Skocz do zawartości
Smartek

Serwer, jaki sprzęt do 2k?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Zakładam osobny temat, ponieważ dotyczy lekko innej rzeczy.

Zostałem poproszony o stworzenie sieci komputerowej w firmie znajomego, a właściwie dobór sprzętu. Problem w tym, że nigdy nie miałem z tym (serwerem) do czynienia, a znajomy liczy na moją pomoc...

Będzie obsługiwała koło trzech pecetów, w przyszłości maksymalnie do pięciu + jakieś dwie drukarki sieciowe.

Na serwerze będzie stał Microsoftowy SQL Server z bazą danych (+ program firmowy).

Czy jest sens kupować specjalistyczny sprzęt?

Sądzę, że na tak małą sieć nie ma takiej potrzeby, widziałem na Allegro ciekawe zestawy już za 2000 zł Della, HP...

Liczy się szybkość i stabilność działania.

Jak rozwiązać RAIDa? Bezpieczeństwo danych (bazy) jest pierwszoplanowe, co z backupami?

Proszę o pomoc :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skoro bezpieczeństwo danych jest taką istotną sprawą, to raczej nie widzę w tej roli typowego "składaka" ani nawet komputera firmowego (HP, DELL)... budżet też jest bardzo skromny - weź pod uwagę, że sam Windows Server 2008 (innej opcji nie widzę, pod tą konkretną bazę danych) kosztuje ponad 2 tyś i to bez licencji dostępowych, a koszt Microsoft SQL Server jest już wręcz horrendalny :)

przechodząc do kwestii sprzętu, redundantne zasilanie zapewniają na dobrą sprawę tylko płyty serwerowe, a rozsądne zarządzanie dyskami wyłącznie klatka hot-swapowa, pozwalająca rekonfigurować role dysków w locie

kwestia backupu też jest problematyczna... wypalanie (nawet codzienne) danych na płyty CD/DVD jest na dłuższą metę nieopłacalne, a softu i sprzętu tzn. streamera za takie pieniądze też nie kupisz :)

podsumowując - porywasz się na grrrubą rybę, pytanie tylko czy Twoja wędka jest do tego dość mocna?

Edytowane przez alco81

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi