Skocz do zawartości
Rafalmag

Moje pierwsze WC

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym złożyć sobie WC.

Układ: Pojemnik -> Pompka -> Bloki wodne -> Chłodnica -> Pojemnik

Już wybrałem poszczególne elementy, ale nie wiem czy to będzie sprawnie ch(ł)odziło :D :

Blok na CPU [będe podkręcał]:

GK-5/G/M z republiki za 85 zl :

Dołączona grafika

Blok na GPU (moj cooler strasznie warczy, a raczej będe podkręcał):

GK-3/4/R z republiki za 35 zl :

Dołączona grafika

Doplacam 19 zl do powyzszego zestawu i mam ( GKZ-2/3/3 ) jeszcze blok na Chipset:

Dołączona grafika

Jak to połączyć :?: Całość szeregowo (CPU->GPU->Chipset) :?: czy równolegle: procesor i GPU+Chipset :?:

pompka:

Aquarium Systems MJ1000 (nie wiem, czy nie bedzie za słaba, bo aż 3 bloki + chłodnica)

za 82 zł, (czy gdzieś może dostane taniej bo mcs drogo się ceni ?)

chłodnica:

jakaś miedziana nagrzewnica za 20-40 zl

(gdzie taką kupić :?: w sklepach chcą 80-100 zł ; na szrocie ? )

wentylatory na chłodnice:

2x Cooler Master SAF-B82 (puszczone na 5V / 6V / 7V)

(6V uzyskam jak podłącze 2 takie same szeregowo pod 12V, tylko, że jak jeden sie spali to będzie lipa ;) )

2 x 23 zl

węże:

wystarczą zwykłe silikonowe z akwarystycznego :?: Czy jest kłopot takie zdobyć w "zwykłych" sklepach akwarystycznych :?:

pojemnik:

zMODowany pojemnik na żywność

PROSZE O WSZELKIE UWAGI I RADY

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba byloby najlepsze podlaczac wszystko rownolegle - tak bym radzil.

Jak nie chcesz MJ1000 to kup PH802. Gdzie to kupic? W SKLEPIE :)

Nagrzewnica w sklepie bedzie kosztowac ok. 100 PLN, na szrocie taniej, ale wlicz czas na czysczenie. Do tego jeszcze trzeba kupic wiatraki i zrobic shrouda.

Weze w markecie budowlanym.

Tak BTW to jakos slabo szukales :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba byloby najlepsze podlaczac wszystko rownolegle - tak bym radzil.

Ale czy wtedy większość wody nie pójdzie zamiast na CPU, to na GPU i chipset?

A moze by to podlaczyc trojnikami w ksztalcie litery " T " w taki sposob:

---T-----T-------CPU-----T-----T-----

....|.......-----Chipset---/.......|

....--------------GPU-----------/

Potraktujcie "." jako puste pola :P

[sorry za rysowanie w ASCII, czcionka o zmiennej serokości znaku]

Teraz chyba wodzie bedzie "łatwiej" płynąć prosto, niż skręcać i będzie gites :?:

Jak nie chcesz MJ1000 to kup PH802. Gdzie to kupic? W SKLEPIE

Właśnie wciąż się zastanawiam czy by nie <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> PH802, niby lepsza, ale 19 zł droższa :?

Ale czy w sklepach akwarystycznych mam jakieś szanse znaleźć coś lepszego (podobnego) za mniejsze pięniądze niż u Mate'a :?:

Chciałbym wydać za całość nie więcej niż 300 zł.

Tak BTW to jakos slabo szukales :)

Hmm, no bo tylko 3 dni...

Ale co do zestawu to jak go oceniasz :?: Początkowo zastanawiałem się nad Nukleonem, ale on jest strasznie drogi , a nie potrzebuje aż tak extremalnej wydajności :? ; Orbital niby tańszy, ale ten co ja wybrałem jest całkiem podobny konstrukcyjnie, a za tą cenę mam jeszcze 2 bloki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Różnica między tym bloczkiem a Nukleonem to ~3C (ktoś tak pisał, chyba Lukas20) więc...

...wiec ?

Nie znam się dobrze na wynikach chłodzenia (wodnego) i różnicach w temperaturach pomiedzy blokami, ale chyba te 3*C to chyba nie jest wiele (szczególnie że róznica w cenie jest prawie 2 krotna) :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMHO to już lepiej te z republiki, bo storm i wave sa wiercone, a nie frezowane wiec gorzej odbieraja ciepło. Ten co ja wybralem z republiki jest frezowany, ma wlot zaraz nad jądrem CPU i jest mimo wszystko tańszy.

Jeśli nie mam racji to mnie poprawcie, ja też na tym skorzystam ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja teraz mam chłodzenie powietrzem:

Na procku 56*C ; mobo 35*C :(

[W obudowie mam 30*C (temp w pokoju ~28*C)]

Tt Vulcano 7+ Cu puszczony na LOW MODE ; pasta AS 2

Strasznie mi przeszkadza hałas dochodzący z obudowy (Tt V7+ ; GPU cooler; zasilacz (cichutki Huntkey); buda went ; GlobalWin IStormII do dysku i wypalarki), a mam w obudowie boki obite korkiem i nic - nadal głośno.

Jak włączam V7+ na MEDIUM to tak jakby mały odkurzacz, na HIGH to wiertarka (na sucho bez wiertła) i w obudowie unoszą się tumany kurzu :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak najszybciej, już prawie mam nagrzewnice. Dziś jadę ją obejrzeć. Jak myslicie, czy taka od STARa (mmiedziana ok. 25x25x8cm) sie nada :?:

Chce na to zamontować 2x Cooler Master SAF-B82 (puszczone na 5V / 6V / 7V), wiem, ze to bedzie mniej niz 50% powierzchni :?

Czy moze szukac innej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kupiłem PH802 i jestem zadowolony, można bardzo zredukować jej wymiary porównaniu do tego co jest na zdjęciu na heh.pl.

Ale i tak jest większa niż MJ1000, ale wydajność też dosyć duża (podejżewam, że hałas też), a różnica w cenie pomijalna. Zależy na czym Ci zależy!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sinus jak bys mogl to napisz mi z jakiej odległości (tak okolo) ją w nocy (i jak w dzien) słyszysz. I czy (w nocy i dzien) to nie przeszkadza?

Stawiam na wyciszenie kompa, ale z drugiej strony, nie chce kupic jakis bubli (CPC :D), aby je potem wymieniac.

PS: Pisze, ze w nocy, bo zakladam, ze w nocy wszedzie jest cicho (u mnie w dzien gdzies w domu chodzi telewizor, za oknem jezdza samochody i jeszcze ktos rozmawia)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mocniejszy to juz tylko Eheim 1060 za 450 zł

Eee, za te pieniądze to masz w drogim sklepie grundfosa full wypas z kompletem redukcji, nypli itp. żeby połączyć ze "standardowymi" składnikami WC.

Jak ktoś chce wydać 200PLN na pompkę, to lepiej poszukać już jakiejś do CO. Cisza i spory zapas wydajności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasciwie pompa do CO kosztuje 400pln ,mam taka w piwnicy ,ale zeby to do WC montowac to juz przesada

jak by ktos sie uparl to niech pamieta ze pompka musi byc umieszczona pionowo ,albo przynajmniej tak zeby oa wirnika byla poziomo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam 3 biegową (czeka na zamontowanie) za jedyne 218PLN brutto (niby odpowiednik grundfosa UPS 32-40, ale parametry ma lepsze). Co do montowania do WC - co kto lubi. Ja wolałem wydać 218 i mieć zapas mocy, niż 100 i zastanawiać się, czy to dosyć na 5 bloków, albo ponad 450PLN na wydajnego eheima, któremu i tak daleko pod względem wydajności do 2x tańszej pomki CO, która do tego ma regulowaną moc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam w piwnicy Grundfosa ,taka pompa jest minimalnie glosniejsza od AquaEL ,ale 60W to nie 3W

"halas" mozna przezyc

ale wielkosc i jednak 200pln to juz troche jest

ja uznaje tylko pompki za 30pln ,a jak bede potrzebowal duzego przepluwu to bede go mial gratis - kran w akademiku rulez ,woda na wyjsciu z kranu ma 14C ,sprawdzalem :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi