Rafalmag Opublikowano 10 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2003 Chciałbym złożyć sobie WC. Układ: Pojemnik -> Pompka -> Bloki wodne -> Chłodnica -> Pojemnik Już wybrałem poszczególne elementy, ale nie wiem czy to będzie sprawnie ch(ł)odziło :D : Blok na CPU [będe podkręcał]: GK-5/G/M z republiki za 85 zl : Blok na GPU (moj cooler strasznie warczy, a raczej będe podkręcał): GK-3/4/R z republiki za 35 zl : Doplacam 19 zl do powyzszego zestawu i mam ( GKZ-2/3/3 ) jeszcze blok na Chipset: Jak to połączyć :?: Całość szeregowo (CPU->GPU->Chipset) :?: czy równolegle: procesor i GPU+Chipset :?: pompka: Aquarium Systems MJ1000 (nie wiem, czy nie bedzie za słaba, bo aż 3 bloki + chłodnica) za 82 zł, (czy gdzieś może dostane taniej bo mcs drogo się ceni ?) chłodnica: jakaś miedziana nagrzewnica za 20-40 zl (gdzie taką kupić :?: w sklepach chcą 80-100 zł ; na szrocie ? ) wentylatory na chłodnice: 2x Cooler Master SAF-B82 (puszczone na 5V / 6V / 7V) (6V uzyskam jak podłącze 2 takie same szeregowo pod 12V, tylko, że jak jeden sie spali to będzie lipa ;) ) 2 x 23 zl węże: wystarczą zwykłe silikonowe z akwarystycznego :?: Czy jest kłopot takie zdobyć w "zwykłych" sklepach akwarystycznych :?: pojemnik: zMODowany pojemnik na żywność PROSZE O WSZELKIE UWAGI I RADY Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 10 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2003 Chyba byloby najlepsze podlaczac wszystko rownolegle - tak bym radzil. Jak nie chcesz MJ1000 to kup PH802. Gdzie to kupic? W SKLEPIE :) Nagrzewnica w sklepie bedzie kosztowac ok. 100 PLN, na szrocie taniej, ale wlicz czas na czysczenie. Do tego jeszcze trzeba kupic wiatraki i zrobic shrouda. Weze w markecie budowlanym. Tak BTW to jakos slabo szukales :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafalmag Opublikowano 10 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2003 Chyba byloby najlepsze podlaczac wszystko rownolegle - tak bym radzil.Ale czy wtedy większość wody nie pójdzie zamiast na CPU, to na GPU i chipset? A moze by to podlaczyc trojnikami w ksztalcie litery " T " w taki sposob: ---T-----T-------CPU-----T-----T----- ....|.......-----Chipset---/.......| ....--------------GPU-----------/ Potraktujcie "." jako puste pola :P [sorry za rysowanie w ASCII, czcionka o zmiennej serokości znaku] Teraz chyba wodzie bedzie "łatwiej" płynąć prosto, niż skręcać i będzie gites :?: Jak nie chcesz MJ1000 to kup PH802. Gdzie to kupic? W SKLEPIEWłaśnie wciąż się zastanawiam czy by nie <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> PH802, niby lepsza, ale 19 zł droższa :? Ale czy w sklepach akwarystycznych mam jakieś szanse znaleźć coś lepszego (podobnego) za mniejsze pięniądze niż u Mate'a :?: Chciałbym wydać za całość nie więcej niż 300 zł. Tak BTW to jakos slabo szukales :)Hmm, no bo tylko 3 dni... Ale co do zestawu to jak go oceniasz :?: Początkowo zastanawiałem się nad Nukleonem, ale on jest strasznie drogi , a nie potrzebuje aż tak extremalnej wydajności :? ; Orbital niby tańszy, ale ten co ja wybrałem jest całkiem podobny konstrukcyjnie, a za tą cenę mam jeszcze 2 bloki :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwiecień Opublikowano 10 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2003 Różnica między tym bloczkiem a Nukleonem to ~3C (ktoś tak pisał, chyba Lukas20) więc... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafalmag Opublikowano 10 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2003 Różnica między tym bloczkiem a Nukleonem to ~3C (ktoś tak pisał, chyba Lukas20) więc......wiec ? Nie znam się dobrze na wynikach chłodzenia (wodnego) i różnicach w temperaturach pomiedzy blokami, ale chyba te 3*C to chyba nie jest wiele (szczególnie że róznica w cenie jest prawie 2 krotna) :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fuxmen Opublikowano 10 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2003 Szczególnie różnica w cenie jest prawie 2 krotna[/qoute] no raczej ja tez skąłdam wc i nie wiem czy opłaca się kupować nukleona do tego co mam w podpisie i czy np. storm, lub wave nie byłby dobry?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafalmag Opublikowano 10 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2003 IMHO to już lepiej te z republiki, bo storm i wave sa wiercone, a nie frezowane wiec gorzej odbieraja ciepło. Ten co ja wybralem z republiki jest frezowany, ma wlot zaraz nad jądrem CPU i jest mimo wszystko tańszy. Jeśli nie mam racji to mnie poprawcie, ja też na tym skorzystam ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fuxmen Opublikowano 10 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2003 chętnie wezmę jakiegoś za 80 zeta a nie nukleona za 180 zeta jak mam zyskać 3 st c to mam go w d.o.p.i.e Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sinus Opublikowano 10 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2003 Rafalmag jakie masz temperatury? I jak z jakością wykonania? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fuxmen Opublikowano 10 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2003 dołanczam się do pytania sinusa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafalmag Opublikowano 10 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2003 Ja teraz mam chłodzenie powietrzem: Na procku 56*C ; mobo 35*C :( [W obudowie mam 30*C (temp w pokoju ~28*C)] Tt Vulcano 7+ Cu puszczony na LOW MODE ; pasta AS 2 Strasznie mi przeszkadza hałas dochodzący z obudowy (Tt V7+ ; GPU cooler; zasilacz (cichutki Huntkey); buda went ; GlobalWin IStormII do dysku i wypalarki), a mam w obudowie boki obite korkiem i nic - nadal głośno. Jak włączam V7+ na MEDIUM to tak jakby mały odkurzacz, na HIGH to wiertarka (na sucho bez wiertła) i w obudowie unoszą się tumany kurzu :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sinus Opublikowano 11 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2003 Kiedy masz zamiar kupić ten zestaw? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafalmag Opublikowano 11 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2003 Jak najszybciej, już prawie mam nagrzewnice. Dziś jadę ją obejrzeć. Jak myslicie, czy taka od STARa (mmiedziana ok. 25x25x8cm) sie nada :?: Chce na to zamontować 2x Cooler Master SAF-B82 (puszczone na 5V / 6V / 7V), wiem, ze to bedzie mniej niz 50% powierzchni :? Czy moze szukac innej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fuxmen Opublikowano 11 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2003 myślę że będzi dobra nie widziałem jheszxcze nagrzewnicy od stara :) ale pewnie będzie spoko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwiecień Opublikowano 11 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2003 Tylko żebyś shrouda zrobił !!!!!! Bardzo łatwo można zrobić go z pudełka po pizzy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafalmag Opublikowano 11 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2003 A czy pompka MJ1000 bedzie wydajnie działać czy brać PH 802 :?: Bo jak już pisałem wcześniej: chce zamontować 3 bloki wodne, dużą nagrzewnice i na koniec zbiornik wyrównawczy (a nie od razu pompka). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sinus Opublikowano 11 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2003 Ja kupiłem PH802 i jestem zadowolony, można bardzo zredukować jej wymiary porównaniu do tego co jest na zdjęciu na heh.pl. Ale i tak jest większa niż MJ1000, ale wydajność też dosyć duża (podejżewam, że hałas też), a różnica w cenie pomijalna. Zależy na czym Ci zależy! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fuxmen Opublikowano 11 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2003 ja też zaczynam składać wc i tylko ph802 kupuję nic innego no chyba że mocniejszego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafalmag Opublikowano 11 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2003 sinus jak bys mogl to napisz mi z jakiej odległości (tak okolo) ją w nocy (i jak w dzien) słyszysz. I czy (w nocy i dzien) to nie przeszkadza? Stawiam na wyciszenie kompa, ale z drugiej strony, nie chce kupic jakis bubli (CPC :D), aby je potem wymieniac. PS: Pisze, ze w nocy, bo zakladam, ze w nocy wszedzie jest cicho (u mnie w dzien gdzies w domu chodzi telewizor, za oknem jezdza samochody i jeszcze ktos rozmawia) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafalmag Opublikowano 11 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2003 Mocniejszy to juz tylko Eheim 1060 za 450 zł (z dostepnych w sieci), albo mozna by podlaczy 2 tanie rownolegle , czy juz ktos probowal :?: :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sinus Opublikowano 11 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2003 Z tą głośnością to napisze ci w nocy ;-) Ale jeżeli zależy Ci na ciszy to dwie pompki raczej nie zdają egzaminu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wawelski Opublikowano 11 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2003 Mocniejszy to juz tylko Eheim 1060 za 450 zł Eee, za te pieniądze to masz w drogim sklepie grundfosa full wypas z kompletem redukcji, nypli itp. żeby połączyć ze "standardowymi" składnikami WC. Jak ktoś chce wydać 200PLN na pompkę, to lepiej poszukać już jakiejś do CO. Cisza i spory zapas wydajności. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafalmag Opublikowano 11 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2003 Wawelski daj jakies linki. grundfos ? Co to jest CO ? Centralne Ogrzewanie ? :D [update] Już się dokształciłem i wiem dużo więcej na temat pomp do CO i chyba się skusze :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wawelski Opublikowano 11 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2003 www.google.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 11 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2003 Wlasciwie pompa do CO kosztuje 400pln ,mam taka w piwnicy ,ale zeby to do WC montowac to juz przesada jak by ktos sie uparl to niech pamieta ze pompka musi byc umieszczona pionowo ,albo przynajmniej tak zeby oa wirnika byla poziomo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wawelski Opublikowano 11 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2003 Ja mam 3 biegową (czeka na zamontowanie) za jedyne 218PLN brutto (niby odpowiednik grundfosa UPS 32-40, ale parametry ma lepsze). Co do montowania do WC - co kto lubi. Ja wolałem wydać 218 i mieć zapas mocy, niż 100 i zastanawiać się, czy to dosyć na 5 bloków, albo ponad 450PLN na wydajnego eheima, któremu i tak daleko pod względem wydajności do 2x tańszej pomki CO, która do tego ma regulowaną moc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 11 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2003 ja mam w piwnicy Grundfosa ,taka pompa jest minimalnie glosniejsza od AquaEL ,ale 60W to nie 3W "halas" mozna przezyc ale wielkosc i jednak 200pln to juz troche jest ja uznaje tylko pompki za 30pln ,a jak bede potrzebowal duzego przepluwu to bede go mial gratis - kran w akademiku rulez ,woda na wyjsciu z kranu ma 14C ,sprawdzalem :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wawelski Opublikowano 11 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2003 Taaaa, a jak ktoś zechce sobie ręce umyć, to Twój krzem pójdzie do piachu ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 11 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2003 dwa krany w pokoju mam :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fuxmen Opublikowano 12 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2003 lejesz cały czas wodę z kranu?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...