Skocz do zawartości
otomarcin

Zasilacz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, spalił mi się zasilacz, przynajmniej to podejrzewam, chcę kupić nowy do obecnego PC:

IntelCore 2 Duo E8400 3,0

Radeon HD 4850 1GB

Płytka Gigabyte EP43-S3L

Chciałbym również żeby zasilacz był wystarczający do nowego PC który zamierzam kupić w listopadzie.

A i co do tego zasilacz to nie jestem pewien czy to wina właśnie zasilacz, ponieważ jak podpinam do USB karte wifi to lampka na urządzeniu się świecą. Lecz nie wiem jak to sprawdzić.

Zasilacz do 350 PLN.

Prosiłbym o podawanie linków do sklepów bądź allegro. Dzięki z góry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Załatw od kogoś inne PSU. Bez obciążenia to wszystko powinno pociągnąć, chyba, że spaliło się coś innego i pójdzie zasilacz znajomego :P w co wątpie

2. Objawy tego spalonego zasilacza jakie?

3. Nowa jednostka ma być na teraz czy na przyszłość również? Planujesz modernizacje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A i co do tego zasilacz to nie jestem pewien czy to wina właśnie zasilacz, ponieważ jak podpinam do USB karte wifi to lampka na urządzeniu się świecą. Lecz nie wiem jak to sprawdzić.

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem: komputer działa ale inet przez wifi na usb nie działa (?).

Jeśli na tym zasilaczu komputer działa- znaczy jest sprawny, nie spalił się.

Jeśli wifi na usb nie działa to:

- padł wifi,

- padły porty usb,

- coś z softem.

Podpinałeś coś innego pod to usb?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, Komputer nie chce się włączyć. Ale jak podpinam karte WIFI na USB to pali się na niej lampka. Chociaż nie wiem czy ma to jakieś znaczenie. Nowy PC będzie kupiony pod koniec listopada i będę chciał żeby starczył na parę lat (nie wymieniam części co chwilę jak wyjdzie coś nowego).

Sprawdzałem też włącznik od obudowy ale nie wydaje się żeby był uszkodzony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha...

No to faktycznie- zasilacz mógł paść.

Zazwyczaj w zasilaczu są dwa transformatory- "duży" główny generujący 12v, 5v, 3.3v "używane" podczas pracy kompa oraz "mały"- generujący napięcie standby- potrzebne do odpalenia kompa. W dużym uproszczeniu- z tego też transformatora brane też jest napięcie na usb co powoduje np świecenie (jeśli podświetlana) myszy usb nawet po wyłączeniu kompa.

Tak więc nawet jeśli padnie główny co spowoduje niemożność pracy kompa, a nie padnie "mały" wszystko co podłączysz pod usb będzie dostawało napięcie (zależy to jeszcze od płyty głównej- są takie, które odcinają zasilanie usb po wyłączeniu kompa).

Możesz sprawdzić włącznik- ale jego awaria była by bardzo prozaiczna...

Możesz też sprawdzić zasilacz odłączając go całkowicie od kompa i napędów oraz mostkując (łącząc) we wtyczce atx24 kabelek zielony i którykolwiek czarny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety śrubokręt nie pomógł. Trochę pogrzebałem na forum. I znalazłem coś takiego: Komputer nie zawsze się włącza - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne

Dzień wcześniej miałem podobny problem że komputer nie chciał się włączyć, przepinałem z gniazdka do gniazdka, włączałem zasilacz i wyłączałem aż wreszcie się włączył. Dziś znowu był ten problem więc się bawiłem. A zasilacz chyba się spalił ponieważ posiadam zasilacz Amacrox Warrior i tam jest napięcie wejściowe na 115V/230V no i na podpiętym zasilaniu przełączyłem na 115V, poszedł lekki dymek i iskry ^^ . Ale chyba był już na padnięciu jeśli nie chciał się PC włączać. Tylko teraz deprymuje mnie to że na mojej karcie WIFI którą podpinam świeci się lampka ;)

Ok. Dowiedziałem się że się spalił. Teraz potrzebuje nowego ;)

• Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A zasilacz chyba się spalił ponieważ posiadam zasilacz Amacrox Warrior i tam jest napięcie wejściowe na 115V/230V no i na podpiętym zasilaniu przełączyłem na 115V, poszedł lekki dymek i iskry ^^

Dołączona grafika

XFX Core / Corsair TX v2 o mocy 650 lub 750W albo Thermaltake Toughpower XT 675 W. Jeśli jednak nie planujesz multiGPU to możesz kupić modularnego M12II-520 albo Fortrona Aurum o wysokiej sprawności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi