sebkan Opublikowano 10 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2003 Wykombinowałem takie cuś: wymiśliłem takie coś bo wentylatory wyciągające gorące powietrze z budy będą przy okazji chłodzić chłodnicę. Ale z drugie strony ciepłe powietrze z obudowy może nie za dobrze działać na chłodnice :roll: Co wy o tym myslicie :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
john_doe Opublikowano 10 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2003 ciezko powiedziec bo nie widze fotki :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebkan Opublikowano 10 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2003 spox zaraz naprawie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebkan Opublikowano 10 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2003 naprawione :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fuxmen Opublikowano 10 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2003 mi sie wydaje, że wciagające to najlepiej na dole anie z boku u góry, a pozatym powinno być ok tylko, że nie będzie tak nigdy jakbyś wiał powieetrzem z zewnątrz na chłodnicę i zależy ile masz w budzie jak z 35 st to się nie opłaca Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebkan Opublikowano 10 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2003 w budzie napewno nie mam 35 st i nie będe miał powyżej 30 w sodku na wszystkich elementach mam (bedę miał) radiator, i gdzie się da zrezygnuję z wiatraków (max to 1) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fuxmen Opublikowano 10 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2003 tzn chodzi ci o mostki, pd i pn i zasiłka witrak zawsze potrzebny a co do wiania w chłodnicę to lepiej niech wciąga u góry zimne na chłodnicę a drugi pod zasilaczem niech wyciąga Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kost@k Opublikowano 11 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2003 a co do wiania w chłodnicę to lepiej niech wciąga u góry zimne na chłodnicę potwierdzam - w moim kompie przy chłodzeniu chłodniczki "na zewnątrz" procek miał okolice 48-50* natomiast teraz przy chłodzeniu "do środka" nie przekracza 45-46* ALE wariant 2 powoduje podniesienie temp NB i SB - NB podskoczyło o 4* i teraz wisi koło 36* na oryginalnym chłodzeniu pasywnym Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zavader Opublikowano 11 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2003 Ja bym proponowal zeby zazucic wiatrak NAPRZECIWKO procka, i zrobic z niego waitrak wsysajacy a nie wysysajacy... U mnie tem spadla o jakies 5stopni wiec moze pomoc. Mozna to zrobic na drucikach (jak zrobie foto to dam znac) i spox dziala... Chyba ze ktos ma ramie i wtedy wszystko gra. Wiecie o co chodzi? ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 11 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2003 ja mam dwie propozycje - wciągające jak najniżej umieścić - albo te które teraz wciagają zrobić wyciagające - przerzucić chłodnice na zewnątrz pod zasilacz a wyciągające na przód/dół jako wciagające Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fuxmen Opublikowano 11 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2003 dobry pomysł raptor tylko że jak gość chce mieć chłodnice w środku to tylko wdmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>ące na chłodnicy bo tak to nie będzie ona wydajna w 100% swoich możliwości Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ky0 Opublikowano 11 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2003 Ma szanse działać, ale: 1. Zwykle przepływ jest (względem obrazka) z prawo-dół na lewo-góra czyli spod (zza) dysków do zasilacza (z prawo na lewo tłoczą je wentylatory a do góry idzie samo jak się ogrzeje), dzięki temu przepływ jest przez cały komputer i nie ma zawirowań tworzących bąble gorącego (nie wymienianego na zimne) powietrza 2. wentylatory z lewej (na rysunku pod zasilaczem) mogą spowodować taki bąbel w okolicy dysków (tak gdzie zwykle jest wentylator wciągajacy) lub kart rozszerzeń poniżej wentylatorów, co może powodować przegrzewanie się dysków lub kart (grafika!) 3. wentylator wciagający tuz pod zasilaczem może spowodować lokalny układ zamknięty, w którym część powietrza wyssanego przez wentylator zasilacza wróci do obudowy zassane przez wentylator pod zasilaczem Być może nie będzie źle (nic Ci się nie przegrzeje), ale może spróbuj przemyśleć całość przepływu powietrza w obudowie... a jeżeli masz kilka dysków 7200 i dużo kart i mocną grafikę to przemyśl to koniecznie :wink: Propozycja Raptora jest dobra - ja napisałem Ci dlaczego... :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 11 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2003 dobry pomysł raptor tylko że jak gość chce mieć chłodnice w środku to tylko wdmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>ące na chłodnicy bo tak to nie będzie ona wydajna w 100% swoich możliwościtylko że jeżeli da wdmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>ące na chłodnice to znaczy że ciepłe powietrze z chłodnicy będzie w budzie a to z koleii pogorszy chłodzenie wszystkich komponentów w środku :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fuxmen Opublikowano 11 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2003 dobry pomysł raptor tylko że jak gość chce mieć chłodnice w środku to tylko wdmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>ące na chłodnicy bo tak to nie będzie ona wydajna w 100% swoich możliwościtylko że jeżeli da wdmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>ące na chłodnice to znaczy że ciepłe powietrze z chłodnicy będzie w budzie a to z koleii pogorszy chłodzenie wszystkich komponentów w środku :|gość musi iść na kompromis najlepiej dać na dole wciągająćy pod zasilaczem wyciągający i z dwa na chłodnicy wyciagające wszysko na 5v i będzie spoko a pozatym albo jepsza wydajność chłodnicy a co za tym idzie mniej na procu albo schłodzony cały komp a na procu trochę cieplej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebkan Opublikowano 11 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2003 tak żle i tak nie dobrze :? Dysk mam maxtroa 40GB 5400 nie będzie sprawiał kłopotu, właśnie dlatego dałem wentyle wyciągające na chłodnice żeby powietrze przechodzące z góry chłodnicy nie ogrzewało budy, wentyle z boku dałem żeby sobie wiały na mobo, a jak dam nisko wentyle zasysające to mi będą wiecej kurzu zasysać (stara się sprzątać ale ile można :wink: ) będe to musiał dobrze przemyśleć zanim zaczne wiercić w obudowie. Przez lato na tych upalach prawdopodobnie będę mial budę otwartą, sam już nie wiem :roll: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QbaS Opublikowano 12 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2003 a nie lepiej byloby zrobic tylko jeden pod zasilaczem wyciagajacy a drugi przelozyc na prud obudowy jako wciagajacy da to przeplyw powietrza na wszystkich komponentach oraz dosc dobre chlodzenie chlodnicy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvaN Opublikowano 12 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2003 ja proponuję zrobić te przy chłodnicy wciągające a wyciągające dać z przodu na dole Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QbaS Opublikowano 13 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2003 Kazz gdybys nie spal na fizyce to bys wiedzial ze cieple powietrze jako lzejsze samo unosi sie do gory wiec bardzo dobre efekty daje wentyl wyciagajacy na samej gorze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fuxmen Opublikowano 13 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2003 no własnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebkan Opublikowano 13 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2003 ...ze cieple powietrze jako lzejsze samo unosi sie do gory wiec bardzo dobre efekty daje wentyl wyciagajacy na samej gorzeo tym też pomyślałem właśnie że ciepło pcha się na góre, u nas w domu na strychu jest najacieplej :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 13 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2003 jak dla mnie przeplyw dobry Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvaN Opublikowano 13 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2003 Kazz gdybys nie spal na fizyce to bys wiedzial ze cieple powietrze jako lzejsze samo unosi sie do gory wiec bardzo dobre efekty daje wentyl wyciagajacy na samej gorzeja nie śpie na fizyce, ja ją studiuję, ale wiem tez że podciśnienie jakie wytwarza konwekcja jest o wiele mniejsze od tego wytworzonego przez wentyle więc zastosowanie wentyli np. rozmiaru 10X10 powinno wymusić obieg, o opory konwekcyjne będą wielkością prawie zaniedbywalną :roll: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QbaS Opublikowano 13 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2003 niezupelnie jest tak jak mowisz tutaj nie chodzi o sam przeplyw powietrza ale o to zeby przeplywalo powietrze jak najchlodniejsze a pozatym male podcisnienie jest nawet wskazane - polecam rozdzial fizyki przemiany gazowe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 13 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2003 1. Schemat jest troche na bakier z regulami. 2. Z przodu na dole daj wciagajacy, z tylu wyciagajace. 3. Lamiac owe zasady ale z korzyscia dla wydajnosci gora powinna zasysac swieze powietrze (bedzie chlodniejsze niz to ze srodka). Postaraj sie wszystko dobrac tak, zeby te tylne sobie poradzily z wywalaniem calego powietrza na zewnatrz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvaN Opublikowano 13 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2003 niezupelnie jest tak jak mowisz tutaj nie chodzi o sam przeplyw powietrza ale o to zeby przeplywalo powietrze jak najchlodniejsze a pozatym male podcisnienie jest nawet wskazane - polecam rozdzial fizyki przemiany gazowe mam to już za sobą, jak i całą termodynamikę i fizykę cząstek, w opisanym przezemnie sposobie zimniejsze powietrze będzie chłodziło chłodnicę, a chodzi chyba o to aby procek, który się chyba na najmocniej grzeje był chłodzony przez chłodniejszą wodę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeonPPC Opublikowano 14 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2003 Hmmm......ja zamontowalem spire swiecacego naprzeciwko procka (wycialem dziure w obudowie) oraz wentyl z przodu 60mm. Oba wdmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>a powietrze do obudowy. Wyciaga powietrze wentyl od zasilki oraz planuje dodac wentyl na gorze nad radiatorem zeby wyciagal powietrze znad radiatora. Jak narazie temperatura na procku mi spadla o 7*C w stresie. Wiec bylo warto. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...