a_n_y Opublikowano 10 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2003 http://sklep.benchmark.pl/pelny_5677.html wlasnie przeczytalem takie zdanie Barracudy 7200.7 wytwarzają hałas o natężeniu poniżej 25 dBA, podczas gdy człowiek jest w stanie usłyszeć dźwięki o sile powyżej 25 dBA!!!! jak dla mnie bzdura totalna 0dBA to jest dzwiek ktory czlowiek jest w stanie uslyszec. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szogo Opublikowano 10 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2003 Własnie nie. Nie wiem czy dokladnie 25 ale cos kolo tego. Wówczas ucho przecietnego człowieka nie jest w stanie usłyszec czegokolwiek. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 10 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2003 http://sklep.benchmark.pl/pelny_5677.html wlasnie przeczytalem takie zdanie Barracudy 7200.7 wytwarzają hałas o natężeniu poniżej 25 dBA, podczas gdy człowiek jest w stanie usłyszeć dźwięki o sile powyżej 25 dBA!!!! jak dla mnie bzdura totalna 0dBA to jest dzwiek ktory czlowiek jest w stanie uslyszec. mylisz sie :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 10 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2003 http://sklep.benchmark.pl/pelny_5677.html wlasnie przeczytalem takie zdanie Barracudy 7200.7 wytwarzają hałas o natężeniu poniżej 25 dBA, podczas gdy człowiek jest w stanie usłyszeć dźwięki o sile powyżej 25 dBA!!!! jak dla mnie bzdura totalna 0dBA to jest dzwiek ktory czlowiek jest w stanie uslyszec. chyba dobrze wyczytales bo ja tego hdd nie slysze :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartool Opublikowano 10 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2003 Dla porownania napisze ze szept ma 30 dB, a szelest liśći ma 10dB... przynajmnije tak nam podal nauczyciel na lekcjii fizykii... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vadeer Opublikowano 10 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2003 Ja mam jeszcze Barakude V chyba, a podobno ona jest jeszcze cichsza. Jest praktycznie nieslyszalna, czasem tylko jakby cos mruczala jak ja strasznie obciaze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a_n_y Opublikowano 10 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2003 Decybel: jednostka wykorzystywana do określania wartości związanych z pomiarami dźwięku. Poziom 0dB odpowiada ciśnieniu 2*10-5 pascala. Decybel: Poziom ciśnienia akustycznego, względne ciśnienie fali akustycznej odniesione do ciśnienia odpowiadającego progowi słyszalności przy częstotliwości 1 kHz (tj. ok. 2*10-5Pa). Poziom ciśnienia akustycznego mierzy się w decybelach. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a_n_y Opublikowano 10 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2003 Własnie nie. Nie wiem czy dokladnie 25 ale cos kolo tego. Wówczas ucho przecietnego człowieka nie jest w stanie usłyszec czegokolwiek.wiec jakie 25:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwarek Opublikowano 10 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2003 Niby granica slyszalnosci to 20 dBA (tak w szkole ucza :) ) ale po sluchaniu rocka to te +5 trzeba liczyc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a_n_y Opublikowano 10 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2003 (ja to mialem na wykladzie) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Opublikowano 10 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2003 PRÓG SŁYSZALNOŚCI, najmniejsza wartość ciśnienia akustycznego (natężenia dźwięku) tonu o określonej częstotliwości wywołująca u danego człowieka wrażenie słuchowe; wartość progu słyszalności wyraża się w decybelach (dB), przyjmując za wartość progową krzywą izofoniczną (izofony) dla poziomu głośności 0 fonów, co odpowiada poziomowi ciśn. 0 dB określonego dla tonu o częst. 1000 Hz względem ciśn. akust. 2 · 10–5N/m2 (20 µPa) lub odpowiednio natężenia dźwięku 10–12 W/m2. Próg słyszalności u różnych osób jest różny, a u tej samej osoby zależy od jej stanu fizjol., psych., pory dnia i in. czynników. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Opublikowano 10 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2003 idalej ( to wszystko z encyklopedi PWN) Ucho ludzkie reaguje na względną zmianę poziomu dźwięku (wyrażaną na ogół w decybelach, dB). Najniższa wartość ciśnienia akust. (przy częst. 1000 Hz) wykrywanego przez ucho ludzkie wynosi średnio 20 µPa (próg słyszalności); 20 Pa — to próg bólu. Częstości fal dźwiękowych zawierają się w granicach 16 Hz–20 kHz. BEL, B, jednostka wielkości będących logarytmami dziesiętnymi stosunku dwu wartości tej samej wielkości, log 10 P 1/P 2 — w przypadku mocy lub wielkości proporcjonalnej do mocy, lub log 10 (A 1/A 2) k — w przypadku wielkości spełniających zależność P 1/P 2 = (A 1/A 2) k, przy czym k jest liczbą wymierną, np. równą 2 dla napięcia elektr. lub ciśnienia akustycznego. Bel stosuje się gł. do wyrażania tzw. bezwzględnych poziomów i wzmocności lub tłumienności mocy elektr. lub akust., napięcia elektr., ciśnienia akust., natężenia dźwięku itp.; np. bezwzględny poziom danej wielkości jest równy 1 B, gdy log 10 P 1/P 2 = 1, tj. P 1 = 10P 2, przy czym dla P 2 przyjmuje się wówczas stałe wartości (tzw. zerowe poziomy odniesienia), które wynoszą: w przypadku mocy elektr. 10 –3 W, napięcia elektr. V, ciśnienia akust. 2·10 –5 Pa, natężenia dźwięku 10 –12 W/m 2; częściej stosuje się decybel, 1 dB = 0,1 B; nazwa bel od nazwiska A.G. Bella. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Opublikowano 10 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2003 czyli wszystko zależy od częstotliwości i te 25 dB przy 1kHz będzie słyszalne a przy np 10kHz lub 50 Hz może już nie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sexylaska Opublikowano 10 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2003 czyli wszystko zależy od częstotliwości i te 25 dB przy 1kHz będzie słyszalne a przy np 10kHz lub 50 Hz może już nieI od aparatu słuchowego człowieka czyli ucha. Jeden może usłyszeć a inny nie :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koz@k Opublikowano 10 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2003 czyli wszystko zależy od częstotliwości i te 25 dB przy 1kHz będzie słyszalne a przy np 10kHz lub 50 Hz może już nieprzyjete jest ze czlowiek slyszy dzwieki od 20Hz do 20kHz a sluch jest najbardziej czuly na czestotliwosc rowna 3kHz i jego czulosc maleje w miare oddalania sie od tej wartosci Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Opublikowano 11 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2003 krzywa czułości jest namalowana np w Słowniku Fizycznym WN 1996r. na str 325 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...