Pan_Borowik Opublikowano 10 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2011 (edytowane) Witam, od kilku dni jestem posiadaczem Asus'a w wersji U31JG (i3, 4GB ram, GF415M). Z recenzji, które czytałem wynikało iż ceciach!e go bardzo przyzwoity czas pracy na baterii. Wczoraj pierwszy raz odłączyłem go od prądu i trochę się zawiodłem - Z włączonym umiarkowanym trybem oszczędzania (procesor ustawiony w zakresie 50-80% - właściwie cały czas @1.3ghz, 50% jasności ekranu, WIFI włączone) i odtwarzanym w kółko filmem (standardowy DivX przez KMplayer, żadne HD), oraz włączonym Aero w W7 pracował trochę ponad 3 godziny zanim zaczął wołać o wtyczkę. Naładowałem do pełna, dzisiaj odłączyłem ponownie, ustawiłem najbardziej oszczędny program (5-50% zegara, @700mhz przez caly czas, minimalna jasność, wyłączone Aero, wyłączone WIFI) - i przy odtwarzaniu wkoło tego samego filmu czas pracy wydłużył się tylko o jakieś 30-40 minut. I teraz pytanie o przyczynę takiego słabego wyniku: 1) Czy możliwe, że bateria potrzebuje kilku cykli naładowania-rozładowania aby osiągnąć pełnię możliwości? 2) A może przy odtwarzaniu przez KMPlayer domyślnie zapuszcza się karta nVidii, która je prąd jak głupia? 3) Jakieś inne możliwe przyczyny? Edit: na podstawie wskazówek stąd sprawdziłem kartę w GPU-Z - figuruje jako "PCI-E 2.0 x16 @ x8" - czyli tak jakby z niej korzystał w jakimś stopniu. Z góry dziękuję za ewentualne wskazówki. Edytowane 10 Września 2011 przez boroveeK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huberek Opublikowano 1 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2011 Ale przy odtwarzaniu filmu zawsze będziesz miał krótszy czas niż np. podczas przeglądania netu z włączonym wifi czy pracy biurowej. Sprawdź ile Ci trzyma przy takich czynnościach - jeśli ca. 4-5-6 h to wszystko z nim w porządku. Sprawdź jeszcze czy działa Ci Optimus. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...