Skocz do zawartości
Domin81

Modernizacja PC - budżet 1300-1500PLN

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jako że mój wcześniejszy pecet zestarzał się i coraz mniej komfortowa się go używa planuję gruntowną modernizację sprzętu. Ze starego zestawu zostanie mi dysk WD 1,5TB WD15EARS, zasilacz FORTRON FSP-500-APN 500W (krótko używany), monitor LCD 22" oraz akcesoria.

Komputer ma służyć głownie do przeglądania Internetu, Gier i Multimediów (także filmy HD). Z gier interesuje mnie kilka nowych tytułów - w szczególności Shogun II Total War i Deus EX 3 Human Revolution. Rozgrywka powinna być komfortowa w średnio wysokich detalach, rozdzielczość nie koniecznie musi być Full HD - poziom niżej też jest OK. Czas na gry mam dość mocno ograniczony, więc nie chcę znacząco inwestować w GPU.

Chciałbym, żeby zestaw pracował w miarę kulturalnie - myślę tutaj o hałasie w szczególności. Komputer raczej nie będzie podkręcany, choć nie wykluczam delikatnego podniesienia taktowania procesora jeżeli mocy do gier będzie brakować.

Po wstępnym rozejrzeniu się na rynku i forach myślę o takim zestawie:

Procesor:

AMD Phenom II X4 955 (~400PLN)

Płyta:

GIGABYTE AM3 GA-970A-UD3 (~350PLN)

Ram:

Corsair Vengeance 2x4GB, DIMM,1600MHz, DDR3, CL9, XMP,Non-ECC, with Heatsink

(CMZ8GX3M2A1600C9) (~190PLN)

Grafika:

MSI HD6770 1024MB DDR5 128bit PCI-e (~385PLN) lub Sapphire Radeon HD5770 512MB

(~390PLN)

Obudowa:

SilentiumPC Brutus 410 Pure Black (~139PLN)

ŁĄCZNIE OKOŁO 1460PLN

Kilka pytań mi się nasuwa:

- czy zasilacz, który mam uciągnie taki zestaw?

- czy wszystkie elementy zestawu będą ze sobą dobrze zgrane?

- jakie niedrogie chłodzenie na CPU mogę użyć jak BOX-owe mnie będzie denerwować?

- jak szybko zestarzeje się ten zestaw?

Proszę o opinie i sugestie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do zastrzeżeń, to pamięci zmień na GoodRamy 2x4GB 1333MHz CL9. Nie ma sensu dopłacać do wyższych częstotliwości, gdyż i tak nie daje to większej wydajności. W kwestii karty graficznej rozejrzyj się za Radeonami HD5770 1GB / HD6770 1GB. To dwie i te samy karty, różnią się praktycznie tylko nazwą, więc bierz to co będzie tańsze. Modele Sapphire mają z reguły dobre chłodzenia.

Co do pytań - zasilacz starczy, podzespoły też będą dobrze zgrane. Jeśli chodzi o chłodzenie na procesor - z tańszych dobre są SilentiumPC Spartan HE923 i Xigmatek Loki SD963.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź

Różnica między GoodRam 2x4GB 1333MHz a 1600MHz to 15PLN - czy w jakichś okolicznościach nie odczuję różnicy?

Kart znalazłem kilka:

ASUS 5770 1GB CUCORE DDR5 HDMI - za 369PLN ale wersja bulk i tylko 12m gwarancji (choć i tak rękojmia jest na 24 miesiące)

MSI HD6770 1024MB DDR5 128bit PCI-e - za 389 PLN - ten wentylator pewnie za cichy nie będzie

Radeon 6770 HIS FAN 1GB - na Allegro - chyba z tych 3 najcichsza by była, ale cena trochę wyższa 389PLN + wysyłka

Skłaniam się ku temu Asusowi - odbiór w Poznaniu mi pasuje też. Czy jakieś rankingi głośności kart są dostępne?

Pojawiła się kolejna ciekawa opcja - Gigabyte Radeon HD 6770 1GB GDDR5 SILENT z chłodzeniem pasywnym za 419PLN + przesyłka

Edytowane przez Domin81

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do ramu to nie odczujesz różnicy...

Co do karty graficznej ja bym Ci polecał mimo wszystko: hd6850 (nie dlatego że mam ;) ) wydajność zdecydowanie większa niż hd5770 a cena +100zł - looknij na allegro.

Dołączona grafika

relacja cena/wydajność to chyba najlepsza z obecnie sprzedawanych kart.

miałem ostatnio właśnie x4 955 + gtx260 (wydajność zbliżona do hd5770) i po przesiadce na hd6850 jest b.duża różnica na + ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do ramu to nie odczujesz różnicy...

Co do karty graficznej ja bym Ci polecał mimo wszystko: hd6850 (nie dlatego że mam ;) ) wydajność zdecydowanie większa niż hd5770 a cena +100zł - looknij na allegro.

relacja cena/wydajność to chyba najlepsza z obecnie sprzedawanych kart.

miałem ostatnio właśnie x4 955 + gtx260 (wydajność zbliżona do hd5770) i po przesiadce na hd6850 jest b.duża różnica na + ;)

Rożnica cenowa między Radkiem 5770/6770 a 6850 to w tej chwili prawie 200PLN (karty 6850 kosztują od 550PLN wzwyż).

Trochę to dużo dla mnie bo i tak tego nie wykorzystam - jak pisałem wcześniej czasu na gry coraz mniej mam...

Może coś używanego z gwarancją na licytacjach bym poszukał - GTX460/HD6850/HD5850/HD5830/HD6790... Absolutne maksimum to dla mnie 450PLN.

Pytanie jak mój zasilacz powyższe karty uciągnie bo one już trochę prądu potrzebują.

A może używanego Radka 5770 za 250PLN wyciągnę z aukcji - w zakończonych aukcjach widać, że można.

Edytowane przez Domin81

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- zasilacz da rade spokojnie, 5770 no i 6850 to b.oszczędne karty

Trochę to dużo dla mnie bo i tak tego nie wykorzystam - jak pisałem wcześniej czasu na gry coraz mniej mam...

a procka wykorzystasz, możliwości płyty, 8gb ramu ? ;)

- używane z gwarą, w dobrej cenie, zawsze warto,

- jak wybierzesz 5770 też będzie OK (przestrzegam: asus CuCore - głośny!). karta da spokojnie radę w nowych giercach, ale DeusX na full płynnie chodził nie będzie ;)

osobiście mi do Twojego zestawu ta karta nie pasuje: procek mocny, mobo tyż, ramu sporo, monitor full HD... i kastrat do tego... gtx460, hd5830, 6790 to jak na mnie minimum ;) oczywiście decyzja należy do Ciebie.

Edytowane przez pr1est

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj taki model wynalazłem w jednym z serwisów ogłoszeniowych:

ASUS EAH6850 DirectCu

Gwarancja z Komputronika do czerwca 2014 - (karta używana 1,5 miesiąca)

Cena 450PLN

Wstępnie umówiłem się kolesiem, że na Allegro mi wystawi.

Wspomniałeś, że modele Asusa DirectCU głośne są. Czy jest opcja żeby chłodzenie na takiej karcie zmienić albo regulować liczbę obrotów wentylatora karty?

Pytanie czy warto go zabrać mimo wszystko w tej cenie?

Edytowane przez Domin81

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem tego Asusa 6850 za 450PLN z przesyłką ekonomiczną - w połowie przyszłego tygodnia będę miał i wtedy zobaczymy która rewizja. Kupiony był nie dawno więc myślę że racze ta nowsza będzie.

Pozostałe części niestety już trochę podrożały - waluty drogie więc sklepy podciągają ceny. Na początku przyszłego tygodnia kupię pewnie.

PS. Czy po premierze Buldożerów ceny Phenoma II nie pójdą w dół?

Edytowane przez Domin81

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi