Skocz do zawartości
adrin

Kupno desktopa mATX do ~3500

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chcialbym zlozyc sobie nowy zestaw od podstaw (desktop + monitor). Glowne zastosowanie to programowanie (Visual studio + pare innych rzeczy), ale od czasu do czasu milo byloby w cos sobie zagrac :).

Niestety z racji tego, ze obecnie przebywam poza Polska mam ograniczony dostep do komponentow (tzn wiekszosc sklepow ma absurdalnie wysokie ceny).

Kilka zalozen:

• Komputer powinien byc mozliwie maly (micro ATX?) - jest to dla mnie dosc istotna kwestia bo nie lubie duzych pudel i czesto sie przeprowadzam ;) (laptopa juz mam i nie chce poki co wymieniac)
  • Komputer ma mozliwie dobrze dzialac z osx86 (to np. determinuje wybor ati)
  • Koszt to okolo 3500 zl - im mniej tym lepiej, z doswiadczenia wiem ze nie oplaca sie kupowac zbyt drogiego sprzetu :)
  • Elementy musza byc nowe (albo inaczej, musze dostac fakture VAT :))

Z dostepnych w sklepach komponentow oraz na podstawie dzialu "Co kupic" zlozylem cos ponizszego (ceny w EUR i PLN)

CPU i5 2500K € 185.00 767.75 zł

MOBO Gigabyte Z68MA-D2H-B3 € 115.00 477.25 zł

RAM Corsair Memory XMS3 8GB (2 x 4GB) DDR3 1333MHz 240-pin DIMM CL9 € 39.83 165.29 zł

GPU Sapphire Technology ATI Radeon 6850 € 137.29 569.75 zł

HDD Samsung F3 1TB € 48.07 199.49 zł

PSU Fortron Source - FSP500-60APN € 42.00 174.30 zł

Case Black Micro ATX Case + 500Watt Power Supply (727-03B) - ezcool € 26.42 109.64 zł

Monitor LG IPS236V-PN € 166.00 688.90 zł

DVD Samsung SH-S223C € 17.39 72.17 zł

Lacznie 777EUR 3224.55PLN

CPU - wybor generalnie 2500 v 2500K (nie zamierzam krecic za bardzo), ale jako ze roznica w cenie to 30 zl wole wersje K "bo nigdy nie wiadomo"

MOBO - mysle o czyms na z68 mATX, ten Gigabyte podobno dziala dobrze z osx86, alternatywa... asus z68 mATX albo asrock pro3 z68 matx (asrock tani ale ciezko go dostac :/). GA dodatkowo supportuje SLI/CF.

RAM - poprawcie jesli sie myle ale chyba najlepiej wybrac najtanszy... zastanawiam sie czy za ta cene nie dolozyc kolejnych 2x4GB. Roznica pomiedzy 4 a 8 byla dla mnie bardzo zauwazalna, podejrzewam jednak ze 16 moze juz nie dac takiej poprawy... moze jednak warto przy takiej cenie?

GPU - 6850 dziala dobrze z osx86, alternatywy to 6870 (nie wiem czy jest sens dokladac) 6770 (?), a moze jakies "starsze" karty w CF (o ile je dostane). Nie chcialbym zeby karta zzerala mnostwo pradu :/

HDD - samsung rekomendowany na forum purepc... w przyszlosci pomysle nad zakupem SSD (crucial M4 64?)... no chyba ze uwazacie ze SSD naprawde wart jest inwestycji 400 pln (wtedy pytanie czy jako osobny dysk czy wykorzystac mozliwosc z68 "cachowania" na ssd)

PSU - tutaj tak naprawde mam najwiekszy problem... wybor jest kiepski, ceny wysokie. Czy taki fortron wystarczy? (czytalem jego review i mial pochlebne opinie). Alternatywa to Akasa 550W Dual 12V Rail PSU - 52 EUR (210 PLN?) lub OCZ Technology ZS Series 550W (57 EUR) lub OCZ Technology StealthXstream II 600W (59EUR) lub (hardkor:)) ezcool (jsp-tech) z obudowy

CASE - kolejny problem(maly wybor w sklepach),wybralem jedna z tanszych obudow, zasilacz moge wymienic... Alternatywa iwin dragon slayer za okolo 60 EUR, dobre review. Zalezy mi na rozmiarach i mozliwie niskiej cenie (wole dolozyc do czegos innego?), ale moze warto inwestowac w bude (nigdy nie kupilem drozszej obudowy niz 100pln)?

MONITOR - ten lg ma ips, natomiast podejrzewam ze nie powala jakoscia... ktos moze wypowiedziec sie na jego temat?

DVD - via forum.purepc.pl, myslalem nad bd-rw ale chyba poki co nie ma sensu (lepiej ssd)

Krecic poki co nie zamierzam (moze +10% jesli sie da na stockowym chlodzeniu), ale jesli uwazacie ze warto zainwestowac w cooler (tani) ze wzgledu na cisze to moge sie rozgladnac (~100 pln?)

Czy mATX bedzie kompatybilne z wszystkimi komponentami (zasilka?) - nigdy nie skladalem takiego kompa :D

Reasumujac - wydaje sie ze najwiekszy problem mam z PSU i obudowa.

Wybaczcie przydlugawy post, ale zalezy mi na wyborze w miare sensownego zestawu wiec bede bardzo wdzieczny za komentarz i pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi