Szawel Opublikowano 19 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2011 (edytowane) Jak w temacie. Posiadam kilka laptopów w tym jeden z matrycą tzw. glare. Lapek jest całkiem miły i przyjazny. Obudowa w miarę cienka, matowa. Dzięki temu lap się nie palcuje. Do tego konstrukcja całego wynalazku jest dość lekka. Jedyne co mnie boli, to ta matryca (i to dosłownie, używam go czasem z lenistwa do pracy jak nie chce mi się iść do biurka po innego lapka i w efekcie oczy czasem chcą mi wypaść). Jest to bodaj LP156WH2–TLEA. Czyli coś co pakuje do siebie HP i Acer. Oczywiście, że wiem... lepiej zwyczajnie zmienić lapka. Tyle tylko, że nie mogę znaleźć odpowiadającego mi designu z matrycą mat. Dlatego pomyślałem o wymianie. Czy ktoś obeznany w temacie, może podać mi jakiś zamiennik tej matrycy w wersji mat? Wyszukałem coś TAKIEGO, ale czy to będzie pasować, oraz jak ma się jakość tej obecnej do niej? Edytowane 19 Września 2011 przez Szawel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pix3l Opublikowano 19 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2011 (edytowane) Pasować będzie na 99%. Jakościowo raczej niczym się nie różnią. Polecam także tego sprzedawce- w firmie kupujemy od nich - goście są naprawde solidni, z reklamacjami nie ma problemu, wysyłka ekspresowa(nie raz na drugi dzien paczki przychodzą) i solidnie zapakowana. Edytowane 19 Września 2011 przez pix3l Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 20 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2011 No właśnie 99%. Kolejna sprawa. Z czego wynikają takie rozbieżności cenowe w tych matrycach. Model AU Optronics B156XW02 V.1 HWDA oraz AU Optronics B156XW02 V.1 HWGA są po 249zł Natomiast (niby) takie same AU Optronics B156XW02 V.1 HW0B oraz AU Optronics B156XW02 V.1 HW0A są po 578zł. Różnica tkwi w końcowym oznaczeniu, jednak co to oznacza nie mam pojęcia. Ktoś bardziej obeznany w temacie wie o co chodzi? Wszystkie są 15,6 1366x768 LED MAT. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pix3l Opublikowano 20 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2011 (edytowane) Różnią się wersją firmware i elektroniką, co z tym idzie - parametrami (kąty widzenia, podświetlenie wled). Cena mówi sama za siebie, jednak nie potrafię podać parametrów matrycy. Miałem keidyś adres takiej ruskiej strony gdzie wszystko było opisane, ale nie moge znaleźć. Z reguły jest tak że jeśli złącze matrycy pasuje to matryca działa w 99% przypadków. Wyjątki stanowią zamiany z wiekszej rozdzielczosci na mniejszą i matryce dedykowane (np w Dellach, niektórych sony, probookach itd). Jako przykłąd podam laptopa Dell Inspiron 1525 - matryca 15.4, niby każda pasuje, widać treść, ale regulacja podświetlenia nie jest prawidłowa i nie osiągniesz pełnej jasności ekranu, jeżeli matryca nie ma firmware della (lub przerobionego) Edytowane 20 Września 2011 przez pix3l Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 20 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2011 (edytowane) W takim razie czy jesteś w stanie polecić jakiś serwis, który by się tego podjął. Najlepiej w Poznaniu. ;) Zrobił bym to sam, ale brak gwarancji działania mnie lekko hamuje. Myślę, że serwis gdyby podjął się takiej wymiany, byłby zobowiązany do doboru odpowiedniego zamiennika. Edytowane 20 Września 2011 przez Szawel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
igi89 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2014 Cześć, Mam szybkie pytanko do pix3l. Mógłbyś wyjaśnić sprawę dedykowanych matryc do dell-a?? Moja sytuacja wygląda tak: zbita matryca w dell1525. Szukam matrycy, chce kupic dedykowana, więc czy wystarczy, że kupię "dellowską", obojętnie do jakiego modelu, tyle, że pasującą? Czy musi byc dedykowana wyłącznie do 1525?? Pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...