Skocz do zawartości
Gość

Program do tworzenia menu płyty

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, potrzebuję programu do stworzenia menu płyty dvd. Chciałbym coś co będzie wyglądało w miarę schludnie i nowocześnie. Najlepiej żeby były od razu gotowe jakieś szablony do wyboru. Na płycie będzie najprawdopodobniej kilkanaście krótszych filmików i chciałbym żeby były odpalane po prostu jakimiś przyciskami itd. + może odpalenie exe z ewentualnymi kodekami. Płytka przeznaczona do oglądania na kompie z autorunem, nie na odtwarzaczu dvd do telewizora.

Czy Adobe Encore nadaje się do tego? A może Nero Vision? Co polecacie? Żebym to opanował i coś ciekawego zrobił w kilka godzin max :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Używałem Nera do tworzenia takiego właśnie menu, według mnie jest on wystarczający.

Z tego co kojarzę to Nero posiada opcję tworzenia menu startowego do filmu ale tylko w tedy gdy nagrywa się płytę DVD Video, program wtedy konwertuje wszelkiego rodzaju DivXo podobne formaty do DVD video.

W nowszych Nerach mogli to zmienić, ja zatrzymałem się na wersji 7...

Unikaj Ashampoo Burning Studio, pomimo bardzo prostej obsługi przy tworzeniu menu, to później żaden napęd nie czyta płyt nagranych przez ten program (zmarnowałem 3 płyty DVD i korzystałem z 2 różnych wersji tego programu), a konwertowanie z formatów DivXo podobnych trwa bardzo długo (przynajmniej na moim przestarzałym komputerze)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź.

Chciałbym uniknąć wszelkich konwersji plików, nawet jeżeli miałaby być to tylko zmiana formatu bez ponownego kodowania sekwencji wideo. To ma być płytka otwierana tylko i wyłącznie na komputerze z windowsem. Chciałbym żeby po kliknięciu w przycisk w takim menu wywoływała się standardowa procedura windowsa dla danego podpiętego tam pliku tzn. np. dla jakiegoś pliczku avi otwierał się on np. w windows media playerze (jeżeli akurat ten odtwarzacz mamy skojarzony z avikami), a po kliknięciu w przycisk podpięty do pliku exe z kodekami rozpoczynała się ich instalacja. Może mógłby być przycisk typu help/about po wywołaniu którego wyświetlało się jakieś okienko z np. informacją o autorze itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi