Skocz do zawartości
kadaf

nowa pucha + monitor 1900

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

Chciałbym wymienić swój wiekowy komputer na nowy, komputer nie będzie podkręcany oraz nie kupuję go pod gry ale miło będzie jeżeli jakieś się włączą jak mnie najdzie ochota

na tą chwile złożyłem coś takiego

http://www.polanet.pl/~marcin/nowy%20zestaw.JPG

nie wiem czy taki zestaw ma sens a że ceny ostatnio rosną z dnia na dzień chciałbym już się zdecydować i kupić dlatego proszę o rady co ewentualnie wymienić z tym że cena tego zestawu na tą chwile to 1550 zł a monitora 350 więc nie ma już wiele pola do popisu jako że chce się jednak zmieścić do 1900 zł

monitor

http://techplanet.pl/produkty/monitory-led/samsung-19-s19a300n,21730.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz zmień na Thermaltake Litepower 450W. Obudowę zmień na SilentiumPC Brutus 410, jeżeli nie będzie dużo droższa (czyt. nie więcej niż 20 zł). Dysk zmień na Samsunga HD502HJ / HD103SJ, ewentualnie jeśli zależy Ci na dużej pojemności i nie będzie HD103SJ to może być ten Seagate. Płytę zmień na AsRocka M3A770DE / MSI 870-C45. Są tańsze a oferują tyle samo co ten Asus (nie licząc braku obsugi AM3+, ale z tym jeszcze zobaczymy). Karta graficzna ma pamięć DDR3, poszukaj czegoś z DDR5. W podobnej cenie powinien być wydajniejszy Radeon HD5770 1GB / 6770 1GB. Ewentualnie wersja 512MB tego Radeona też jest warta uwagi, jeśli będzie tańsza. Monitor zmień na BenQ GL940M.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam,

jeżeli chodzi o ten zasilacz to na tą chwile nie ma żadnego dostępnego w techplanecie do 200 zł Thermaltake W0293RE 450W ( 132 zł ) ale na razie i tak go nie ma i nie wiem czy to o ten ci chodziło ale zmieniłem ten co miałem na tanszy 450 zł ale też chieftec nie wiem czy będzie odpowiedni, obudowa 410 jest o 2 zł droższa więc nie ma problemu, radeon 6770 jedynie od MSI za 424 zł albo Sapphire ATI Radeon HD6770 1GB DDR5/128bit DVI/HDMI/DP PCI-Express (11189-10-20G) ta sama cena ale nie ma wyjścia d-sub więc jedynie mogę podmienić grafiki o ile wezmę ten monitor benq co poleciłeś, dysk podmieniony na samsunga bo dzisiaj jego cena spadła o 20 zł, jeżeli chodzi o płytę to jednak wolalbym am3+ jest jeszcze ciut tanszy asus Asus M5A78L LE AMD 760G Socket AM3+ (PCIE/DZW/GLAN/SATA/RAID/DDR3) ale nie wiem czy oferuje to samo co ten ciut droższy który mam w zestawie

na ta chwile ten zestaw prezentowałby się tak

AMD Athlon II X3 450 AM3 BOX

Goodram DDR3 4GB 1333MHz CL9

Asus M5A78L AMD 760G Socket AM3+ (PCIE/DZW/GLAN/SATA/RAID/DDR3)

( ewentualnie Asus M5A78L LE AMD 760G Socket AM3+ (PCIE/DZW/GLAN/SATA/RAID/DDR3) )

Samsung 1TB SATA2 (HD103SJ)

MSI ATI Radeon HD6770 1GB DDR5/128bit DVI/HDMI/D-SUB PCI-Express

Chieftec GPA-450S8 450W OEM

SilentiumPC Brutus 410 Pure Black BT-410

natomiast jak mi nie starczy do tego benq co polecałeś to który z tych monitorów byłby akceptowalny

BenQ 18.5" G925HDA

Samsung 19" S19A300N

LG 18.5" E1941S-BN

z góry dziękuje za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W kwestii zasilacza, to poniższy model to prawdopdoobnie Thermaltake Litepower 450W:

http://techplanet.pl/produkty/zasilacze/thermaltake-w0293re-450w,17493.html

Dla pewności wyślij do techplanet pytanie w tej sprawie. Z uwagi na to, że ten Thermaltake jest aktualnie niedostępny, być może będziesz musiał wziąć inny zasilacz. Chiefteci to w dużej mierze nic ciekawego, szczególnie seria GPA jest bardzo słaba. Możesz wziąć Tacensa Radixa IV 450W, ale wtedy będziesz musiał skorzystać z przejściówki, gdyż ten Tacens nie ma wtyczek PCI-E. Ewentualnie poniższy Aerocool ponoć jest też dobry:

http://techplanet.pl/produkty/zasilacze/aerocool-e80-500-500w,20774.html

Niestety, jego cena jest już wyższa od wspomnianego Thermaltake'a / Tacensa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rozumiem że do dysku, ramu, grafiki i obudowy nie masz zastrzeżeń

a co do tej płyty głównej to będzie jakaś różnica jak wezmę tego tańszego asusa ?? tego zasilacza dalej nie ma a chyba chciałbym już zamówić ten zestaw w tym tygodniu najlepiej, z tego areocola jest 450 Aerocool VP-450 450W OEM za 125 zł i jeszcze w 450 w jest Fortron ATX-450PNR 450W, i rozumiem ze tego chifteca nie polecasz i radzisz nie brać ? :)

a co do monitora to rozumiem albo ten benq albo nic z powyższych co pisałem ? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi