ivanov Opublikowano 25 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2011 (edytowane) Mam pytanko związane z chłodzeniem mostka pólnocnego. Otóż widzę, że czasami przy ekstremalnym podkręcaniu ludzie też mocno schładzają nothbridge'a. Na przykład jakiś czas temu widziałem zdjęcia setu Kingipina na EVGA-SR2; miał tam poty DI/LN2 po prostu na wszystko, w tym właśnie na mostek. Kiedyś oglądałem też filmiki z THG i przy biciu rekordu świata w taktowaniu Pentium 4 zakładali Vapochill'a na NB. No i właśnie - czy mocne obniżenie temperatury mostka ma realny wpływ na możliwości OC? Jak wygląda Wasze doświadczenie w tej materii? Będę wdzięczny za sugestie i konkretne odpowiedzi. Niby to nie dział do zadawania pytań, ale szczerze mówiąc nie za bardzo mam pomysł gdzie indziej miałoby to pasować. W razie czego uprzejmie upraszam o wybaczenie. Edytowane 25 Września 2011 przez ivanov Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 25 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2011 Ma. Obniżenie temperatury zwiększa stabilność przy wyższym napięciu. Generalnie kłania się fizyka : im niższa temperatura tym lepsza przewodność bla bla. Oczywiście wszystko w granicach rozsądku, zbyt niska też może zaszkodzić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 25 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2011 No i właśnie - czy mocne obniżenie temperatury mostka ma realny wpływ na możliwości OC?Sprawa nie jest taka prosta jakby się mogło wydawać ;) . Zacznijmy od tego, że mostek pełni różne funcje. Jeśli mostek ogranicza szynę systemową, to schłodzenie i/lub podbicie napięcia prawie na pewno pomoże. Jednak niekoniecznie może się to spodobać wbudowanemu kontrolerowi pamięci, o ile taki w mostku mamy. Sytuacja może być też dokładnie odwrotna ;) . Kolejna sprawa, ze jak ktos ma mostek chlodzony np azotem czy suchym lodem, nie oznacza, ze zamraża go do do -70'C, tylko utrzymuje jego temperature np na poziomie +10'C. Najważniejszą sprawą jest: - jaki mamy mostek - czy na pewno on nas ogranicza Obecnie juz sie takich rzeczy praktycznie nie robi, bo (bardzo uogólniając) procesor przejął funkcje mostka, które mają wpływ na oc. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_bartx Opublikowano 25 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2011 Kingpin zrobił zdjęcie wszystkie zabawek jakie ma na sell. A te zdjęcia z THG pochodza chyba z 2003 roku, wiem, że to był Northwood na 478. Ostatni przypadek jaki pamiętam, że ludzie montowali potki na NB, to było Commando + Wolfdale. Potem wyszły płyty na P45, X48 które zapewniały takie samo albo lepsze FSB bez dodatkowego chłodzenia mostka, więc nikt (?) się już w to potem nie bawił. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ivanov Opublikowano 25 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2011 (edytowane) Heh, czyli tak jak przypuszczałem - sprawa nie jest taka prosta, jak by się mogło wydawać. W dodatku fakt, że nie jest to popularna praktyka daje do myślenia. Bo gdyby to było takie super-elo, to każdy by też walił kontener na chipset. Ja ogólnie pytam z perspektywy starszych platform - s.939, s.478, socket A, a nawet s.370 czy slot 1. Bo wykombinowałem co by na NB dać jakieś mocniejsze ogniwo Peltiera (rzędu 150W) i na to blok wodny. Edytowane 25 Września 2011 przez ivanov Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 25 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2011 Ja ogólnie pytam z perspektywy starszych platform - s.939, s.478, socket A, a nawet s.370 czy slot 1.s754/s939 - nic nie da, procek ogranicza s478 - mozna probować, ale najpierw trafisz na wiele innych przeszkód ograniczających fsb sA - cos tam da, ale po co jak jest ruchomy mnoznik s 370 oraz slot1 - zanim skonczy sie mostek to beda inne ograniczenia softowe/pamieci Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ivanov Opublikowano 25 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2011 Czyli ogólnie nie jest za różowo... Tak jak się spodziewałem. No nic, i tak popróbuję coś z ciekawości. Za pewien czas - jak wszystko pójdzie zgodnie z planem - wrzucę jakieś sprawozdanie do działu, bo udało mi się nagromadzić parę fajnych gratów :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KonradGT Opublikowano 25 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2011 Noo z tego co pamietam to lykalismy jakies 645-650 FSB na którymś P5Q z NB @ DI :) E8400 pewnie z 1.85V, NB też jakoś pod 1.6V (?), albo mi sie wydaje :) MaSell tez chlodzil moje P35 DI, ale dawalo to bardziej stabilnosc wieksza niz wieksze FSB. W AMD jak podlalem ln2 grubo na radiator od NB to bylo jeszcze gorzej ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...