kwasior500 Opublikowano 1 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2011 (edytowane) Powoli zabieram się do przejścia na bardziej przyszłościowy zestaw. Z tego co mogę uciułać wychodzi okolica 900zł. 1. ASRock P67 Pro3 - 389zł Core i3 2100 - 439zł Goodram 4GB - 82zł ---------------------------- 910zł 2. Gigabyte GA-870A-UD3 - 369zł Phenom II X4 955 BE - 415zł Goodram 4GB - 82zł ----------------------------- 866zł Oba zestawy z myślą bujania się przez parę miesięcy, a następnie wymiana na i5/bulldozer, oraz oczywiście jak najlepsze oc (na intelu przyszłościowo :)) Jakieś rady, uwagi? Ceny z agito, bo najlepsze. Dodam, że śmigam na 4GHz teraz. Edytowane 1 Października 2011 przez kwasior500 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 1 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2011 Masz jakieś chłodzenie na procesor, które można by wykorzystać? Na starcie i3-2100 jest w grach trochę wydajniejszy od Phenoma, po OC wydajniejszy jest Phenom. Phenoma da się podkręcić, i3 w ogóle. Jeśli masz to chłodzenie, to dopłać 40 zł do płyty Gigabyte GA-970A-UD3 (pod AM3+ oczywiście). Podkręcisz procesor i za jakiś czas zmienisz go na Bulldozera. Jeśli chłodzenia nie masz, to bierz zestaw z i3-2100. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 1 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2011 Mam Aurasa LPT 709 LGA775 i zapinkę AM2 w pudełku. Według tego Lekko kręcony szyną intel jest niewiele gorszy od Phenoma na 4GHz :unsure: Ciągnie mnie do AMD, bo jeszcze nie miałem, za to również do intela, bo mój zasilacz to nie HI-END. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 1 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2011 Imo nie wiem czy opłacalna taka przesiadka dziś, bo a) jesteśmy przed premierą FX i potencjalnymi obniżkami SB b) kursy walut są cholernie niekorzystne. Ale jeśli już to w kwestii MoBo chyba lepiej dopłacić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 1 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2011 Jurna płyta, tylko ciekawe jak z OC. Biorąc pod uwagę black edition nie interesuje mnie max HT, a raczej max OC? Jak z pamięciami? W SB nie grają żadnej roli. Czekać można w nieskończoność, a ja jestem taki, że jak ubzduram to nie ma przebacz ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 1 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2011 Premiera zgodnie z doniesieniami ma mieć miejsce 12 października czyli za 11 dni, chyba nie wiele. Jeśli 12 okaże się znowu lipą to już rób co chcesz :P Ale w tej chwili osobiście bym poczekał, co do pamięci to w przypadku phenomów były to większe różnice sprawiające, że kupno 1600 miało już więcej sensu, ale też nie ma co przepłacać. Gdybyś dorwał A-Daty Gaming 2000 MHz za grosze (bo tyle kosztowały swego czasu) to brać, ale w innym przypadku wzrost wydajności jest nieproporcjonalny do ceny. W kwestii płyty ciężko o recenzję, ale opinie są pozytywne. Ew extreme3 z ciekawym designem z nowej linii, ale płyta biedniejsza i gorzej z dostępnością. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 1 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2011 Poczekać mogę, tylko że i tak mnie nie będzie stać na FX, a obniżki nie są takie oczywiste. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 2 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2011 Przeglądając np. to dochodzę do wniosku, że jednak i3 będzie lepszym wyborem, ale wstrzymam się czy FX zaskoczy nas wszystkich pozytywnie. Jakieś porady względem tanich płyt lga1155 wartych uwagi? Chociaż widzę, że nic sensowniejszego niż asrock na p67 nie ma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 2 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2011 IMO P67 Pro3 jest niemal 2x droższy od tanich rozwiązań, a procka na nim i tak nie podkręcisz, bo nie ma i3 z odblokowanym mnożnikiem, więc OC ograniczy się do tych kilkuset MHz (jednak wartych uwagi). Także to taki zakup z dewizą "a, dziś dołożę 200 zł to może kiedyś kupię procka z K" i moim zdaniem wiele sensu w tym nie ma, bo nim nadejdzie ten czas to już pewnie będą wydajniejsze i nowsze rozwiązania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...