Skocz do zawartości
coltri

chieftec cft 600 W

Rekomendowane odpowiedzi

Mam zasilacz jak w tytule, reszta sprzętu to Phenom II 965, nvidia gtx 570, 2x2gb ddr2, 2x hdd, 1x ssd, karta muzyczna creative sb xfi. Podczas grania w Crysisa 2 na ultra detalach, komp się wyłącza. Jak się wyłączy to słychać takie popiskiwanie przez kilka sekund. Muszę poczekać kilkanaście sekund żeby się ponownie włączył. przy słabszych detalach komp się nie wyłącza. Jak gram w battlefield bad company 2 w muliti to wszystko działa tylko wyłączając komputer od razu po skończonej grze słychać przez kilka sekund popiskiwania. Temp. procka ok. 50 stopni a karty graf 70 stopni nie są więc za duże.

Stawiam na zasilacz że jest za słaby ale zamin go wymienię chciałem się Was poradzić, co może powodować wyłaczanie kompa przy pełnym obciążeniu ?

pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale po prostu wyłącza? bez bsod-a, nawet czasami?, bez jakiegoś zacięcia, rozkraczenia grafiki na ekranie tylko po prostu wyłącza?

Jeżeli tak robi, szczególnie po jakimś czasie ostrego grania to obstawiam awaryjne wyłączenie zasilacza z powodu za wysokiej temperatury.

Z tego co pamiętam te zasilacze są testowane w temp pokojowej- tzn mają dawać te 600W kiedy na wlocie powietrza do zasilacza jest 20stopni. Jeżeli zasilacz jest na górze to na wlocie masz dużo więcej- przy ostrym graniu zapewne ponad 40. Jaka wentylacja?

Ew może zasilacz się kończy- nawet pomimo tych wszystkich warunków to i tak ten zestaw powinien uciągnąć...

Najprościej byłoby przetestować zestaw z jakimś pewnym zasilaczem.

Jeżeli zasilacz masz na górze to ew wyciągnij go z obudowy i postaw na niej zasilacz na boku(kable powinny wystarczyć) i pograj- jeżeli będzie ok to znaczy że się przegrzewa i trzeba mu zapewnić lepsze warunki pracy.

Jeżeli wyłączenia nadal będą się powtarzać to albo zasilacz się kończy albo jakiś problem, z grafiką na przykład(aczkolwiek wątpię)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

żadnych zacięć, artefaktów, nic, wszystko gra jak należy i nagle jakby prądu zabrakło i w dodatku nie chce od razu ruszyć tylko trzeba chwilę poczekać jakby musiał ostygnąć ? dlatego obstawiam zasilacz. Zmieniłem mu teraz położenie zobaczymy czy to pomoże. W pokoju jest temp. ok 21 stopni ale fakt wewnątrz obudowy z pewnością znacznie cieplej. zasilacz jest na dole ale może ciągnąć powietrze z grafy a gtx 570oc potrafi nieźle grzać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli zasilacz masz na dole to powinien być obrócony wentylatorem do dołu i ciągnąć powietrze spod obudowy. Z Twojej wypowiedzi wnoszę iż był założony odwrotnie.

Wszystkie podane przez ciebie oznaki wskazują na przegrzewanie zasilacza i awaryjne włączenie zabezpieczenia przed przegrzaniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacza na odwrót nie założysz bo śrubki nie będa pasować w rozstaw otworów w budzie...

Jak już wspomniano bywa różnie- większość ma uniwersalne otwory.Mówiłem w oparciu o ostatnią wypowiedź twórcy tematu- z której wg mnie coś takiego wynika.

Ja już nic nie zakładam, po tym jak na moje wyjaśnienie dot montażu zasilacza cyt "Wtykasz odpowiednie wtyczki w zasilaczu w pasujące gniazda płyty " kuzyn(po technikum el-mech)oprócz zwykłych wtyczek wpiął małego moleksa w jeden z rzędów pinów usb "Bo mówiłeś że w pasujące " ... Tylko dwie rzeczy są nieskończone... jak mawiał pan Albert.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi