Skocz do zawartości
john_doe

test coolerow - czyli ac rulezz?

Rekomendowane odpowiedzi

Po przeczytaniu tego testu http://www.frazpc.pl/artykuly_wyswietl/157-52 zaczalem watpic w sens instalacji wc ktore jest drogie i moze sobie pomoczyc kompa... no i przy okazji zaczynam watpic czy moja 5 klepka jest na swoim miejscu. czy te wuniki na ac sa mozliwe? 33 stopnie przy stresie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale to wg mnie przeciez przeczy zdrowemu rozsadkowi....predzej bym uwierzyl w podkreconego gf2mx 64 bit szybszego od radeona 9800 niz w to... to sie nawet na zart na 1 kwietnia nie nadaja...a sporo czekalem na tean art, mail mi pomoc w wyborze coolera... i chyba sie skonczy na wc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak sie słada, ze mam HHC-L61 w pokoju 30* otwarta buda, oraz okno 24/h i pod windowsem mam:52* słuchając winampa temp radiatora 44*

podczas stresu mam klo 56* wiec te wyniki co podali mozna uzyskać wtedy gdy temp powietrza wynosi około 10 stopni..

Moze w budzie postawili butelke z lodem :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak sie słada, ze mam HHC-L61 w pokoju 30* otwarta buda, oraz okno 24/h i pod windowsem mam:52* słuchając winampa temp radiatora 44*

podczas stresu mam klo 56* wiec te wyniki co podali mozna uzyskać wtedy gdy temp powietrza wynosi około 10 stopni..

ale nie przy temp powietrza 21 st.C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeczytałem komentarze pod artykułem, ciekawe:

BIEDRONA_3D:

witam ... ja również robie w 3dsmax i widze jak mi sie Athlon poci niesamowicie, i se zamontowałem cooler master po siakieś "cudownej" rekomendacji(miało być 40 stopni na maxa przy cpu athlon 2200) , ja swojego mam na 0.13 i jest nieco inaczej : u mnie jest 72 stopnie ! nie wiem co za Mistrzunio testował tego coolera , ale mu całkiem nie poszło . także załatwiłem sobie jakiś inny firmy jamicon i jest nieco lepiej bo mam tera 46 stopni. także morał : testy są naprawde profesjonalnie robione (bo ten jamicon co mam tera miał być gorszy od starego hahahahaha). 

pozdr.. 

Dalej ludzie też maja 56*C na Zalmanie i itd.

LINK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dlatego podałem C/W - stopni na wat :) - quest policz dla siebie ile ma ten twój cooler w "normalnych" warunkach - (temp proca - temp pow)/moc proca

moc proca -> http://computernerd.com/cgi-bin/thermalcalculator.cgi tylko napiecie z kropką a nie przecinkiem :)

Processor: Palamino XP Model 6 Socket A Family/Architecture: A Generation: X;Rating: 1700 Speed: 1467 MHz Actual Operating Speed: 1467 MHz Actual Core Voltage: 1.78 VoltsEstimated Actual Maximum Dissipation: 66.2 Watts

czyli wyszło 0,31

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ROTFL Na tym CoolerMasterze możliwe jest tak koło 37 stopni w stresie, ALE.... przy wymianie wiatraka na 7200rpm :D :D :D Mówię z własnego doświadczenie. I to na NIEPODKRĘCONYM 1700+ 1,5V.

Niestety z oryginalnym wiatrakiem (2800rpm) nie jest już tak wydajny.

Ten cooler to stary model i pewnie zalega w magazynach. Ktoś zasponsorował recenzję no i mamy wyniki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

quest - temp powietrza zmierzyłeś termometrem mam nadzieje a nie z budy :) - bo czujniki oszukują trochę :D

bo u mnie jest tak - proc 95W, temp proca 50 (+7 epox zaniża) ale temp pow wg. czujnika na płycie 38 a rzeczywiście jest 20st. - termometr - więc jest odpowiednio 0.2 (temp. z płyty) i 0.39 rzeczywiste

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no no! :)

Bardzo ciekawy artykól! Chyba sobie kupie Spire Falcon Rock II za 59zł

Bo ten alu co mam teraz, to straszna kicha! 55*C przy norm pracy ( w upaly 60*) przy stresie 62* (przy temp w pokoju 23*) a teraz jak jest goraco to doszlo mi do 70*!!! a radiator to niejest w cale maly bo ma 10cm na 10cm a wysokosc tez 10cm z wentylem 5000obr/min! :) duzy taki jak w zasilaczach! Ale to tez nie ich wina! W koncu przy tym procku co mam to trudno o nizsze temp. proc to (jak w podpisie) 1.4ghz t-bird (od 70-80W poboru mocy)

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

quest - temp powietrza zmierzyłeś termometrem mam nadzieje a nie z budy :) - bo czujniki oszukują trochę :D

bo u mnie jest tak - proc 95W, temp proca 50 (+7 epox zaniża) ale temp pow wg. czujnika na płycie 38 a rzeczywiście jest 20st. - termometr - więc jest odpowiednio 0.2 (temp. z płyty) i 0.39 rzeczywiste

tz temp powietrza mam zmierzyc w obudowie? czy pokoju?

zmierzylem temp proca - temp pokoju/ moc procka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8O 8O 8O

ja piernicze jak mozna taki marketingowy zabieg nazywac testem :?:

juz wrzucilem odpowiedni komentarz na Sirius.pl (na Fraza nie wrzuce bo nie chce mi sie rejestrowac na takim lamerskim forum)

idac tropem autora "pseudotestu" FalconRockII jest wydajniejszym coolerkiem niz ThermalRight SLK-900U bo na FRII proc ~50W jest chlodniejszy (7*C powyzej temp. otoczenia) niz na SLK-900U (11.6*C powyzej temp. otoczenia) http://frostytech.com/articleview.cfm?arti...eid=1396&page=5

hura mam FRII czyli najwydajniejszy cooler na swiecie :P

ROTFL x 1000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no no! :)

Bardzo ciekawy artykól! Chyba sobie kupie Spire Falcon Rock II za 59zł

Bo ten alu co mam teraz, to straszna kicha! 55*C przy norm pracy ( w upaly 60*) przy stresie 62* (przy temp w pokoju 23*) a teraz jak jest goraco to doszlo mi do 70*!!! a radiator to niejest w cale maly bo ma 10cm na 10cm a wysokosc tez 10cm z wentylem 5000obr/min! :) duzy taki jak w zasilaczach! Ale to tez nie ich wina! W koncu przy tym procku co mam to trudno o nizsze temp. proc to (jak w podpisie) 1.4ghz t-bird (od 70-80W poboru mocy)

:)

Zmienilem wentyla z boxowego Antka 1700+ na Falcon Rocka II, jest ciszej, na Antku 1700+ i 1,5V (obnizone z 1,6) mialem te 35C, ale po drutmodzie 2200+ i 1,55V w sresie dolatuje do 50 w gorace dni przy dodatkowych dwoch wentylach 80x80 w obudowie. No i kupilem go za 50 :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi