ble007 Opublikowano 11 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2011 (edytowane) Witam. Komputer wiesza się w różnych momentach - zarówno podczas gry, odtwarzania filmu, a nawet i podczas bezczynności. Nie jest to na pewno wina: - podkręcania (w tej chwili nic nie jest podkręcone) - zasilacza (komputer był sprawdzany na dwóch innych markowych zasilaczach o dużej mocy wyjściowej) - dysku twardego i systemu (jw. - wszystko było sprawdzane także na innych podzespołach) - temperatur (wszystkie są naprawdę bardzo niskie) - biosu (teraz jest wgrany najnowszy - ale problem występował także na wcześniejszych wersjach) - napędów (próbowałem wszystkie odłączać) Sprawdzane były także: - ram (przechodził przez testy memtest) - płyta główna (w serwisie sprawdzano na pewno przepływ danych na mostkach, samą płytę odsyłałem do producenta - także przeszła wszelkie testy i wróciła jako sprawna jedyny problem występował w konfiguracji: płyta główna + ram (ram działa tylko na parametrach zalecanych przez producenta (1033 przy lekko podwyższonym napięciu) i nie działa o dziwo w dualu - kilkunastogodzinne testy przy maksymalnym obciążeniu (orthos+3dmark+everest) komputer zwykle przechodził - częściej wieszał się już podczas bezczynności, wiesza się zupełnie losowo... Moja konfiguracja: procesor: AMD Phenom II x4 965 AM3 Black Edition chłodzenie CPU: Scythe Mugen 2 rev.B płyta: Asus M4A79T Deluxe (w serwisie) ram: Patriot DDR3 2x2048 Viper Series 1600MHz CL7 zasilacz: OCZ Modxstream Pro 600W Modular dysk: Samsung SpinPoint F3 HD502HJ grafika: MSI Radeon HD 5850 OC 1GB DDR5 PCI-E Nie mam niestety możliwości sprawdzenia oddzielnie karty graficznej (ale wszystkie testy przechodzi - nie sypie żadnymi artefaktami). Proszę o rady... Edytowane 11 Października 2011 przez ble007 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 11 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2011 Swego czasu było wiele przypadków, gdy memtest nie wykazywał błędów na uszkodzonych pamięciach DDR3. Można spróbować Goldmemory, najlepiej jednak postaraj się pożyczyć od kogoś inne pamięci. Spróbuj też powyłączać wszelkie systemy oszczędzania energii w biosie i OS (C&Q, EPU i inne). 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ble007 Opublikowano 11 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2011 Pamięci były zamieniane na inne - Kingston HyperX Na tamtych pamięciach problemy nadal występowały (może nawet i częściej). Moje pamięci jako takie też były sprawdzane i zostały ocenione przez serwis jako sprawne. Mało prawdopodobne, że oba egzemplarze miały jakąś wadę fabryczną - i to w obydwu przypadkach niewykrytą przez serwis (sprawdzane zarówno pojedyncze kości, obydwie razem - także w dualu). Problem z nimi występuje tylko przy współpracy z moim komputerem. Na noc włączę test Goldmemory i przy okazji wyłączę ww. systemy oszczędzania energii (o ile są włączone). Dziękuję za rady. Wszystko sprawdzę i napiszę jakie efekty. Teraz to jedyne co mi przychodzi do głowy to niekompatybilność części (płyta + ram) lub jakieś przepięcia. Niestety w obu przypadkach nie jestem w stanie nic zrobić - jedynie rozłożyć komputer na części i sprzedać oddzielnie poszczególne komponenty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ble007 Opublikowano 11 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2011 (edytowane) z pamięciami od początku był problem komputer był łącznie sprawdzany na 3 rodzajach pamięci (we wszystkich możliwych konfiguracjach jeśli chodzi o wsadzanie ich do slotów) początkowo były te: http://www.agito.pl/pamieci/patriot-ddr3-2x2048mb-pgs-gamer-edition-1600mhz-cl7.0-llk.0.355514.html teraz mam te: http://www.agito.pl/pamieci/patriot-ddr3-2x2048mb-viper-series-1600mhz-cl-7.0.0.346261.html dodatkowo była sprawdzana konfiguracja z jakimiś Kingston HyperX Timingami się już bawiłem, napięcia zarówno podnosiłem jak i obniżałem. A efekt był taki, że zawieszanie się komputera to jedna wielka loteria :( Nie dzieje się to jednak bardzo często (no powiedzmy, że to pojęcie względne) - średnio tak 2 razy dziennie przy pracy komputera przez około 16h/dobę Zaraz przestawię te systemy oszczędzania energii i zarzucam Goldmemory... Edytowane 11 Października 2011 przez ble007 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 11 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2011 Musisz też wziąć poprawkę na procesor, bo w nim jest kontroler pamięci. Może to on szwankuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ble007 Opublikowano 11 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2011 a czy Orthos nie powinien wyrzucać w tym momencie błędu? Bo jeśli w grę wchodzi tylko podmiana na inny egzemplarz to będzie ciężko... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ble007 Opublikowano 11 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2011 (edytowane) pożyczyć procesora niestety nie mam od kogo, ale może nie będzie trzeba... komputer przechodził testy memtest wielokrotnie, ale goldmemory już nie przeszedł Error wystąpił po niecałych dwóch godzinach przy teście 784/938: 10DCCFCE0 ------------x----------- FFFFFFFF FFFBFFFF A5 (nie wiem co to oznacza) Skoro problemy występowały przy 3 różnych RAM'ach to podejrzewam, że same kości są sprawne (taka była także opinia serwisu). A więc jeśli chodzi o niekompatybilność... sam już nie wiem jak rozwiązać ten problem - jakieś pomysły? Jeśli nie będzie innego wyjścia postaram się po prostu wymienić płytę główną (o ile to chodzi właśnie o kompatybilność na linii płyta-pamięci). Dziękuję za udzieloną pomoc i proszę o jakieś sugestie. Edytowane 11 Października 2011 przez ble007 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vitucky Opublikowano 14 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2011 sprobuj dać pamiec 1333MHz jesli nie probowales Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ble007 Opublikowano 15 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2011 Nie za bardzo mam skąd ją wziąć. Musiałbym zdecydować się na zakup takowych pamięci. A cały czas mam obawy co do mojej płyty głównej... A jeśli chodzi o ustawienie bazowego 1600 na 1333 to już testowałem te praktyki :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 31 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2011 Próbowałeś odpalić na jednej kości pamięci? Podaj wszystkie ustawienia z biosu (napięcia itp.) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...