Skocz do zawartości
escher

Zestaw za 2000-2500 zł do Internetu, Filmów, Muzyki, Grafiki 2D (Nie do gier)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Przymierzam się do zakupu nowego PC, bez monitora (niedawno nabyłem Samsung 24" LCD SM 2494HM). Planuję przeznaczyć na to 2000-2500 zł.

Komputer, będzie służył do codziennego przeglądania Internetu oraz odtwarzania filmów (AVI, DVD, HD) i muzyki (CD, MP3, FLAC, WAV).

Zależy mi na dobrej jakości dźwięku, ale bez przesady, gdyż najpewniej w ciągu roku dokupię DACa (przetwornik cyfrowo-analogowy) i karta dźwiękowa w PC będzie rzadziej używana.

W mniejszym stopniu, za sprawą mojej "drugiej połowy", komputer będzie służył także do obróbki zdjęć oraz tworzenia grafiki 2D (Photoshop CS5, Illustrator CS5, Corel X5).

Nie wykluczam pracy w domu, czyli sprzęt musi dobrze współpracować z programami biurowymi (MSO 2010 + MS Access).

Ważnym warunkiem jest cicha praca zestawu (dysk, napęd, chłodzenie)! Komputer będzie pracował także, gdy ja będę spał.

Sprzęt nie będzie służył do grania!

Zależy mi też na posiadaniu dobrej nagrywarki (CD/DVD+/-RW ), sporej przestrzeni dyskowej (powiedzmy 500 GB, mam już dysk zewnętrzny 1 TB) oraz najlepiej 6 gniazd USB (minimum 2 USB z przodu).

Potrzebuję komputera na 3-5 lat, więc jestem gotów zainwestować więcej, by nie musieć za 2 lata znów zmieniać/modyfikować sprzętu.

Poproszę o propozycje gotowych (dostępnych na rynku)zestawów. Najchętniej kupiłbym w sieci albo w jakimś sklepie w Warszawie (może być WGK/WGE).

Z góry dziękuję za pomoc i rady!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapomniałem dodać, że chciałbym do tego Windows 7 (wersja 64-bitowa). Doprecyzuję, zakup Win 7 nie wchodzi w skład budżetu. Zatem te 2000-2500 zł mogę wydać na same części do jednostki. Programy i peryferia to sprawa oddzielna.

Proszę o wskazanie zestawów spełniających moje wymogi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Intel Core i5 2400 LGA1155 BOX - cena/wydajność, z opisu wynika dla mnie, że nie będzie to sprzęt dla fanatyka podkręcania, stąd dopłata do 2500K raczej nie jest konieczna;

Zalman CNPS10X Performa - Jak wspomniałeś, zależy na możliwie cichej pracy komputera stąd wymiana box'owego chłodzenia będzie wskazana;

Asrock H61iCAFE Intel H61 LGA1155 - jeżeli podkręcanie nie wchodzi w grę... to płyta jak na cenę (~300zł) dość dobrze wyposażona - S-ATA3, USB 3.0 (4x USB 2.0 + 2x USB 3.0 z tyłu); A zadziała jak każda inna. Kwestię układu dźwiękowego pomijam jeżeli w rachubę wchodzi rozbudowa w przyszłości o DAC'a. Tak to każdy układ zintegrowany w płytach w przedziale low/middle end zagra podobnie (pomijam wyższe serie płyt głównych);

4/8GB DDR3 1333MHz - RAM obecnie cenowo wypada bardzo korzystnie stąd można i zainwestować w 8GB pamięci RAM, Photoshop się nie obrazi;

(opcjonalnie) Pasywnie chłodzony GeForce GT430 - plug-iny do, np. CS'a potrafią wykorzystać CUDA, stąd kwestia do przemyślenia;

Samsung F3 500GB na magazyn - jedne z cichszych dysków (przyrównując do popularnych WD AAKS czy Barracuda 7200.10-12), do tego wydajne;

Crucial SSD M4 64GB SATA3 - na system + pracę z aplikacjami graficznymi;

SeaSonic SS-400ET 80+ 400W - cena/cisza/jakość stoi na przyzwoitym poziomie, ubogi w okablowanie, ale cenowo atrakcyjny;

SilentiumPC Brutus 410 - jw. bardzo dobra jakość do ceny + 2x wentylator w zestawie (do ewentualnego skręcenia obrotów);

Napęd DVD-RW - tu raczej większość pracują z podobną głośnością stąd przy odczycie danych z napędu każdy będzie o sobie dawał znać... wybór marki pod kątem własnych upodobań.

Całość z GT430 w granicach ~2400-2450zł;

Edytowane przez serwal4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za dobre i cenne rady! Czy mógłbym prosić innych użytkowników forum o kolejne zestawy i rady?

Najchętniej widziałbym wskazania na zestawy dostępne w sklepach internetowych (np. Komputronik).

Gdzie w Warszawie (w którym sklepie) mogę liczyć na poradę i przygotowanie zestawu pod moje wymagania? Czy warto w takim celu udać się na giełdę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o GUS to nie warto (kosmiczne ceny). Giełda przy Stodole też już wychodzi z obiegu.

Najlepiej sklep internetowy (jeśli chcesz mieć odbiór osobisty to np. Agito - tyle, że sam musisz złożyć komputer). Jeśli chcesz mieć komputer dostarczony w całości to np. morele albo techplanet (chyba składają całe zestawy).

Edytowane przez ble007

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najchętniej widziałbym wskazania na zestawy dostępne w sklepach internetowych (np. Komputronik).

O gotowych zestawach zapomnij. Jakość podzespołów w nich zawartych jest bardzo słaba, podobnie jak wydajność takiego komputera. Z powodu kiepskich zasilaczy w takich gotowcach może się spalić połowa komputera. Komputronik ma niesamowicie wysokie ceny, poza tym chyba plombują komputery, przez co po zakupie nie zajrzysz do środka. Względnie tanie i sprawdzone sklepy to techplanet.pl, morele.net, agito i proline.

Gdzie w Warszawie (w którym sklepie) mogę liczyć na poradę i przygotowanie zestawu pod moje wymagania? Czy warto w takim celu udać się na giełdę?

W sklepach zawsze wcisną Ci to co najsłabiej schodzi, więc pozostawianie podzespołów do wyboru sprzedawcom nie jest najlepszym pomysłem. W takich sprawach zawsze najlepiej pytać na forach komputerowych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za wszystkie rady i przemyślenia! Doceniam Waszą znajomość tematu.

Pojawia się pytanie, co zrobić jak człowiek nie ma czasu na zapoznawanie się ze sprawami technicznymi (a tym bardziej składanie kompa), jednak wie czego chce, i chciałby sprawnie nabyć dobry, dopasowani i ekonomiczny zestaw gotowy do pracy?

Czy jest jakiś sklep, który udziela porad i jest w stanie rzetelnie zasugerować coś pod moje wymagania a potem dostarczyć komplet gotowy do działania?

Pierwotnie myślałem, że po prostu pojadę pod GUS albo Stodołę ze spisanymi wymaganiami i popytam po firmach, co mogą polecić/dopasować...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli ma być cicho to pasywne chłodzenie na proca Thermalright MUX-120 - 199zł : Esc.pl i grafika również pasywna,nie grasz więc obejdzie się bez wentylatorów,dysk ssd sam w sobie cichy,tylko kwestia wybrania najcichszego zasilacza i będziesz miał ciszę jak makiem zasiał :) Jeżeli chodzi o wydajność to zestaw serwal4 bardzo dobry,i5+ssd zadowoli każdego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi