Skocz do zawartości
konsacz

Komputer się restartuję podczas grania

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Ostatnio wyczyściłem komputer sprężonym powietrzem i po tym zaczął się sam resetować podczas grania, (gry deus ex human revolution i Wiedźmin 2, natomiast na starszych tytułach np. fallout, divine divinity działa bez zarzutu ), co wcześniej nie miało miejsca. Jak włączę grę od razu po włączeniu komputera to mogę pograć ponad godzinę, a jak włączę jakąś po kilku godzinach użytkowania komputera to się on resetuje po kilku minutach. Co może być tego przyczyną, czy w czasie czyszczenia mogłem coś uszkodzić???

Mój sprzęt: płyta główna ASUS P55D, procesor intel i5 750, karta graf. graindward geforce 260 gtx, ram 4GB DDR3 kingston, zasilacz be quiet 500W.

Po wyczyszczeniu nałożyłem pastę termo-przewodzącą firmy "cooler master".

Natomiast podczas czyszczenia wypadła mi z karty graficznej czarna śrubka: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/086210b42895baf4.html ale nie wiem co przykręcała. Czy jej brak może być źródłem problemu?

Takie temperatury pokazuje mi program "hardware monitor" podczas grania:

11 Bez tytułu.jpg | konsacz | Fotki, Zdjęcia, Obrazki Fotosik.pl

Program "SpeedFan" pokazuje że podczas gry najbardziej nagrzewa się grafika i procesor:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/29ab5d993e06929b.html natomiast po jej zminimalizowaniu temperatura tych podzespołów nie przekracza 55 stopni. Czy takie temperatury podczas grania są za wysokie???

Przeprowadziłem też test GPU programem OCCT v. 4.01 oraz OCCT v. 3.01. W wersji nowszej temperatura grafiki podczas testu wynosiła średnio 85 C, a procesora 65 C i wyniki były następujące:

2011-10-15-13h16-CPU...jpg | konsacz | Fotki, Zdjęcia, Obrazki Fotosik.pl

2011-10-15-13h16-Cor...jpg | konsacz | Fotki, Zdjęcia, Obrazki Fotosik.pl

2011-10-15-13h16-+12...jpg | konsacz | Fotki, Zdjęcia, Obrazki Fotosik.pl

2011-10-15-13h16-+5V...jpg | konsacz | Fotki, Zdjęcia, Obrazki Fotosik.pl

2011-10-15-13h16-+3....jpg | konsacz | Fotki, Zdjęcia, Obrazki Fotosik.pl

Natomiast w starszej wersji programu (v.3.01) temperatura grafiki wynosiła średnio 85 C, natomiast procesora dochodziła do 75 C i w trakcie testu po około 2 min. komputer się resetował. Czy to oznacza, że procesor jest winny restartom, a nie grafika???

Edytowane przez konsacz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi