Skocz do zawartości
JejoX

Cooler do HD6950

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Trochę wypadłem z obiegu informacji o nowych konstrukcjach wiec chciałbym zapytać co teraz jest dostępnego do zamontowania na niemiłosiernie głosnego VTX6950?Mi udało sie znaleźć jedynie Twin Turbo II:/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Regulacja jest ale chłodzenie tego modelu zaliczane jest do najgłośniejszych z pośród niereferencyjnych modeli. Drugi problem to temp. bo po obblokowaniu shaderow i zegarach 900/1300 temp w furmarku moment osiągają okolice 100*C :-|

Mam ten model

http://www.vtx3d.com/pl/products_features.asp?id=97

Aftermarketowe chłodzenia powinny chyba pasować?Jeszcze troche na nim posiedze wiec nawet te 200zl za cisze i chłod moge zaplacic.

Edytowane przez JejoX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sporo. Na PCFoster osiągnięto 55, a na PCCentre 67 stopni, więc Twój wynik imponujący :D Musisz poszukać testów wysokowydajnych chłodzeń GPU i zdecydować. Ja od siebie mogę Ci polecić bogate chłodziwo jakim jest Accelero Xtreme Plus w wersji II. Drogo, ale wydajnie, a recenzenci stwierdzają, że musieli spoglądać by się upewnić czy wentylatory działają, a miały wtedy 1600 RPM czyli ~40% możliwości. Przy maksymalnej wartości hałas ich zdaniem był lekko słyszalny, ale plusem tego chłodzenia jest nadmuch między innymi na sekcję zasilania co ma dla niej zbawienny wpływ nawet jeśli dmucha się ciepłym powietrzem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie zrobiłem research swoich postów w dziale ATI i tam pisałem kilka miesiecy temu o temp max 65*C przy wyzszych zegarach po odblokowaniu shaderów wiec cos jest nie tak z samym chłodzeniem.

Buda jest przewiewna a sam radiator nie nosi znamion zakurzenia wiec cos nie tak ze stykiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ze swojej strony mogę tylko poprzeć przedmówcę.

Miałem ostatnio w rękach zarówno referencyjnego GTX580 (który do cichych nie należy) jak i wersję z preinstalowanym Accelero Xtreme Plus.

Różnica tak temperatur jak i głośności jest KOLOSALNA (po zdjęciu zabezpieczenia przeciwprzeciążeniowego i katowaniu kart Kombustorem).

W pełni polecam to chłodzenie; jest całkiem ciche (choć z kolei nie przeszadzajmy; nie jest bezgłośne) i zapewnia naprawdę bardzo dobre temperatury.

Edytowane przez ivanov

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Accelero Extreme to chyba przerost formy nad treścia.

Moze wystarczy taki cooler:

Accelero TWIN TURBO II · VGA · Cooling · Arctic Cooling

Ewentualnie taka nowosc za 189zł ciekawe jak sie spisuje w porownaniu z powyzszym

Accelero Mono PLUS · VGA · Cooling · Arctic Cooling

Edytowane przez JejoX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Accelero Extreme to chyba przerost formy nad treścia.

6950 po modzie na 6970 i po OC ma TDP spokojnie w okolicach 200W.

Jeśli zależy Ci na ciszy i niskich temperaturach nic lepszego nie można wymyśleć.

Przy tym coolerze mógłbyś mieć nawet na sztywno ustawione bardzo niskie prędkości obrotowe wentylatorów.

Jeśli cena jest istotna można rozważyć to chłodzenie, gdyż jest ponoć całkiem ok.

Ewentualnie taka nowosc za 189zł ciekawe jak sie spisuje w porownaniu z powyzszym

Accelero Mono PLUS · VGA · Cooling · Arctic Cooling

Praktycznie nie ma szans, aby przy jednym wentylatorku to było zarazem ciche i wydajne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podzielam pogląd wyżej przy czym w mojej opinii Twin Turbo II (sam mam poprzednią wersję - PRO) to raczej chłodzenie dla 68xx, a Mono to już niższy segment, albo krótkie karty. Jesteś posiadaczem highendu, który ponadto kręcisz, więc niestety, ale tanio być nie może (chyba, że używki, a trafiają się okazje). Pamiętaj, że na końcu karty masz sekcję zasilania o którą należy najbardziej zadbać, a takie małe coolery jej nie schłodzą w ogóle, bo zajmują się tylko GPU i RAM.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamiętaj, że na końcu karty masz sekcję zasilania o którą należy najbardziej zadbać, a takie małe coolery jej nie schłodzą w ogóle, bo zajmują się tylko GPU i RAM.

Święte słowa.

Tu sobie zobacz o co chodzi

Alternatywne coolery dla Geforce GTX200 | Chłodzenie.net

Tak w ogóle, to tu możesz sobie zobaczyć porównanie obu modeli Arctica (i nie tylko)

Overclock.pl / Arctic Freezer jako cooler GPU? Ależ oczywiście! / Wyniki testów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oryginalnie GPU jest masakrycznie zapaćkane jakąś twardą pasta(raczej nie MX5).Zmieniłem paste na AC Silver 5 , wyczyściłem troche cooler i efekt jest w miare zadowalający bo w stresie max co widziałem w furmarku to 83*C czyli juz nie te 100*C.Może troche dałem jej za dużo ale jest przynajmniej w miare bezpiecznie. Jedynie podczas rozgrywki na high/ultra w Wiedźminie 2 temp sięgają nawet 80*C.Zobaczymy jak beda wygladac za pare dni jak pasta sie wygrzeje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi