Gość Opublikowano 29 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2011 Witam, Chciałbym zmodernizować mój komputer, a z wymienionych części złożyć komputer dla brata (Wymagania to nowe gry z zadowalający fps (30+) w 1280x1024) Aktualnie mam: -Asus M4A785TD-V EVO/U3S6 -AMD Phenom II X4 925 -Noctua NH-U12P SE2 -Kingston 2x2GB DDR3 1333MHz CL9 GPU -Asus HD5770 1GB HDD -Samsung 500GB HD503HI -Be quiet! Straight Power CM E7 480W -Fractal Design Define R2 + Zasilacz Bequiet! Pure Power L6-300W, jakieś wentylatory 12 i 8 cm, stara obudowa i cd (Więc raczej trzeba będzie dokupić dvd i obudowę), pasty termoprzewodzące etc. Myślałem żeby dokupić (W proline, bo mam na miejscu, a ojciec jest częściowo sponsorem i chce mieć sklep na miejscu): -AMD Athlon II x3 460 - 309zł -Gigabyte GA-870A-USB3 - 329zł -Thermalright Ultra-120 eXtreme Rev. A - 129zł -GoodRam 4GB DDR3-1600 CL9 - 99zł -MSI HD6850 1024MB DDR5 256bit PCI-e Cyclone OC - 629zł -OCZ Vertex 2 E SSD 2 60GB - 385zł -Samsung 500GB F3 - 349zł -Tacens Prior - 99zł -Samsung SH-S222AB/BEBE SATA Black OEM - 69zł Razem: 2397zł Z tego złożyłbym 2 kompy: nr 1 -Asus M4A785TD-V EVO/U3S6 Lub Gigabyte GA-870A-USB3 -AMD Phenom II X4 925 -Noctua NH-U12P SE2 -GoodRam 4GB DDR3-1600 CL9 -MSI HD6850 1024MB DDR5 256bit PCI-e Cyclone OC -Samsung 500GB HD503HI + OCZ Vertex 2 E SSD 2 60GB -Be quiet! Straight Power CM E7 480W -Fractal Design Define R2 nr 2 -Asus M4A785TD-V EVO/U3S6 Lub Gigabyte GA-870A-USB3 -AMD Athlon II x3 460 -Thermalright Ultra-120 eXtreme Rev. A -Kingston 2x2GB DDR3 1333MHz CL9 -Asus HD5770 1GB -Samsung 500GB F3 -Bequiet! Pure Power L6-300W -Tacens Prior Kilka pytań: -Czy zasilacz wytrzyma? -Które mobo lepsze? -Czy MSI HD6850 Cyclone jest dobrym chłodzeniem\cichym? -Dlaczego te dyski takie drogie? :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 29 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2011 - Kto wie. Ile W ma na 12V? Powinien dać rade bez OC - W jakim kontekście? - Jako takim. - Odpowiedź jest na portalu. - Po co kupować tak wysoki model procesora skoro różnią je tylko taktowania i 30% taniej jest to samo. Po chłodzeniu wnoszę, że podkręcić potraficie. - Po co kupować do budżetowego PC True? Imo cooler zacny, ale do tego wentyl itp Jeśli cisza ważna to ok. - Tato częściowym sponsorem to tylko część części kup pod nosem ;) A to dlatego, że za 650 zł nabyć można HD6870 a 13% różnicy warte jest pokombinowania. - SSD od OCZ są stosunkowo problematyczne, a wersja E jest na innych kościach od tych powszechnie testowanych, więc zwykle można się zawieść, bo wyniki nie przystają temu na opakowaniu czy w reckach. Pomyśl nad Crucialem M4 ew innymi - na forum masz FAQ a na portalu spooro testów. - Za 30 zł więcej masz znacznie lepszą obudowę SilentiumPC Brutus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 30 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2011 - Kto wie. Ile W ma na 12V? Powinien dać rade bez OC 12V1 18A i 12V2 18A, pod tym pisze 21A czyli 252W by było. - Które mobo lepsze? Ogólnie chodzi mi o to które mobo sobie zostawić w lepszym kompie i tak będę stawiał nowy system na ssd, więc mógłbym przy okazji mobo przełożyć. - Jako takim. hmm, a jakieś w miarę ciche chłodzenie na 6850? Bo aktualnie najgłośniejszą częścią komputera jest hd5770. - Po co kupować tak wysoki model procesora skoro różnią je tylko taktowania i 30% taniej jest to samo. Po chłodzeniu wnoszę, że podkręcić potraficie.W proline różnica między 450 a 460 to 10zł, więc myślałem żeby dopłacić, bo 10zł to nie tak dużo. - Po co kupować do budżetowego PC True? Imo cooler zacny, ale do tego wentyl itp Jeśli cisza ważna to ok. Box z 460 jest tak samo głośny jak z 955? Bo kolega ma boxa i jak to usłyszałem to postanowiłem dopłacić :) - SSD od OCZ są stosunkowo problematyczne, a wersja E jest na innych kościach od tych powszechnie testowanych, więc zwykle można się zawieść, bo wyniki nie przystają temu na opakowaniu czy w reckach. Pomyśl nad Crucialem M4 ew innymi - na forum masz FAQ a na portalu spooro testów.To jeszcze pogrzebie w internecie i czegoś poszukam :) - Za 30 zł więcej masz znacznie lepszą obudowę SilentiumPC BrutusTu nie ma problemu, brałem pierwszą z brzegu :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 30 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2011 To spokojnie powinien dać radę z Athlonem i 5770 o ile jego parametry energetyczne nie pogorszyły się z czasem, ale wątpię aby dało się go aż tak wyeksploatować by nie dał rady. To weź coś z SATA 6 Gb/s. Oczywiście w proline ASRocków prawie brak. Poszukaj testów tych kart z tymi chłodzeniami MSI, Asusa i Gigabyte. Ogólnie znowu kwestia opłacalności.. Jakieś 25% różnicy pomiędzy 5770 i 6850 a cenowo dwa światy :P Powtórzę propozycje zmiany sklepu, bo za 650 są HD6870. Co do głośności to zawsze jest opcja zakupu Accelero S1 rev.2 i jakiegoś wentylatora 120/140 mm. Efekt jest lepszy od tych wszystkich autorskich chłodzeń, ale ciut drożej (choć to zależy, bo przy 6850 nie ma referentów, ale już inne karty mają różnice ~70 zł pomiędzy referentem, a niereferentem czyli tyle ile kosztuje Accelero). Zapomniałem o kursie dolara.. Swoje x3 440 kupowałem po 230 zł, a teraz tak mniej więcej 270 najmniej :/ Nom :lol: A jakie wentylatory na True? Jeśli jesteś cichofilem to może rzeczywiście True + Accelero + np 3x Scythe S-Flex, bo jeden z forumowiczów chce sprzedać. Ok. Tacens zacny był w czasie suszy. Teraz mamy sporo lepszych konstrukcjo od 100 do 150 zł od SilentiumPC, NZXT, Aerocoola czy nawet Bitfenix'a i Silverstone. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 30 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2011 Twój Koszyk - ProLine.pl Najlepszy Internetowy Sklep Komputerowy Wrocław Co myślisz o tym? http://www.anandtech.com/show/4002/amd-radeon-hd-6850-overclocking-roundup-asus-xfx-msi/7 Według tego testu ten z chłodzeniem od asusa jest najcichszy, problem jest taki że mam takiego hd5770 i podczas obciążenia nie jest taki cichy :P Więc jednak zainwestuje w chłodzenie. W 2 komputerze na razie zostawię box'a w końcu nie ja ogłuchnę tylko brat :PP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 30 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2011 GPU jak już wspominałem - za 50 zł więcej 13% wydajności więcej to baaardzo korzystna oferta, ale jak wolisz. Dysk odpuść, nie masz jakiegoś starego? To kasa w błoto, bo cena jest wynikiem spekulacji i po części zalanych fabryk. W efekcie w miesiąc ze 150 zł zrobiło się 350 jak widzisz, a za miesiąc znowu będzie 150. Mój S223C cichy nie jest. Z tym S-Flexem to pisałem dlatego, że mi wpadły w oko tanio na forum, a jeśli mowa o nówkach to niekoniecznie jest to najlepsza opcja. Poczekaj aż ktoś pomorze, bo są jeszcze Enermaxy, Noiseblockery, be quiet! no i od Scythe Slip Stream czy Typhoon. Poza tym masz może kontroler obrotów jakiś? Moim zdaniem nieopłacalny SSD. Ten Vertex w wersji Plus ma osiągi lepsze od HDD, ale niewiele, a już tym bardziej słabe przy np M4 gdzie masz 450 MB zamiast 185. Upewniłeś się, że grafika nie ma z tyłu plomb w postaci naklejek? Głupio byłoby stracić gwarancję, więc sprawdź ewentualnie odklejaj sposobem ;) Najcichsze, ale to niewiele znaczy, bo i tak ma 45 dBA czyli duużo :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 30 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2011 GPU jak już wspominałem - za 50 zł więcej 13% wydajności więcej to baaardzo korzystna oferta, ale jak wolisz. Dysk odpuść, nie masz jakiegoś starego? To kasa w błoto, bo cena jest wynikiem spekulacji i po części zalanych fabryk. W efekcie w miesiąc ze 150 zł zrobiło się 350 jak widzisz, a za miesiąc znowu będzie 150. Mój S223C cichy nie jest. Z tym S-Flexem to pisałem dlatego, że mi wpadły w oko tanio na forum, a jeśli mowa o nówkach to niekoniecznie jest to najlepsza opcja. Poczekaj aż ktoś pomorze, bo są jeszcze Enermaxy, Noiseblockery, be quiet! no i od Scythe Slip Stream czy Typhoon. Poza tym masz może kontroler obrotów jakiś? Moim zdaniem nieopłacalny SSD. Ten Vertex w wersji Plus ma osiągi lepsze od HDD, ale niewiele, a już tym bardziej słabe przy np M4 gdzie masz 450 MB zamiast 185. Upewniłeś się, że grafika nie ma z tyłu plomb w postaci naklejek? Głupio byłoby stracić gwarancję, więc sprawdź ewentualnie odklejaj sposobem ;) Najcichsze, ale to niewiele znaczy, bo i tak ma 45 dBA czyli duużo :lol2: Dzięki za wszystkie rady, chyba jeszcze poczekam z kupnem, bo faktycznie te dyski są teraz za drogie. Jeszcze poszukam innych sklepów na śląsku bo widzę w proline, średnie ceny i średni asortyment. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 6 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2011 Załatwiłem WD 160gb na ATA, więc mogę odpuścić kupno dysku, znalazłem też lepszy sklep w okolicy :) Kupiłbym: Image - TinyPic - Free Image Hosting, Photo Sharing & Video Hosting + karta graficzna tu się zastanawiam pomiędzy: http://techplanet.pl/produkty/karty-graficzne/his-ati-radeon-hd6870-1gb-ddr5256bit-dvihdmidp-pci-express,27822.html - najtańszy 6870 http://techplanet.pl/produkty/karty-graficzne/gigabyte-ati-radeon-hd6870-1gb-ddr5256bit-dvihdmimdp-pci-express-ver-oc,16397.html - 69zł więcej za 12 miesięcy dłuższą gwarancję, lepsze chłodzenie i 15mhz na rdzeniu więcej http://techplanet.pl/produkty/karty-graficzne/gigabyte-geforce-gtx560ti-1gb-ddr5256bit-dvimhdmi-pci-express,25220.html - najtańszy GTX560Ti Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...