Skocz do zawartości
Gość

Modernizacja + kupno nowego komputera [~2300zł]

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chciałbym zmodernizować mój komputer, a z wymienionych części złożyć komputer dla brata (Wymagania to nowe gry z zadowalający fps (30+) w 1280x1024)

Aktualnie mam:

-Asus M4A785TD-V EVO/U3S6

-AMD Phenom II X4 925

-Noctua NH-U12P SE2

-Kingston 2x2GB DDR3 1333MHz CL9 GPU

-Asus HD5770 1GB HDD

-Samsung 500GB HD503HI

-Be quiet! Straight Power CM E7 480W

-Fractal Design Define R2

+ Zasilacz Bequiet! Pure Power L6-300W, jakieś wentylatory 12 i 8 cm, stara obudowa i cd (Więc raczej trzeba będzie dokupić dvd i obudowę), pasty termoprzewodzące etc.

Myślałem żeby dokupić (W proline, bo mam na miejscu, a ojciec jest częściowo sponsorem i chce mieć sklep na miejscu):

-AMD Athlon II x3 460 - 309zł

-Gigabyte GA-870A-USB3 - 329zł

-Thermalright Ultra-120 eXtreme Rev. A - 129zł

-GoodRam 4GB DDR3-1600 CL9 - 99zł

-MSI HD6850 1024MB DDR5 256bit PCI-e Cyclone OC - 629zł

-OCZ Vertex 2 E SSD 2 60GB - 385zł

-Samsung 500GB F3 - 349zł

-Tacens Prior - 99zł

-Samsung SH-S222AB/BEBE SATA Black OEM - 69zł

Razem: 2397zł

Z tego złożyłbym 2 kompy:

nr 1

-Asus M4A785TD-V EVO/U3S6 Lub Gigabyte GA-870A-USB3

-AMD Phenom II X4 925

-Noctua NH-U12P SE2

-GoodRam 4GB DDR3-1600 CL9

-MSI HD6850 1024MB DDR5 256bit PCI-e Cyclone OC

-Samsung 500GB HD503HI + OCZ Vertex 2 E SSD 2 60GB

-Be quiet! Straight Power CM E7 480W

-Fractal Design Define R2

nr 2

-Asus M4A785TD-V EVO/U3S6 Lub Gigabyte GA-870A-USB3

-AMD Athlon II x3 460

-Thermalright Ultra-120 eXtreme Rev. A

-Kingston 2x2GB DDR3 1333MHz CL9

-Asus HD5770 1GB

-Samsung 500GB F3

-Bequiet! Pure Power L6-300W

-Tacens Prior

Kilka pytań:

-Czy zasilacz wytrzyma?

-Które mobo lepsze?

-Czy MSI HD6850 Cyclone jest dobrym chłodzeniem\cichym?

-Dlaczego te dyski takie drogie? :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- Kto wie. Ile W ma na 12V? Powinien dać rade bez OC

- W jakim kontekście?

- Jako takim.

- Odpowiedź jest na portalu.

- Po co kupować tak wysoki model procesora skoro różnią je tylko taktowania i 30% taniej jest to samo. Po chłodzeniu wnoszę, że podkręcić potraficie.

- Po co kupować do budżetowego PC True? Imo cooler zacny, ale do tego wentyl itp Jeśli cisza ważna to ok.

- Tato częściowym sponsorem to tylko część części kup pod nosem ;) A to dlatego, że za 650 zł nabyć można HD6870 a 13% różnicy warte jest pokombinowania.

- SSD od OCZ są stosunkowo problematyczne, a wersja E jest na innych kościach od tych powszechnie testowanych, więc zwykle można się zawieść, bo wyniki nie przystają temu na opakowaniu czy w reckach. Pomyśl nad Crucialem M4 ew innymi - na forum masz FAQ a na portalu spooro testów.

- Za 30 zł więcej masz znacznie lepszą obudowę SilentiumPC Brutus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- Kto wie. Ile W ma na 12V? Powinien dać rade bez OC

12V1 18A i 12V2 18A, pod tym pisze 21A czyli 252W by było.

- Które mobo lepsze?

Ogólnie chodzi mi o to które mobo sobie zostawić w lepszym kompie i tak będę stawiał nowy system na ssd, więc mógłbym przy okazji mobo przełożyć.

- Jako takim.

hmm, a jakieś w miarę ciche chłodzenie na 6850? Bo aktualnie najgłośniejszą częścią komputera jest hd5770.

- Po co kupować tak wysoki model procesora skoro różnią je tylko taktowania i 30% taniej jest to samo. Po chłodzeniu wnoszę, że podkręcić potraficie.

W proline różnica między 450 a 460 to 10zł, więc myślałem żeby dopłacić, bo 10zł to nie tak dużo.

- Po co kupować do budżetowego PC True? Imo cooler zacny, ale do tego wentyl itp Jeśli cisza ważna to ok.

Box z 460 jest tak samo głośny jak z 955? Bo kolega ma boxa i jak to usłyszałem to postanowiłem dopłacić :)

- SSD od OCZ są stosunkowo problematyczne, a wersja E jest na innych kościach od tych powszechnie testowanych, więc zwykle można się zawieść, bo wyniki nie przystają temu na opakowaniu czy w reckach. Pomyśl nad Crucialem M4 ew innymi - na forum masz FAQ a na portalu spooro testów.

To jeszcze pogrzebie w internecie i czegoś poszukam :)

- Za 30 zł więcej masz znacznie lepszą obudowę SilentiumPC Brutus

Tu nie ma problemu, brałem pierwszą z brzegu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To spokojnie powinien dać radę z Athlonem i 5770 o ile jego parametry energetyczne nie pogorszyły się z czasem, ale wątpię aby dało się go aż tak wyeksploatować by nie dał rady.

To weź coś z SATA 6 Gb/s. Oczywiście w proline ASRocków prawie brak.

Poszukaj testów tych kart z tymi chłodzeniami MSI, Asusa i Gigabyte. Ogólnie znowu kwestia opłacalności.. Jakieś 25% różnicy pomiędzy 5770 i 6850 a cenowo dwa światy :P Powtórzę propozycje zmiany sklepu, bo za 650 są HD6870. Co do głośności to zawsze jest opcja zakupu Accelero S1 rev.2 i jakiegoś wentylatora 120/140 mm. Efekt jest lepszy od tych wszystkich autorskich chłodzeń, ale ciut drożej (choć to zależy, bo przy 6850 nie ma referentów, ale już inne karty mają różnice ~70 zł pomiędzy referentem, a niereferentem czyli tyle ile kosztuje Accelero).

Zapomniałem o kursie dolara.. Swoje x3 440 kupowałem po 230 zł, a teraz tak mniej więcej 270 najmniej :/

Nom :lol: A jakie wentylatory na True? Jeśli jesteś cichofilem to może rzeczywiście True + Accelero + np 3x Scythe S-Flex, bo jeden z forumowiczów chce sprzedać.

Ok.

Tacens zacny był w czasie suszy. Teraz mamy sporo lepszych konstrukcjo od 100 do 150 zł od SilentiumPC, NZXT, Aerocoola czy nawet Bitfenix'a i Silverstone.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twój Koszyk - ProLine.pl Najlepszy Internetowy Sklep Komputerowy Wrocław

Co myślisz o tym?

http://www.anandtech.com/show/4002/amd-radeon-hd-6850-overclocking-roundup-asus-xfx-msi/7

Według tego testu ten z chłodzeniem od asusa jest najcichszy, problem jest taki że mam takiego hd5770 i podczas obciążenia nie jest taki cichy :P Więc jednak zainwestuje w chłodzenie. W 2 komputerze na razie zostawię box'a w końcu nie ja ogłuchnę tylko brat :PP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GPU jak już wspominałem - za 50 zł więcej 13% wydajności więcej to baaardzo korzystna oferta, ale jak wolisz.

Dysk odpuść, nie masz jakiegoś starego? To kasa w błoto, bo cena jest wynikiem spekulacji i po części zalanych fabryk. W efekcie w miesiąc ze 150 zł zrobiło się 350 jak widzisz, a za miesiąc znowu będzie 150.

Mój S223C cichy nie jest.

Z tym S-Flexem to pisałem dlatego, że mi wpadły w oko tanio na forum, a jeśli mowa o nówkach to niekoniecznie jest to najlepsza opcja. Poczekaj aż ktoś pomorze, bo są jeszcze Enermaxy, Noiseblockery, be quiet! no i od Scythe Slip Stream czy Typhoon. Poza tym masz może kontroler obrotów jakiś?

Moim zdaniem nieopłacalny SSD. Ten Vertex w wersji Plus ma osiągi lepsze od HDD, ale niewiele, a już tym bardziej słabe przy np M4 gdzie masz 450 MB zamiast 185.

Upewniłeś się, że grafika nie ma z tyłu plomb w postaci naklejek? Głupio byłoby stracić gwarancję, więc sprawdź ewentualnie odklejaj sposobem ;)

Najcichsze, ale to niewiele znaczy, bo i tak ma 45 dBA czyli duużo :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GPU jak już wspominałem - za 50 zł więcej 13% wydajności więcej to baaardzo korzystna oferta, ale jak wolisz.

Dysk odpuść, nie masz jakiegoś starego? To kasa w błoto, bo cena jest wynikiem spekulacji i po części zalanych fabryk. W efekcie w miesiąc ze 150 zł zrobiło się 350 jak widzisz, a za miesiąc znowu będzie 150.

Mój S223C cichy nie jest.

Z tym S-Flexem to pisałem dlatego, że mi wpadły w oko tanio na forum, a jeśli mowa o nówkach to niekoniecznie jest to najlepsza opcja. Poczekaj aż ktoś pomorze, bo są jeszcze Enermaxy, Noiseblockery, be quiet! no i od Scythe Slip Stream czy Typhoon. Poza tym masz może kontroler obrotów jakiś?

Moim zdaniem nieopłacalny SSD. Ten Vertex w wersji Plus ma osiągi lepsze od HDD, ale niewiele, a już tym bardziej słabe przy np M4 gdzie masz 450 MB zamiast 185.

Upewniłeś się, że grafika nie ma z tyłu plomb w postaci naklejek? Głupio byłoby stracić gwarancję, więc sprawdź ewentualnie odklejaj sposobem ;)

Najcichsze, ale to niewiele znaczy, bo i tak ma 45 dBA czyli duużo :lol2:

Dzięki za wszystkie rady, chyba jeszcze poczekam z kupnem, bo faktycznie te dyski są teraz za drogie. Jeszcze poszukam innych sklepów na śląsku bo widzę w proline, średnie ceny i średni asortyment.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Załatwiłem WD 160gb na ATA, więc mogę odpuścić kupno dysku, znalazłem też lepszy sklep w okolicy :)

Kupiłbym:

Image - TinyPic - Free Image Hosting, Photo Sharing & Video Hosting

+ karta graficzna tu się zastanawiam pomiędzy:

http://techplanet.pl/produkty/karty-graficzne/his-ati-radeon-hd6870-1gb-ddr5256bit-dvihdmidp-pci-express,27822.html - najtańszy 6870

http://techplanet.pl/produkty/karty-graficzne/gigabyte-ati-radeon-hd6870-1gb-ddr5256bit-dvihdmimdp-pci-express-ver-oc,16397.html - 69zł więcej za 12 miesięcy dłuższą gwarancję, lepsze chłodzenie i 15mhz na rdzeniu więcej

http://techplanet.pl/produkty/karty-graficzne/gigabyte-geforce-gtx560ti-1gb-ddr5256bit-dvimhdmi-pci-express,25220.html - najtańszy GTX560Ti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi