jarek21212 Opublikowano 4 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2011 A więc tak, jak sama nazwa tematu wskazuje, proszę o pomoc w złożeniu zestawu. Co ma być w zestawie: -Płyta -Procek -Ram -Zasilacz -Obudowa -Nagrywarka -Karta graficzna Dysk możecie pominąć ponieważ mam jeszcze 500GB ze starego kompa. Podkręcać procesora raczej nie będę, wiec chyba chłodzenie można pominąć. Komputer ma służyć głownie do gier(BF3 na full by cie przydał). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ProBlackHawk Opublikowano 4 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2011 (edytowane) Moja propozycja: CPU: http://www.morele.ne...500-box-361399/ 800 PLN MOBO: http://www.morele.ne...ga-1155-360678/ 381 PLN RAM: http://www.morele.ne...64l9-4g-294462/ 78 PLN PSU: http://www.morele.ne...0s-xxb9-379507/ 266 PLN Buda: http://www.morele.ne...silacza-352434/ 249 PLN GPU: http://www.morele.ne...rozr-ii-400643/ 1039 PLN Nagrywarka: tutaj nie mam pomysłu (może ktoś inny się wypowie) Całość bez nagrywarki daje: 2813 PLN Do CPU możesz dołożyć ~30 PLN do wersji z "K" (kręcenie Sandy Bridge wcale nie jest takie trudne), do tego cooler pokroju Contac 29 / Performa. Jeśli 3000 PLN nie jest sztywną granicą możesz dołożyć do GPU 6970/570. (Wyniesie Cie to trochę więcej, ale za to zestaw będzie bardziej wydajny w grach, dla przykładu: http://www.morele.ne...1280md5-375755/ 1389 PLN) Edytowane 4 Listopada 2011 przez ProBlackHawk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peter_Pan Opublikowano 5 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2011 Złożyłem podobnego kompa właśnie, zamówiony już jest, we wtorek będzie u mnie. Procek: I5 2500k 791 PLN MOBO: ASRock Z68 Extreme3 Gen3 498 PLN (sekcja zasilania: 8 + 4, fajne radiatory + wygląd) Pamięć: Kingstone HyperX 1600MHz 2x4GB 180 PLN Grafika: MSI GeForce GTX560Ti Twin Frozr II 2048MB ~990 PLN Obudowa: Zalman Z9 -179PLN Zasilacz: XFX 650W ~330PLN --> tutaj można XFX 550W ~250 PLN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek21212 Opublikowano 5 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2011 (edytowane) Moglibyście wytłumaczyć czym różni się ta płyta z 2 posta(ASRock P67 PRO3) a ta z 3( ASRock Z68 Extreme3 Gen3)? @ Peter_Pan Podasz link do sklepu? Edytowane 5 Listopada 2011 przez jarek21212 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peter_Pan Opublikowano 5 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2011 (edytowane) Przede wszystkim ma nowszy chipset tj. zamiast P67 ma Z68, czyli następca, który daję możliwość kręcenia i wykorzystania zintegrowanej karty graficznej, SSD Caching i jest jeszcze jedna znacząca zmiana (nie pamiętam). Oprócz tego sekcja zasilania ma 8+4, tamta pro3 ma 8+2, i dodatkowo ma 2x PCIE, a nie jeden port. Według mnie ta extreme3 gen3 ma znacznie lepszy wygląd, design, kolory i fajne chłodzenie, świeższa konstrukcja, no ale droższa. Takie nowości w tym Z68, to pewnie nic fascynującego, potrzebnego, ale ogólnie chciałem mieć nowszą płytę. Link do sklepu: www.kurtmedia.pl, ogólnie procek podskoczył już do 822 PLN, ale to i tak dobra cena bo wcześniej jak ja składałem była 833, w momencie złożenia w koszyku zamówienia, zauważyłem spadek na cenę 791 PLN (na którą się załapałem), dodam, że końcówka była na magazynie i że obniżają przy końcówce cenę (Przykład jeszcze wczoraj była cena 856 PLN, przy pełnym magazynie, dzisiaj już 822 PLN i jest końcówka). Dobra wiadomość, że te pamięci, które ja zamówiłem spadły już o 2-3 PLN, a karta graficzna o około 10 PLN, obudowa też kilka PLN spadła. Nie wiem czy to prawdziwa zależność jest z tym pełnym, pustym magazynem, ale podaję dla ciekawych. btw. sam właśnie złożyłem na ten zestaw w czwartek zamówienie, dzisiaj właśnie wróciłem ze sklepu z BF3 :) na tym zestawie będzie GIT chodził. We wtorek do mnie przesyłka ma przyjść. Aha dodatkowo możesz zobaczyć Unboxing ASRock'a Z68 Extreme3 Gen3 z i5 2500k + GeForce GTX560Ti TUTAJ: http://www.youtube.com/watch?v=URXJDXP11kA&feature=player_embedded Sam myślałem o GTX570, aczkolwiek stwierdziłem, że BF3 i dużo innych gier będzie hulać dobrze na 560, a jak przestanie wyrabiać, to wskoczę na GTX580. Edytowane 5 Listopada 2011 przez Peter_Pan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek21212 Opublikowano 5 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2011 Powiedzcie mi jeszcze czy ten zasilacz utrzyma ten zestaw: Link Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ProBlackHawk Opublikowano 5 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2011 Tak, da rade. Jeśli pieniądze nie grają roli możesz wziąć XFX Core 650W, zawsze będziesz miał zapas mocy i będzie bardziej przyszłościowy na dalsze upgrady. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huberek Opublikowano 5 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2011 Spokojnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek21212 Opublikowano 6 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2011 I jeszcze ostatnie pytania i zamawiam, czy ta karta zmieści się na tej płycie/w obudowie? Czytałem że ma ogromne rozmiary i ludzie mieli problemy z włożeniem jej. 2. Czy będę mógł zrobić SLI? Czy zmieszczą się 2 karty? Czy zasilacz utrzyma to? Czy opłaca się wymienić zasilacz na tenlub ten? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ProBlackHawk Opublikowano 6 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2011 (edytowane) I jeszcze ostatnie pytania i zamawiam, czy ta karta zmieści się na tej płycie/w obudowie?I tu może być mały problem Ten Asus ma ~29x12 CM, jeśli koniecznie go chcesz i będziesz miał problemy możesz pobawić się z koszykami od dysków. Co powiesz o tym MSI? Jest tańsze, ma dobre chłodzenie, jest podkręcone przez producenta i przede wszystkim jego wymiary to: 243*115*42mm Czy będę mógł zrobić SLI? Tak, AsRock Z68 Extreme3 Gen3 umożliwia SLI/CrossFireX Czy zmieszczą się 2 karty?Asus zajmuje ponad 3 sloty, będzie trudno... Czy zasilacz utrzyma to?2 grafy w SLI? 550W nie da rady, jeśli chcesz się pobawić w SLI proponuje zasilacz XFX Core 750W i najlepiej do tego wziąć wcześniej wspomniane karty od MSI (z asusem możesz mieć problemy ze względu na jego gabaryty). Ale nie wiem czy jest sens robić SLI/CrossFireX, ma to dużo wad i jest mało opłacalne. Czy opłaca się wymienić zasilacz na tenlub ten?Nie, te OCZ`e są nie opłacalne, znacznie lepszym wyborem będzie XFX/Seasonic. Edytowane 6 Listopada 2011 przez ProBlackHawk 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek21212 Opublikowano 6 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2011 (edytowane) Kurde, napaliłem się na tego Asusa, polecicie jakąś większą obudowę, taką żeby się spokojnie zmieścił? I jeszcze tak sprawa, znalazł się Windows wiec trochę funduszy przybyło opłaca się dołożyć do i7? Edytowane 6 Listopada 2011 przez jarek21212 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ProBlackHawk Opublikowano 6 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2011 Kurde, napaliłem się na tego AsusaCo powiesz o SilentiumPC Gladius 800? Wysuwasz koszyk na HDD i masz, aż 39 cm miejsca. I jeszcze tak sprawa, znalazł się Windows wiec trochę funduszy przybyło opłaca się dołożyć do i7?Nie ma sensu dopłacać do i7 (rozumiem, ze masz na myśli 2600k). Różnice są takie, że w 2600k masz 8 wątków (których i tak nie użyjesz w grach, jest zalecane, aby do grania wyłączyć HT) i masz odrobinę większe traktowanie rdzenia. W grach różnice są minimalne, a dopłata do i7 nie opłacalna. BTW. Nie masz w planach kupna jakiegoś coolera? Zawsze będziesz miał ciszej w pokoju i będziesz mógł go podkręcić bardziej, niż na boxowym coolerze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek21212 Opublikowano 6 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2011 (edytowane) Dobra ostatecznie wyszło mi coś takiego: Procesor Intel Core i5 2500K ASUS ENGTX570 DCII/2DIS/1280MD5 GOODRAM SO-DIMM DDR3 4096MB PC1333 CL9 Zasilacz XFX Core 550W Samsung nagrywarka DVD ASROCK Z68 EXTREME3 GEN3 Z68 THERMALTAKE CLP0588 CPU Contac 29 BP LINK Gladius 800 Window Pure Black Plexi ATX/eSATA/SSD ready/120+140mm bez zasilacza(Będzie dobra? Jeśli nie proszę o link do obudowy w tym sklepie) Samsung 500 GB SATA II 7200 RPM Czy wszystko gra? Proszę o szybką odpowiedz, chciałbym dziś zamówić :) Edytowane 6 Listopada 2011 przez jarek21212 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ProBlackHawk Opublikowano 6 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2011 (edytowane) Tak, wszystko jest ok. (Może jeszcze jakiś użytkownik będzie miał jakąś sugestie, ale z mojej strony nic nie zauważam) EDIT: To buda z oknem, tu masz bez okna. Bez okna jest zawsze tańsza, wybierz tą, która bardziej Tobie się podoba. Edytowane 6 Listopada 2011 przez ProBlackHawk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek21212 Opublikowano 6 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2011 Dobra, zamówienie poszło, dziękuje za pomoc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 6 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2011 GOODRAM SO-DIMM DDR3 4096MB PC1333 CL9 ASROCK Z68 EXTREME3 GEN3 Z68 Będziesz miał kość pamięci do laptopa ;) , w tej płycie jej nie zainstalujesz. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek21212 Opublikowano 6 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2011 (edytowane) Fuck, no. Podasz linka do jakiegoś ramu w podobnej cenie, moze jeszcze zdążę to zmienić :mur: EDIT: Wpadłem na genialny pomysł, ten do laptopa dan żonie na gwiazdkę, a ten właściwy dokopie już u siebie, jeszcze raz dziękuje :) Edytowane 6 Listopada 2011 przez jarek21212 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 6 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2011 Jaki sklep? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ProBlackHawk Opublikowano 6 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2011 Ten będzie ok. A tak w ogóle to zajrzyj do komunikatora (PW), masz tam wiadomość ode mnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek21212 Opublikowano 6 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2011 (edytowane) Jak wyżej napisałem, już rozwiązałem ten problem, dziękuje :) Mozna zamknąć Edytowane 6 Listopada 2011 przez jarek21212 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 6 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2011 EDIT: Wpadłem na genialny pomysł, ten do laptopa dan żonie na gwiazdkę Dość ryzykowne. Szanse na ciche święta dość duże ;) Ale dzięki temu będziesz mógł przez dwa dni pykać na kompie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...