Skocz do zawartości
jarek21212

Komputer do 3000

Rekomendowane odpowiedzi

A więc tak, jak sama nazwa tematu wskazuje, proszę o pomoc w złożeniu zestawu.

Co ma być w zestawie:

-Płyta

-Procek

-Ram

-Zasilacz

-Obudowa

-Nagrywarka

-Karta graficzna

Dysk możecie pominąć ponieważ mam jeszcze 500GB ze starego kompa. Podkręcać procesora raczej nie będę, wiec chyba chłodzenie można pominąć. Komputer ma służyć głownie do gier(BF3 na full by cie przydał).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja propozycja:

CPU: http://www.morele.ne...500-box-361399/ 800 PLN

MOBO: http://www.morele.ne...ga-1155-360678/ 381 PLN

RAM: http://www.morele.ne...64l9-4g-294462/ 78 PLN

PSU: http://www.morele.ne...0s-xxb9-379507/ 266 PLN

Buda: http://www.morele.ne...silacza-352434/ 249 PLN

GPU: http://www.morele.ne...rozr-ii-400643/ 1039 PLN

Nagrywarka: tutaj nie mam pomysłu (może ktoś inny się wypowie)

Całość bez nagrywarki daje: 2813 PLN

Do CPU możesz dołożyć ~30 PLN do wersji z "K" (kręcenie Sandy Bridge wcale nie jest takie trudne), do tego cooler pokroju Contac 29 / Performa. Jeśli 3000 PLN nie jest sztywną granicą możesz dołożyć do GPU 6970/570. (Wyniesie Cie to trochę więcej, ale za to zestaw będzie bardziej wydajny w grach, dla przykładu: http://www.morele.ne...1280md5-375755/ 1389 PLN)

Edytowane przez ProBlackHawk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Złożyłem podobnego kompa właśnie, zamówiony już jest, we wtorek będzie u mnie.

Procek: I5 2500k 791 PLN

MOBO: ASRock Z68 Extreme3 Gen3 498 PLN (sekcja zasilania: 8 + 4, fajne radiatory + wygląd)

Pamięć: Kingstone HyperX 1600MHz 2x4GB 180 PLN

Grafika: MSI GeForce GTX560Ti Twin Frozr II 2048MB ~990 PLN

Obudowa: Zalman Z9 -179PLN

Zasilacz: XFX 650W ~330PLN --> tutaj można XFX 550W ~250 PLN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przede wszystkim ma nowszy chipset tj. zamiast P67 ma Z68, czyli następca, który daję możliwość kręcenia i wykorzystania zintegrowanej karty graficznej, SSD Caching i jest jeszcze jedna znacząca zmiana (nie pamiętam). Oprócz tego sekcja zasilania ma 8+4, tamta pro3 ma 8+2, i dodatkowo ma 2x PCIE, a nie jeden port. Według mnie ta extreme3 gen3 ma znacznie lepszy wygląd, design, kolory i fajne chłodzenie, świeższa konstrukcja, no ale droższa. Takie nowości w tym Z68, to pewnie nic fascynującego, potrzebnego, ale ogólnie chciałem mieć nowszą płytę.

Link do sklepu: www.kurtmedia.pl, ogólnie procek podskoczył już do 822 PLN, ale to i tak dobra cena bo wcześniej jak ja składałem była 833, w momencie złożenia w koszyku zamówienia, zauważyłem spadek na cenę 791 PLN (na którą się załapałem), dodam, że końcówka była na magazynie i że obniżają przy końcówce cenę (Przykład jeszcze wczoraj była cena 856 PLN, przy pełnym magazynie, dzisiaj już 822 PLN i jest końcówka). Dobra wiadomość, że te pamięci, które ja zamówiłem spadły już o 2-3 PLN, a karta graficzna o około 10 PLN, obudowa też kilka PLN spadła. Nie wiem czy to prawdziwa zależność jest z tym pełnym, pustym magazynem, ale podaję dla ciekawych.

btw. sam właśnie złożyłem na ten zestaw w czwartek zamówienie, dzisiaj właśnie wróciłem ze sklepu z BF3 :) na tym zestawie będzie GIT chodził. We wtorek do mnie przesyłka ma przyjść. Aha dodatkowo możesz zobaczyć Unboxing ASRock'a Z68 Extreme3 Gen3 z i5 2500k + GeForce GTX560Ti TUTAJ:

http://www.youtube.com/watch?v=URXJDXP11kA&feature=player_embedded

Sam myślałem o GTX570, aczkolwiek stwierdziłem, że BF3 i dużo innych gier będzie hulać dobrze na 560, a jak przestanie wyrabiać, to wskoczę na GTX580.

Edytowane przez Peter_Pan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jeszcze ostatnie pytania i zamawiam, czy ta karta zmieści się na tej płycie/w obudowie? Czytałem że ma ogromne rozmiary i ludzie mieli problemy z włożeniem jej. 2. Czy będę mógł zrobić SLI? Czy zmieszczą się 2 karty? Czy zasilacz utrzyma to? Czy opłaca się wymienić zasilacz na tenlub ten?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jeszcze ostatnie pytania i zamawiam, czy ta karta zmieści się na tej płycie/w obudowie?

I tu może być mały problem

Dołączona grafika

Ten Asus ma ~29x12 CM, jeśli koniecznie go chcesz i będziesz miał problemy możesz pobawić się z koszykami od dysków. Co powiesz o tym MSI? Jest tańsze, ma dobre chłodzenie, jest podkręcone przez producenta i przede wszystkim jego wymiary to: 243*115*42mm

Czy będę mógł zrobić SLI?

Tak, AsRock Z68 Extreme3 Gen3 umożliwia SLI/CrossFireX Dołączona grafika

Czy zmieszczą się 2 karty?

Asus zajmuje ponad 3 sloty, będzie trudno...

Czy zasilacz utrzyma to?

2 grafy w SLI? 550W nie da rady, jeśli chcesz się pobawić w SLI proponuje zasilacz XFX Core 750W i najlepiej do tego wziąć wcześniej wspomniane karty od MSI (z asusem możesz mieć problemy ze względu na jego gabaryty). Ale nie wiem czy jest sens robić SLI/CrossFireX, ma to dużo wad i jest mało opłacalne.

Czy opłaca się wymienić zasilacz na tenlub ten?

Nie, te OCZ`e są nie opłacalne, znacznie lepszym wyborem będzie XFX/Seasonic. Edytowane przez ProBlackHawk
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde, napaliłem się na tego Asusa, polecicie jakąś większą obudowę, taką żeby się spokojnie zmieścił?

I jeszcze tak sprawa, znalazł się Windows wiec trochę funduszy przybyło opłaca się dołożyć do i7?

Edytowane przez jarek21212

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde, napaliłem się na tego Asusa

Co powiesz o SilentiumPC Gladius 800? Dołączona grafika

Wysuwasz koszyk na HDD i masz, aż 39 cm miejsca.

I jeszcze tak sprawa, znalazł się Windows wiec trochę funduszy przybyło opłaca się dołożyć do i7?

Nie ma sensu dopłacać do i7 (rozumiem, ze masz na myśli 2600k).

Różnice są takie, że w 2600k masz 8 wątków (których i tak nie użyjesz w grach, jest zalecane, aby do grania wyłączyć HT) i masz odrobinę większe traktowanie rdzenia. W grach różnice są minimalne, a dopłata do i7 nie opłacalna.

BTW. Nie masz w planach kupna jakiegoś coolera? Zawsze będziesz miał ciszej w pokoju i będziesz mógł go podkręcić bardziej, niż na boxowym coolerze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra ostatecznie wyszło mi coś takiego:

Procesor Intel Core i5 2500K

ASUS ENGTX570 DCII/2DIS/1280MD5

GOODRAM SO-DIMM DDR3 4096MB PC1333 CL9

Zasilacz XFX Core 550W

Samsung nagrywarka DVD

ASROCK Z68 EXTREME3 GEN3 Z68

THERMALTAKE CLP0588 CPU Contac 29 BP LINK

Gladius 800 Window Pure Black Plexi ATX/eSATA/SSD ready/120+140mm bez zasilacza(Będzie dobra? Jeśli nie proszę o link do obudowy w tym sklepie)

Samsung 500 GB SATA II 7200 RPM

Czy wszystko gra? Proszę o szybką odpowiedz, chciałbym dziś zamówić :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, wszystko jest ok. (Może jeszcze jakiś użytkownik będzie miał jakąś sugestie, ale z mojej strony nic nie zauważam)

EDIT: To buda z oknem, tu masz bez okna. Bez okna jest zawsze tańsza, wybierz tą, która bardziej Tobie się podoba.

Edytowane przez ProBlackHawk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fuck, no.

Podasz linka do jakiegoś ramu w podobnej cenie, moze jeszcze zdążę to zmienić :mur:

EDIT: Wpadłem na genialny pomysł, ten do laptopa dan żonie na gwiazdkę, a ten właściwy dokopie już u siebie, jeszcze raz dziękuje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi