wilkolak Opublikowano 8 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2011 Zakupiłem kilka części komputerowych w sklepie Agito.pl. Po złożeniu ich niestety coś nie działa. A złożone są na pewno prawidłowo. Napisałem do sklepu Agito z próbą reklamacji. Niestety odpowiedziano mi, że muszę samemu zdiagnozować która część nie działa nim zlecę zwrot na gwarancji. Sprawdziłem już, że zakupiony zasilacz i karta graficzna działa. Niestety mam problem ze sprawdzeniem płyty głównej i procesora. Posiadam stary procesor Athlon 64 na socket 939. Chciałbym sprawdzić czy płyta główna na AM3+ działa. AM3+ jest wstecznie kompatybilna aż do procesorów 939? Jeśli by się to udało sprawdzić to pewny byłbym, że nie działa procesor i bym oddał to na gwarancje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 8 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2011 Nie procesory AM2 AM2+ i AM3 mają 940 pinów.A ten porcesor ma ich 939.... wiec kompatyblinośc wsteczna nie istnieje... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 8 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2011 Może byś tak dokładnie napisał co kupiłeś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilkolak Opublikowano 8 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2011 (edytowane) Może byś tak dokładnie napisał co kupiłeś? Phenom II 955 BE BOX, płyta główna M5A78L/USB3, 2 kości GOODRAM 4 GB 1333, Sapphire 6870, XFX 450W. Próbowałem naprawić bios przy użyciu asus crashfree bios 3. Niestety komputer nie czyta chyba tego pendrive'a. Edytowane 8 Listopada 2011 przez wilkolak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 8 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2011 (edytowane) Sprawdź na pojedynczych kościach ram. Płyta nie dotyka obudowy? Nie ma zwarcia? Przewody zasilające podłączone prawidłowo? Po złożeniu ich niestety coś nie działa.Co tak naprawdę się dzieje a co nie dzieje? Clear cmos robiłeś? Edytowane 8 Listopada 2011 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 8 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2011 Zresetuj Bios, sprawdź pamięci w innych slotach albo po prostu inne ramy, Asus nie raz nie lubi się z Wilkami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilkolak Opublikowano 8 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2011 (edytowane) Generalnie komputer nie daje znaku życia, prócz kręcących się wiatraków. Brak dźwięku PC speakera. Próbowałem zrobić Clear CMOS, ale po zmianie tej nasuwki na piny z 1-2 na 2-3 i włączeniu komputera żadnych zmian. Nie można nadal wejść do biosu. Pewnie coś jest walnięte solidnie, albo procesor albo płyta. Tylko niestety Agito mnie tak urządziło, że jak nie będę wiedział co, to obciążą mnie kosztami ekspertyzy. Edytowane 8 Listopada 2011 przez wilkolak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 8 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2011 po zmianie tej nasuwki na piny z 1-2 na 2-3 i włączeniu komputera żadnych zmian. Włączyłeś kompa w położeniu zworki 2-3? Wytargaj wszystko z obudowy i sprawdź na pająka. Zasilanie do cpu podłączyłeś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ar6 Opublikowano 8 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2011 Nie jestem wielkim znawcą komputerów, ale opis stanu twojego kompa pasuje mi do sytuacji, gdy z kumplem składaliśmy jego peceta. Zasilacz odpalał, dyski również, wszystkie wiatraki pracowały (od GPU także). Jednak monitor pozostawał niewzruszony. Po sprawdzeniu niemalże wszystkiego przyszedł czas na czarne myśli, co spierdzieliliśmy i ile to będzie kosztowało, aż nagle przyszło olśnienie. Przecież nie podłączyliśmy zasilania CPU. Stwierdziliśmy, że jesteśmy debilami, przetarliśmy pot z czoła i zrobiliśmy z tym co należy. Komputer odpalił bez problemów. Zatem Klaus ma 99% rację - nie podłączone zasilacie CPU. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilkolak Opublikowano 8 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2011 Chciałbym by było to takie proste, ale na 100% wszystko jest podłączone tak jak powinno, ponieważ na starej płycie i starym procesorem, ale nowym zasilaczem wszystko chodzi. No nic, spróbuję się dogadać jakoś z Agito. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 8 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2011 Z ciekawości, stary komputer jaką ma płytę, procesor? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilkolak Opublikowano 8 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2011 Z ciekawości, stary komputer jaką ma płytę, procesor? intel celeron 351 płyta z lenovo thinkcentre m58e Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 8 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2011 Dzięki za dop. Nie masz kogoś znajomego aby pożyczyć chociaż pamięci DDR3 na próbę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bonzajo Opublikowano 11 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2011 Procesor jesli jest nowy nie wierze by był wadliwy sprawdz czy podłączyłes dodatkowe zasilanie jest niedaleko procesora niebieski kwadrat :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...