Skocz do zawartości
wilkolak

Procesor na socket 939 na płycie AM3+

Rekomendowane odpowiedzi

Zakupiłem kilka części komputerowych w sklepie Agito.pl. Po złożeniu ich niestety coś nie działa. A złożone są na pewno prawidłowo. Napisałem do sklepu Agito z próbą reklamacji. Niestety odpowiedziano mi, że muszę samemu zdiagnozować która część nie działa nim zlecę zwrot na gwarancji. Sprawdziłem już, że zakupiony zasilacz i karta graficzna działa. Niestety mam problem ze sprawdzeniem płyty głównej i procesora. Posiadam stary procesor Athlon 64 na socket 939. Chciałbym sprawdzić czy płyta główna na AM3+ działa. AM3+ jest wstecznie kompatybilna aż do procesorów 939? Jeśli by się to udało sprawdzić to pewny byłbym, że nie działa procesor i bym oddał to na gwarancje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może byś tak dokładnie napisał co kupiłeś?

Phenom II 955 BE BOX, płyta główna M5A78L/USB3, 2 kości GOODRAM 4 GB 1333, Sapphire 6870, XFX 450W.

Próbowałem naprawić bios przy użyciu asus crashfree bios 3. Niestety komputer nie czyta chyba tego pendrive'a.

Edytowane przez wilkolak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź na pojedynczych kościach ram.

Płyta nie dotyka obudowy? Nie ma zwarcia? Przewody zasilające podłączone prawidłowo?

Po złożeniu ich niestety coś nie działa.

Co tak naprawdę się dzieje a co nie dzieje?

Clear cmos robiłeś?

Edytowane przez Klaus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie komputer nie daje znaku życia, prócz kręcących się wiatraków. Brak dźwięku PC speakera. Próbowałem zrobić Clear CMOS, ale po zmianie tej nasuwki na piny z 1-2 na 2-3 i włączeniu komputera żadnych zmian. Nie można nadal wejść do biosu. Pewnie coś jest walnięte solidnie, albo procesor albo płyta. Tylko niestety Agito mnie tak urządziło, że jak nie będę wiedział co, to obciążą mnie kosztami ekspertyzy.

Edytowane przez wilkolak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem wielkim znawcą komputerów, ale opis stanu twojego kompa pasuje mi do sytuacji, gdy z kumplem składaliśmy jego peceta. Zasilacz odpalał, dyski również, wszystkie wiatraki pracowały (od GPU także). Jednak monitor pozostawał niewzruszony. Po sprawdzeniu niemalże wszystkiego przyszedł czas na czarne myśli, co spierdzieliliśmy i ile to będzie kosztowało, aż nagle przyszło olśnienie. Przecież nie podłączyliśmy zasilania CPU. Stwierdziliśmy, że jesteśmy debilami, przetarliśmy pot z czoła i zrobiliśmy z tym co należy. Komputer odpalił bez problemów. Zatem Klaus ma 99% rację - nie podłączone zasilacie CPU.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi