m4r Opublikowano 14 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2011 Haj Niedawno najadłem się strachu, bo pewnego dnia dysk (hd103uj) zaczął mi niedomagać, a estool pokazał błąd w pamięci ram dysku (bez wnikania w szczegóły doszedłem, że chodzi pewnikiem o cache). Coś mnie tknęło i podłubałem w kablach - jak ręką odjął. Ale cała radość trwała tydzień - w sobotę znowu coś się pochrzaniło (pewnie wtyczka jakimś cudem traci styk) i komp zaczął dostawać laga (uruchamianie 10 minut, freezy muzyki, etc.). Znowu pomogło poruszanie kablem od dysku, ale już mnie to wkurzyło i pomyślałem, że wymienię. Jako że wymieniałem do tej pory tylko trzy kable sata (dwa dla jednego dysku - na razie działa), jeden dla drugiego (już niedomaga), chciałbym Was zapytać: Czy znacie jakieś dobre kable, czy też mam latać po sklepach i liczyć na łut szczęścia, kupując pierwszy-lepszy kabelek? Mogę, ewentualnie, wrzucić S.M.A.R.T. dysku(ów), żeby można było np. wykluczyć całkowicie faktyczną awarię elektroniki, ale wydaje mi się to w tym momencie zbędne. Wiem, że w tych dyskach (hd103uj) estool zgłaszał problemy z błędami - część to był błąd w jednej wersji programu (wykluczyłem - dobra wersja estool), a część to faktyczne uszkodzenie dysku, no i tutaj jednak pewności nie mam (w tej chwili żadnych błędów diagnostyka nie podaje). Btw, rada dla tych, którzy myślą, że ich dysk pada, a S.M.A.R.T. pokazuje dobre wartości - sprawdźcie najpierw kable, potem szukajcie dalej. Możecie sobie zaoszczędzić kilka godzin skanowania dysku :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mane Opublikowano 14 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2011 Proponuję pierwszy lepszy z zatrzaskiem, wyeliminuje to problem ewentualnego wypadania kabla z gniazda. np. coś takiego: KABEL SATA DATA III (6GB/S) 30CM zatrzask 82676 (1921019263) - Aukcje internetowe Allegro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 14 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2011 Tak, te z zatrzaskiem ciężej wchodzą, ale trzymają jak Pudzian. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4r Opublikowano 14 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2011 Dzięki, ogarnę w wolnej chwili. W sumie miałem tylko jeden z zatrzaskiem do tej pory... oryginalnie uszkodzony :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...