Gość Opublikowano 16 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2011 (edytowane) Jak zły dział wybrałem to proszę przenieść. Pytanie do użytkowników płyt z kontrolerem renesas / nec na usb 3.0. Czy też macie problemy z dyskami podpiętymi pod usb 3.0? Prędkość 40MB i spada na łeb na szyje, podczas transferu danych a nawet w bezczynności urządzenia się rozłączają aby po chwili (dosłownie sekunda lub mniej) ponownie pojawiły się w systemie? Problem jak widać spory: http://en.community.dell.com/support-forums/laptop/f/3518/t/19353745.aspx?PageIndex=1 60 stron http://en.community.dell.com/support-forums/laptop/f/3518/p/19379756/19876357.aspx#19876357 http://www.nhl.pl/index.php?showtopic=50008 Myślałem, że to wina dysków, niestety dwa modele wd nie mogą być walnięte. Smart ok, po usb 2.0 właśnie przerzucam 120gb danych bez żadnego rozłączenia transferem 34MB/s. Jest to wina ewidentnie z płytą/kontrolerem lub biosem (stąd moje pytanie), chyba czeka mnie droga przez męke z producentem. Moja płyta gigabyte ga-h67n-usb3-b3 - stery kontrolera usb 2.1.27.0 fw 4015 Edytowane 16 Listopada 2011 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oniryczny Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2012 ja też mam kłopot z USB 3.0 NEC mam kontroler PCI-E 4x U3S6 który ma USB 3.0 dysk akurat wymiata nawet na 1,5m kablu jednak u mnie na przedłużaczu siada pendrive który na kontrolerach asmedia i Renesas działa poprawnie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajdek Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2012 (edytowane) Miałem podobny problem, kupiłem kontroler usb3 firmy MSI i dysk twardy transcend storejet, dysk znikał z systemu i zaraz się pojawiał, skopiowanie dużej ilości danych w jednym ciągu było niemożliwe. Próbowałem różnych wersji starowników i FW (w tym czasie chyba 3.x wersja była najnowsza) do kontrolera jednak z mizernym skutkiem. Poddałem się i sprzedałem kontroler. Kilka tygodni temu kupiłem ponownie kontroler usb3 tym razme firmy digitus (ten sam chip nec/renesas) z tym, że miał on wgrane oryginalnie FW w wersji 4.x podłączyłem dysk i zero problemów :) Gdzieś czytałem, że może to też być wina kontrolera w obudowie dysku, konkretnie chodzi i chip marvella - wejdź na stronę producenta dysk i sprawdź czy nie ma jakieś aktualizacji. Edytowane 17 Kwietnia 2012 przez pajdek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 20 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2012 Odkopuje z happy endem. Nie mogłem reklamować płyty z racji że nie miałem zastępczej jednostki a sprzęt jest mi potrzebny. Gigabyte wypuścił nowy bios z changelogiem F9 1.6 Mb 27/03/2012 Improve USB3.0 compatibility po flashu i zainstalowaniu najnowszych sterowników RENESAS/NEC Drivers & Firmwares te same dyski śmigają z prędkością zapisu 60-70MB/s bez rozłączeń. Nareszcie rok po zakupie płyty mogę się cieszyć z usb 3.0 :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 20 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2012 nie miałem nigdy problemów ale, ostatnio wgrałem nowe firmware do kontrolerów i wyniki podkskoczyły Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...