Skocz do zawartości
yuucOm

Dylemat przy zakupie laptopa

Rekomendowane odpowiedzi

Mam ogromy dylemat jeżeli chodzi o zakup laptopa. Lapciak głównie do pracy (w tym zasoborzernej jak, flash, photoshop, aftereffect) jak i trochę do grania. No i tutaj nie moge się zdecydować czy brać ASUSa z i7 + 540M jako karta graficzna czy MSI z i5 (2 rdzenie) + 555M jako gpu. 1 laptrop ma 4 rdzenie i7 drugi 2 i5, jednak ten drugi jest wyraźnie wydajnieszy w 3D.

Zestawienie obu laptopów:

- (asus i7 + 540m) - Asus X53SV K53 i7-2670QM 8GB 750GB_7200 GT540 1GB (1940300021) - Aukcje internetowe Allegro

- (msi i5 + 555M) - Laptop MSI GE620DX GE620 i5-2430M 8GB 500 GT555M (1937208583) - Aukcje internetowe Allegro

Jak widać różnica w 3D jest wyraźna (3dmark 2006):

asus - i7 + 540M = 9230

msi -i5 + 555M = 11650.

Sam nie wiem. Co według was bardziej przyszłościowe ? MI się wydaje ze pomimo gorszego wyniku lepiej mieć 4 szybkie rdzenie. Idealną sytuacją by było jakby ten asus miał 555m. Może jest jakiś laptop w granicy 3000 zł który posiada i7 oraz 555m ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam nie wiem. Co według was bardziej przyszłościowe ? MI się wydaje ze pomimo gorszego wyniku lepiej mieć 4 szybkie rdzenie. Idealną sytuacją by było jakby ten asus miał 555m. Może jest jakiś laptop w granicy 3000 zł który posiada i7 oraz 555m ?

A ja sadze, ze na procesor nie ma nawet co zwracac uwagi, bo pomijajac specyficzne i dosc drogi konfiguracja (dysk ssd + namiastka prawdziwej karty graficznej) szybkosc procesora ma znikomy wplyw na komfort pracy i wydajnosc laptopa w grach. Komfort pracy w podstawowych aplikacjach jest dokladnie taki sam przy taktowaniu ustawionym w biosie na allways low jak i w trybach turbo, a do pelnego wykozystania laptopowych imitacji kart graficznych w 3d w zupelnosci wystarczaja 2 rdzenie sandy bridge nawet z wylaczonym HT. Jesli to nie jest zakup do zastosowan profesjonalnych to nie patrz na takie <span style='color: red;'>[ciach!]</span>ly jak szybkosc procesora a raczej zwroc uwage na jakosc wykonania, matrycy, kulture pracy. Na komfort pracy najbardziej wplywa zastosowany dysk twardy i dostepna pamiec ram, a na wydajnosc w grach karta graficzna.

P.S. Posta tego pisze z laptopa z siga, w ktorym mam wymuszone z poziomu biosu taktowanie procesora na 800 mhz, bo wyzsze taktowania daja jedynie wiecej ciepla i halasu w zaden sposob nie poprawiajac komfortu przegladania internetu, filmow, pracy w office itp.

Pozwole sobie jeszcze dodac podsumowanie. Wydajnosc mobilnych kart graficznych w laptopach do 4-5 tys zl jest taka sobie i mozesz byc pewien, ze zaden 2 rdzeniowy sandy bridge nie bedzie ograniczal mozliwosci gamingowych laptopa kupionego za mniejsza kwote. Jesli chcesz pograc na sprzecie za 3 tys zl to kup laptop z mozliwie najmocniejsza karta graficzna nawet jesli to bedzie i3 2310. Jesli zalezy Ci na komforcie pracy, a na wydajnosci w grach nie koniecznie to zainwestuj lepiej w dysk ssd i matryce z powloka antyodblaskowa, sandy bridge 2 rdzeniowy na chwile obecna w zupelnosci wystarczajacy do komputera mobilnego. 4 rdzenie kupuje sie do stacjonornego komputera aby wykozystac w grach wydajna karte o tdp 150+ W, albo do zastosowan profesjonalnych. W laptopie ma to ograniczony sens. Niezaleznie od tego czego nie kupisz to po 3-4 latach zostaniesz z rupieciem nadajacym sie tylko do internetu i worda, ale czy bedzie to wtedy pradozerny i przegrzewajacy sie rupiec czy zwykla maszyna do pisania i przegladania internetu zalezy juz od Ciebie.

Edytowane przez login206
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.x-kom.pl/p/70211-notebook-laptop-15,6-lenovo-ibm-y570-i7-2630qm-6gb-750gb-dvd-rw-7hp64.html

Jakbyś się ładnie zakręcił to pewnie puściliby za 3200. Ewentualnie poszukaj tego modelu na Allegro i spytaj ile przy sprzedaży poza serwisem lub za wariant z 4GB pamięci.

BTW. U mnie i7 + GT555m daję w 3dm06 po OC (bez łaski 25%-30%) wynik grubo powyżej 14.000 także karta ma spory potencjał.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakbyś się ładnie zakręcił to pewnie puściliby za 3200.

Daremne trudy ;)

Ewentualnie poszukaj tego modelu na Allegro i spytaj ile przy sprzedaży poza serwisem

Koszty allegro wliczone w koszty reklamy, więc pudło.

wariant z 4GB pamięci.

Nie występuje. Min. 6gb. 4gb tylko w wersji z i5.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez przesady z tym daremne trudy. XKOM ma czesto promocje na forum notebookcheck, gdzie na hasło spuszczają w dół 100-150 złotych i dokładnie o takiej kwocie tutaj rozmawiamy. Poza tym sama prowizja przy takiej kwocie to kilkadziesiąt złotych także myślę, że spokojnie poziom 3200 jest w zasięgu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.x-kom.pl/p/70211-notebook-laptop-15,6-lenovo-ibm-y570-i7-2630qm-6gb-750gb-dvd-rw-7hp64.html

Jakbyś się ładnie zakręcił to pewnie puściliby za 3200. Ewentualnie poszukaj tego modelu na Allegro i spytaj ile przy sprzedaży poza serwisem lub za wariant z 4GB pamięci.

BTW. U mnie i7 + GT555m daję w 3dm06 po OC (bez łaski 25%-30%) wynik grubo powyżej 14.000 także karta ma spory potencjał.

Eh. Szkoda że teraz patrze w topic. Jakby mieli wersje bez Win 7 to pewnie z 2900 by kosztował i bym go bez problemu wziął. Szukałem na Xkom wersje tego ale bez Win 7 ale nie znalazłem. Jest szansa ze jest gdzieś wersja bez Windowsa ?

A i btw czy można np w takiej sytuacji wymienić kupiony laptop (nieotwierany) na np ten Lenovo + oczywiście dopłata ? Czy raczej takie działanie jest niemożliwe ?

Edytowane przez yuucOm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok dzwoniłem do xkom i ten Lenovo tak jak sądziłem okazał się być z okrojonym gt555m (96 shaderów) i wydajnościwo gorszy od asusa ;). Najtańszy laptop z i7 + dobry 555m kosztuje 3600 zł wiec ponad 700 zł więcej - dla mnie nieopłacalne ;). Dylemat rozwiany i zostaje przy asusie. Dzięki za pomoc.

Edytowane przez yuucOm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi