yuucOm Opublikowano 18 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2011 Mam ogromy dylemat jeżeli chodzi o zakup laptopa. Lapciak głównie do pracy (w tym zasoborzernej jak, flash, photoshop, aftereffect) jak i trochę do grania. No i tutaj nie moge się zdecydować czy brać ASUSa z i7 + 540M jako karta graficzna czy MSI z i5 (2 rdzenie) + 555M jako gpu. 1 laptrop ma 4 rdzenie i7 drugi 2 i5, jednak ten drugi jest wyraźnie wydajnieszy w 3D. Zestawienie obu laptopów: - (asus i7 + 540m) - Asus X53SV K53 i7-2670QM 8GB 750GB_7200 GT540 1GB (1940300021) - Aukcje internetowe Allegro - (msi i5 + 555M) - Laptop MSI GE620DX GE620 i5-2430M 8GB 500 GT555M (1937208583) - Aukcje internetowe Allegro Jak widać różnica w 3D jest wyraźna (3dmark 2006): asus - i7 + 540M = 9230 msi -i5 + 555M = 11650. Sam nie wiem. Co według was bardziej przyszłościowe ? MI się wydaje ze pomimo gorszego wyniku lepiej mieć 4 szybkie rdzenie. Idealną sytuacją by było jakby ten asus miał 555m. Może jest jakiś laptop w granicy 3000 zł który posiada i7 oraz 555m ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huberek Opublikowano 18 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2011 Wykonanie, kultura pracy -> ASUS Wydajność w grach -> MSI Sam musisz odpowiedzieć na pytanie, do czego przede wszystkim będziesz używał tego lapciaka. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
login206 Opublikowano 19 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2011 (edytowane) Sam nie wiem. Co według was bardziej przyszłościowe ? MI się wydaje ze pomimo gorszego wyniku lepiej mieć 4 szybkie rdzenie. Idealną sytuacją by było jakby ten asus miał 555m. Może jest jakiś laptop w granicy 3000 zł który posiada i7 oraz 555m ? A ja sadze, ze na procesor nie ma nawet co zwracac uwagi, bo pomijajac specyficzne i dosc drogi konfiguracja (dysk ssd + namiastka prawdziwej karty graficznej) szybkosc procesora ma znikomy wplyw na komfort pracy i wydajnosc laptopa w grach. Komfort pracy w podstawowych aplikacjach jest dokladnie taki sam przy taktowaniu ustawionym w biosie na allways low jak i w trybach turbo, a do pelnego wykozystania laptopowych imitacji kart graficznych w 3d w zupelnosci wystarczaja 2 rdzenie sandy bridge nawet z wylaczonym HT. Jesli to nie jest zakup do zastosowan profesjonalnych to nie patrz na takie <span style='color: red;'>[ciach!]</span>ly jak szybkosc procesora a raczej zwroc uwage na jakosc wykonania, matrycy, kulture pracy. Na komfort pracy najbardziej wplywa zastosowany dysk twardy i dostepna pamiec ram, a na wydajnosc w grach karta graficzna. P.S. Posta tego pisze z laptopa z siga, w ktorym mam wymuszone z poziomu biosu taktowanie procesora na 800 mhz, bo wyzsze taktowania daja jedynie wiecej ciepla i halasu w zaden sposob nie poprawiajac komfortu przegladania internetu, filmow, pracy w office itp. Pozwole sobie jeszcze dodac podsumowanie. Wydajnosc mobilnych kart graficznych w laptopach do 4-5 tys zl jest taka sobie i mozesz byc pewien, ze zaden 2 rdzeniowy sandy bridge nie bedzie ograniczal mozliwosci gamingowych laptopa kupionego za mniejsza kwote. Jesli chcesz pograc na sprzecie za 3 tys zl to kup laptop z mozliwie najmocniejsza karta graficzna nawet jesli to bedzie i3 2310. Jesli zalezy Ci na komforcie pracy, a na wydajnosci w grach nie koniecznie to zainwestuj lepiej w dysk ssd i matryce z powloka antyodblaskowa, sandy bridge 2 rdzeniowy na chwile obecna w zupelnosci wystarczajacy do komputera mobilnego. 4 rdzenie kupuje sie do stacjonornego komputera aby wykozystac w grach wydajna karte o tdp 150+ W, albo do zastosowan profesjonalnych. W laptopie ma to ograniczony sens. Niezaleznie od tego czego nie kupisz to po 3-4 latach zostaniesz z rupieciem nadajacym sie tylko do internetu i worda, ale czy bedzie to wtedy pradozerny i przegrzewajacy sie rupiec czy zwykla maszyna do pisania i przegladania internetu zalezy juz od Ciebie. Edytowane 19 Listopada 2011 przez login206 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maSTHa212 Opublikowano 21 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2011 http://www.x-kom.pl/p/70211-notebook-laptop-15,6-lenovo-ibm-y570-i7-2630qm-6gb-750gb-dvd-rw-7hp64.html Jakbyś się ładnie zakręcił to pewnie puściliby za 3200. Ewentualnie poszukaj tego modelu na Allegro i spytaj ile przy sprzedaży poza serwisem lub za wariant z 4GB pamięci. BTW. U mnie i7 + GT555m daję w 3dm06 po OC (bez łaski 25%-30%) wynik grubo powyżej 14.000 także karta ma spory potencjał. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huberek Opublikowano 21 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2011 Jakbyś się ładnie zakręcił to pewnie puściliby za 3200.Daremne trudy ;) Ewentualnie poszukaj tego modelu na Allegro i spytaj ile przy sprzedaży poza serwisemKoszty allegro wliczone w koszty reklamy, więc pudło. wariant z 4GB pamięci.Nie występuje. Min. 6gb. 4gb tylko w wersji z i5. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maSTHa212 Opublikowano 21 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2011 Bez przesady z tym daremne trudy. XKOM ma czesto promocje na forum notebookcheck, gdzie na hasło spuszczają w dół 100-150 złotych i dokładnie o takiej kwocie tutaj rozmawiamy. Poza tym sama prowizja przy takiej kwocie to kilkadziesiąt złotych także myślę, że spokojnie poziom 3200 jest w zasięgu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huberek Opublikowano 21 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2011 XKOM ma czesto promocje na forum notebookcheckX-KOM nie współpracuje już z NHL-em. poziom 3200 jest w zasięgu.A ja pozostanę przy swoim ;) Koniec OT. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuucOm Opublikowano 26 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2011 (edytowane) http://www.x-kom.pl/p/70211-notebook-laptop-15,6-lenovo-ibm-y570-i7-2630qm-6gb-750gb-dvd-rw-7hp64.html Jakbyś się ładnie zakręcił to pewnie puściliby za 3200. Ewentualnie poszukaj tego modelu na Allegro i spytaj ile przy sprzedaży poza serwisem lub za wariant z 4GB pamięci. BTW. U mnie i7 + GT555m daję w 3dm06 po OC (bez łaski 25%-30%) wynik grubo powyżej 14.000 także karta ma spory potencjał. Eh. Szkoda że teraz patrze w topic. Jakby mieli wersje bez Win 7 to pewnie z 2900 by kosztował i bym go bez problemu wziął. Szukałem na Xkom wersje tego ale bez Win 7 ale nie znalazłem. Jest szansa ze jest gdzieś wersja bez Windowsa ? A i btw czy można np w takiej sytuacji wymienić kupiony laptop (nieotwierany) na np ten Lenovo + oczywiście dopłata ? Czy raczej takie działanie jest niemożliwe ? Edytowane 26 Listopada 2011 przez yuucOm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuucOm Opublikowano 27 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2011 (edytowane) Ok dzwoniłem do xkom i ten Lenovo tak jak sądziłem okazał się być z okrojonym gt555m (96 shaderów) i wydajnościwo gorszy od asusa ;). Najtańszy laptop z i7 + dobry 555m kosztuje 3600 zł wiec ponad 700 zł więcej - dla mnie nieopłacalne ;). Dylemat rozwiany i zostaje przy asusie. Dzięki za pomoc. Edytowane 27 Listopada 2011 przez yuucOm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...