smakafryki Opublikowano 19 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2011 Witam! Jako, że do tej pory siedziałem na zestawie Athlon XP-M 2500+@2.3GHz + A7N8X-E Deluxe + 768MB Corsair :D postanowiłem troszkę unowocześnić komputer. Kupiłem od kumpla za żałosne pieniądze (100zł) procek C2D E8400. Myślę, że to dobra podstawa do budowy nowej, niedrogiej platformy. Teraz kluczowe pytanie - jaką wybrać płytę do tego, umożliwiającą niezłe OC ale też względnie tanią. Wiem, 100 lat temu były takie pytania, ale chciałbym wiedzieć, co teraz się najbardziej opłaca. Na komputerze i tak nie gram, więc nie namawiajcie mnie na zmianę platformy ;). Moje codzienne środowisko pracy to ArchLinux + Fluxbox + firefox/openoffice. Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łopian Opublikowano 19 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2011 (edytowane) Kup coś co odpowiada twoim potrzebom na p35 nie ma się nad czym specjalnie rozwodzić... Ewentualnie możesz celować w modele z ddr3 bo pamięć jest bardzo tania :wink: Edytowane 19 Listopada 2011 przez łopian Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smakafryki Opublikowano 19 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2011 Jeżeli chodzi o różnice między chipsetami, to na czym one polegają? Warto dopłacać np. do X48? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łopian Opublikowano 19 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2011 Nie warto w ogóle składać nic na 775 od podstaw bo to wtapianie kasy. Także jeśli już chcesz to p35 będzie najodpowiedniejszy i są na nim mobasy obsługujące ddr3 :razz: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smakafryki Opublikowano 19 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2011 Skoro NAPRAWDĘ się nie opłaca, to mam teraz cięższą rozkminę :). Jakie jest rozwiązanie alternatywne, o podobnych kosztach realizacji i równej lub większej wydajności? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łopian Opublikowano 19 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2011 Sprzedaż cepa za ok 300zł, kupno mobo na 1155 może być nawet najtańsze z możliwych do tego zależnie od funduszy jakiś pentium, celeron ew. i3 2100 i 4gb ram. Wyjście o niebo lepsze chłodniej, oszczędniej i zdecydowanie wydajniej :wink: Korzystaj puki ten cpu jest jeszcze coś wart bo inwestowanie w niego nie ma najmniejszego sensu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...