Skocz do zawartości
Nookie128

Czy jest sens przesiadki 5.1 na 2.1/2.0 (do 300zł)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jestem posiadaczem zestawu zestawu 5.1, dokładnie model T6100 ze stajni Creative'a podłączonego do zintegrowanej karty SoundMAX'a na płycie Asusa P5K3 deluxe. Kupiony on został przeze mnie w okresie, gdy dużo grałem, więc efekt surround był dla mnie elementem kluczowym. Teraz sytuacja się zmieniła, słucham dużo muzyki, ostatnio głównie elektronicznej (Dubstep), ale ogólnie to nie gardzę metalem itp... Muzyka działa tylko na głośnikach frontowych i subie, centralny i surround stoją nieużywane przez 85% czasu spędzonego przed kompem (czasem się trafi jakiś film z ac3 lub jakaś nowa giera xD).

W związku z obecną sytuacją zastanawiam się czy w kwocie do 300zł udałoby mi się kupić zestaw który zagra ładniej od aktualnego. Przy dubstepie zależy mi oczywiście na ładnym basie (ale oczywiście nie przesadzonym, stąd biorę pod uwagę również zestawy 2.0, wystarczy, żeby był ładnie brzmiący i wyraźnie słyszalny :D), ale również na średnich i wysokich tonach - najlepiej wszystkie, wiadomo xD. Muszę również dodać, że wygląd ma dość duże znaczenie :D

W tej cenie znalazłem kilka modeli:

2.1

-Logitech Z523

-Genius SW-G 2.1 1250 - wygląd boski ;d

-Creative I-Trigue 3000 - ładne, ale wątpię w nie przy troszkę zwiększonej głośności (chociaż recenzje raczej pozytywne)

-Microlab FC550

2.0

-Edifier R1600T Plus 2.0 - czy nie byłyby najlepsze ze wszystkich wymienionych? + ładne, solidnie wyglądające

-Genius SP-HF1800A - Jeśli grałyby choć minimalnie lepiej od T6100 to wziąłbym je, ze względu na cenę i wygląd, podobno bass trochę za słaby (ale może lepszy od dudnienia T6100) :D

-używane Gigaworks T40

-Genius SP-HF2020 - przekraczające limit cenowy, ale jeśli warto, byłbym skłonny w nie zainwestować...

Czy coś w tej kwocie z podanych przeze mnie (lub innych) modeli jest warte przesiadki z T6100?

Pozdrawiam

Edytowane przez Nookie128

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tych wszystkich zestawów 2.0 które wymieniłeś prawdopodobnie najlepszy bas będą mieć te Edifiery z wooferem 4,5" (pozostałe nie mają szans na dobry bas na 3" głośniku). Choć 4,5" to też za mało by mówić o porządnym basie, przydałoby się przynajmniej 5" lub 6" jak w solo6c.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale i tak chodzi mi głównie o zestawienie z moimi T6100... Tam subwoofer też jakiś wielki nie jest, nie mogę znaleźć jaki ma rozmiar, ale z pewnością trochę za bardzo dudni zamiast wydawać miły dla ucha basik :)

Wiadomo, że w większej kwocie znajdę coś dużo lepszego (solo6c wzwyż) ale niestety na nie nie mogę sobie pozwolić, dlatego też szukam alternatyw w podanym przeze mnie przedziale cenowym :) Mam po prostu nadzieję, że w kwocie do 300zł (mniej więcej) dostanę 2 lepsze, większe głośniki niż 6 (w zestawie 5.1), za które dałem 180 zeta :)

Edytowane przez Nookie128

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi