Gość Opublikowano 27 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2011 Witam wszystkich Pisze ten temat ponieważ mam problem a mianowicie: Chcę kupić ram do mojego komputera dokładnie to 4GB 800mhz DDR2 i tu pojawia się problem ponieważ obecnie posiadany procesor nie jest już cudem techniki i planuję go wymienić na 4 lub 6 rdzeniowca ale nie wiem czy 6 rdzeni wyrobi z 6 GB ram gdy mam 800mhz i nie wiem czy zarobić i kupić 4 GB 1066mhz czy mogę dokupić 4GB w jednej kości 800mhz Oto specyfikacja mojego sprzętu: Nazwa płyty głównej Gigabyte GA-MA74GM-S2H v3.0 Typ procesora DualCore AMD Athlon 5000, 2200 MHz (11 x 200) Proszę o pomoc ponieważ chciałbym kupić ram jeszcze w tym roku Z góry dziękuję Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 27 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2011 Twoja płyta jest ba SB710 a więc ma ACC. Cpu ma 4 rdzenie i kaszę l3=6MB. Przy odrobinie szczęścia po włączeniu w biosie ACC możesz mieć czterordzeniowy procesor z 6MB cache L3. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 27 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2011 http://www.gigabyte.com/support-downloads/cpu-support-popup.aspx?pid=3152 obsługiwane procesory a z tej listy wyciągniecie info bo ja zrozumiałem z niej że mogę mieć 6 rdzeniowca nie wszystkie ale jednak tylko ten ram i jego prędkość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 27 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2011 Możesz w tą płytę włożyć tylko procesory o 95W. Spróbuj odblokować obecne cpu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 28 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2011 Odblokować Athlona X2 5000+ - ciekawe jak . Tam nie ma czego odblokowywać - to nie Athlony II / Phenomy II z zablokowanym cache L3 / rdzeniami . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 28 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2011 (edytowane) Tego AMD'ka też się da odblokować http://www.google.pl/search?client=opera&rls=pl&q=amd+x2+5000%2B+unlock&sourceid=opera&ie=utf-8&oe=utf-8&channel=suggest Edytowane 28 Listopada 2011 przez kaijitsu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 28 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2011 A tu doświadczenia z naszego forum Plyta po AMD Athlon 64 x2 5000+ 45nm socket AM2+ - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne Podstawowa różnica, jeden ma taktowanie 2600MHz, ten nowy ma 2200MHz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 28 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2011 (edytowane) No czyli niektóre 6 rdzeniowce wejdą ale jak z tym ramem panowie bo nie wiem czy 6 rdzeni i ram 800 mhz wyrobi ze sobą Edytowane 29 Listopada 2011 przez michalsmerf Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 28 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2011 (edytowane) Każdy komputer potrzebuje dobrego zasilacza. Obojętnie czy podkręcany czy nie. Jeśli bardzo chcesz więcej ramu i więcej rdzeni to sprzedaj wszystko łącznie z mobo i pamięcią. Buduj sprzęt na ddr3. Inna sprawa, Phenomy są mało opłacalnymi procesorami. Phenomowi wystarczą pamięci 800MHz. Wybór kości 4GB ddr2 jest bardzo ograniczony. Jesteś skazany brać co popadnie w zasadzie. Edytowane 28 Listopada 2011 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 28 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2011 No ale gdy brałem kompa do ddr2 to był wypas :P Więc tak jak was zrozumiałem to wezmę ram 4GB 800 mhz no bo znalazłem dość tanio na allegro no spróbuje tak jak mówicie coś pogrzebać przy procku kiedyś więć poszukam o tym na forum albo się do was zwrócę bo widzę że mogę na was liczyć :P Więc pewnie czeka mnie kupno zasilacza i procesora więc o rady będę się zwracał ale też kiedyś bo przy kasie nie jestem, no tak bywa ale cóż :D No to dzięki za pomoc mam nadzieje że nie sprawiłem dużego problemu DZIĘKI WIELKIE PS. Jak coś mam do sprzedania koniecznie 3 pary nart, 4 pary butów narciarskich i deskę snowboardową oraz matryce LCD 19' 4:3 (pozostałość po spalonej elektronice w monitorze ) jak coś to pisać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...