tw_psycho Opublikowano 30 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2011 Witam, Od kilku tygodni nie mogę sobie poradzić z tym właśnie błędem. Początkowo komputer się zamykał i uruchamiał ponownie - wtedy wyłączyłem zamykanie systemu w przypadku błędu. I zaczął się pojawiać bluescreen f4. Googlowalem, szukalem, naprawialem - i standardowo, czyli chkdsk, naprawa systemu, potem update albo usuwanie sterowników, skanowanie antywirusowe - nic. Błąd się pojawia (moze to przypadek) zawsze jak nie ma mnie przed komputerem - moze ma to jakis zwiazek z wygaszaczem, oszczedzaniem energii czy cos. Zdarza się tak (rzadko), ze działa kilka dni bez zarzutu - np. ostatnio, gdy zainstalowalem nod32, przeskanowalem i usunąłem wirusy. Ale w koncu, po kilku dniach się wysypał (o dziwo z innym błędem - chyba page fault in nonpage area - błąd pliku ntfs.sys) i teraz wysypuje się ciągle. I nie wiem co z tym zrobić. Proszę o pomoc, bo obelgi w stronę komputera nie skutkują. :) Pozdrawiam, Tomasz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Depedro Opublikowano 30 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2011 Wygląda to na błąd sterownika od karty sieciowej. Jeśli posiadasz starszą wersję spróbuj uaktualnić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KoVol Opublikowano 30 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2011 (edytowane) Domniemam że Windows 7 tak? - nie zauważyłem tytułu :) W pracy miałem też z tym problem, pomogła zmiana ustawień zarządzania energią dla dysku. Wystarczyło ustawić aby dysk się nie wyłączał przy dłuższej bezczynności. Panel sterowania\System i zabezpieczenia\Opcje zasilania\Zmień ustawienia planu (przy pozycji która jest zaznaczona)\Zmień zaawansowane ustawienia zasilania. Następnie rozwiń 2 pozycję czyli "dysk twardy" \ wyłącz dysk po i wpisz wartość "Nigdy". P.S. Nie masz czasem dysku OCZ Agility 3?? Edytowane 30 Listopada 2011 przez KoVol Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tw_psycho Opublikowano 1 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2011 Nie, dysk to Samsung HD154UI - zacząłem od niego. Na razie działa, zobaczymy na jak długo. A sterownik od karty sieciowej jest najnowszy... Odezwę się niebawem :) Wysypał się z błędem 7A - Kernel data inpage error... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KoVol Opublikowano 1 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2011 Sprawdź pamięci memtestem bądź goldmemorem. Te programy wchodzą w pakiet programów Hirens BootCD którego można pobrać stąd: Download Hiren’s BootCD 15.0 | HBCD Fan & Discussion Platform Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...