Skocz do zawartości
VeNi

Jaka grafika do Celerona E1500?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

obecnie posiadam następującą konfigurację:

CPU: Celeron E1500 2x2,2Ghz

GPU: Geforce 6600

Ram: 1Gb DDRII

Mobo: Gigabyte GA-G31M

I teraz takie pytanie do was. Co byście najlepiej wymienili w tym zestawie tak do 300-350zł, żeby zwiększyć trochę jego wydajność? Mam na myśli tak, aby odpalić od czasu do czasu jakąś grę z przed roku-dwóch na średnich detalach... Komputera też używam do obróbki filmów, więc myślałem, aby najlepiej dołożyć jeszcze 2gb ramu, procesor podkręcić (myślę, żę 2,9-3Ghz stabilne dam radę) i teraz zastanawiam się nad grafiką. Z najtańszych polecacie HD5670, jednak czy to nie jest przerost formy nad treścią z tym procesorem? Czy karta pokaże w ogóle swoją wydajność?

Może jeszcze takie pytanie, jaką będzie widać różnice w wydajności np. w takim COD4 przy tym zestawie co mam i przy tym co opisałem? Bo jeśli to będzie 5fps, to gra nie warta świeczki :)

Edytowane przez VeNi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm... W podanej kwocie być może zmieściłbyś się z dość ciekawą inwestycją. Proponowałbym coś takiego:

historyjka

Procesor jest nieszczególnie mocarny, si? Musiałem sprzedać Q8300 i nabyłem (o zgrozo) Celerona 430, jednordzeniowy Conroe-L. Co z tego, że spokojnie kręcił się na 3.33 GHz, skoro odtwarzanie 720p obciążało procesor w ~80%, a przeglądarka z kilkoma tabami potrafiła obnażyć jego słabość. Trafiłem tanio na E6550, dobrze krętliwego i dość zimnego.

Reasumując - E6550 (są za ~117 PLN :D), HD4850 i 2GB DDR2. Jeżeli dobrze poszukasz, zmieścisz się w założonym budżecie. Przyrost wydajności będzie co najmniej zadowalający ;).

BTW Jaki masz zasilacz? :)

Ew. Zawsze można kupić grafikę i RAM, natomiast później zobaczyć, jak komponenty te będą spisywać się przy obecnym CPU.

Edytowane przez AragornPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz Fortron, tylko nie pamiętam teraz - 350w albo 400? Nie ma mnie akurat w domu, żeby sprawdzić ale pamiętam, że specjalnie zamawiałem Fortrona;]

Hmm no dosyć ciekawa propozycja, jedynie zastanawia mnie za ile mógłbym puścić tego E1500, żeby się jakieś koszty chociaż zwróciły... Czy to w ogóle ma sens go sprzedawać? :P

I czy 2GB nie będzie mało? Teraz na 1GB i Win7 to chodzi momentami jak krew z nosa ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CELERON DUAL-CORE E1400 2/512K/800 SLAR2 S,775 GW. (1964469210) - Aukcje internetowe Allegro

Ktoś próbuje opchnąć E1400 za 70 PLN, nie sądzę, aby mu się to udało :P. W momencie, gdy przedmiot nie jest wart za wiele i nie wiem, na ile bezpiecznie go wycenić, aby w ogóle się sprzedał, daję BCM. Może z pięćdziesiątkę ugrasz ;).

Obstawiałem, że zostawisz konfigurację 2+1, co dawałoby 3GB. Dawniej miałem nawet 8 (4x2), ale zmuszony do szybkiej wyprzedaży zostawiłem sobie tylko 2. Dopóki nie odpalę kilku okien przeglądarki po kilka(naście) tabów czy czegoś innego, równie chętnego na pamięć, całość działa nawet ok. Screen, włączony qBittorrent, Firefox + 12 tabów, Last.fm, Core Temp, Winamp, Paint i kilka innych, mniej istotnych rzeczy.

E1500 vs E6550 - 512kB L2 (256kB/rdzeń) * 4MB L2 (2MB/rdzeń) :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi