Kaeres Opublikowano 7 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2011 Witam, Router Tp-Link WR340G jest podłączony do komputera stacjonarnego i na razie obsługuje jedynie wifi (laptop z kartą wifi, komórki z wifi). Chcę podłączyć nboxa bez plątaniny kabli więc zakupiłem access pointa WA500 z Tp-Link i podłączyłem go do nboxa kabelkiem. Jak teraz to ustawić aby działał net w nboxie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszDW Opublikowano 7 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2011 Tryb AP-Client. Ten opis chyba spasuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 7 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2011 To jest specyficzny przypadek łączenia dwóch dekoderów do multiroomu. Tak połączyć to nie trzeba w ogóle nic ustawiać. Dobre urządzenia same się odnajdują i urządzenia będą się widziały. Problem następuje jakby nagle chciały wykorzystywać z neta który śmiga w pomieszczeniu po wifi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszDW Opublikowano 7 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2011 Zrozumiałem, że chcesz mieć bezprzewodowego neta w urządzeniu, które nie ma wifi, tylko kabel. Odpowiedź: podłączyć go do urządzenia pracujęcego w trybie AP-Client. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 7 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2011 Rozumiem, że WA500 muszę skonfigurować (podpiąć do kompa) i dopiero później do nboxa ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszDW Opublikowano 7 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2011 (edytowane) No tak wychodzi. Szczerze, to nie miałem nigdy doczynienia z Access Pointem i nie wiem jak on jest ustawiony fabrycznie po wyjęciu z pudełka. Ale właśnie tak robiłem z routerem, gdy ustawiałem go w ten tryb (kabelkiem). Jak już widać, że działa to podpina się do niego co się chce. Mam podobną sytuację, tylko inny sprzęt: WR1043ND jako bramka i Asus WL-500GP (na DD-WRT) jako AP-client. Asus właśnie pobiera bezprzewodowo net i dostarcza kabelkiem do dekodera. Tylko w ustawieniach LAN wpisałbym na sztywno jakieś IP, bo potem będzie trzeba szukać, jakie sobie pobrał z routera. Normalnie nie przeszkadza, ale ułatwia sprawę, jak się potem chce wejść na stronę kongfiuguracyjną. Edytowane 7 Grudnia 2011 przez MariuszDW Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 7 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2011 Ustawiłem w access poincie połączenie poprzez "client" tak jak nakazywała instrukcja. Co trzeba ustawić w routerze teraz ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszDW Opublikowano 7 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2011 Jak dobrze wyszło, to AP powinien sam się połączyć (zachować się jak karta wifi) i podawać na kompa internet. W tej zlinkowanej instrukcji nie ma nic o zabezpieczniach, ale to tez trzeba w AP podac (szyfrowanie, hasło) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 7 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2011 (edytowane) W konfiguracji WA500 wpisałeś ssid WR340? AP musi wiedzieć z jaką siecią ma się łączyć. W routerze nie trzeba nic ustawiać, chyba że masz filtrowanie po mac'u. Edytowane 7 Grudnia 2011 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 7 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2011 (edytowane) Po podaniu szyfrowania nie może się nawet teraz połączyć z adresem AP (192.xxx... ) Rozumiem, że miałem ustawić takie samo szyfrowanie i hasło jakie jest w ustawieniach routera ? Może ktoś podać podstawowe ustawienia jakie powinien mieć AP i router aby się widziały ? IP ma byś Statistic czy Dynamic DHCP ? Czy ma być faktycznie włączone szyfrowanie ? Czy zwykłe ustawienie client wystarczy ? Czy trzeba jeszcze jakieś tricki wykonywać w AP czy w Routerze ? Edytowane 7 Grudnia 2011 przez Kaeres Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszDW Opublikowano 7 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2011 (edytowane) Tak. Potrzebne mu to, żeby się podłączyć do routera. A w ustawieniach LAN podałeś stałe IP, czy DHCP? Bo jak to drugie, to może się jednak podłączył i pobrał nowe IP? Ja bym wpisał stałe (static), w pozycji Gateway: IP routera. Edytowane 7 Grudnia 2011 przez MariuszDW Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 7 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2011 Najlepiej wrzuć screeny z podstawowych zakładek z jednego i drugiego urządzenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 7 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2011 ImageShack Album - 12 images Wyczytacie się coś z tego ? Tam gdzie widać z lewej górnej strony WA500 to jest AP, a tam gdzie nie widać to oczywiście router. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszDW Opublikowano 7 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2011 (edytowane) W AP-ku Wireless Mode wygląda, że OK Ustawienia Wireles Security masz ustawione "Disable Security", a ma być to samo, co na routerze: WPA2-PSK itd. I oczywiście hasło (PSK Passphrase). W ustawieniach LAN APka nie uzupełniłeś Default Gateway. Tutaj ma być podane IP routera, czyli 192.168.1.1. Jeszcze taka rzecz: jak wyłączysz DHCP w APku, to karta sieciowa w kompie nie będzie mogła pobrać IP. Najlepiej jej też ustawić ręcznie IP 192.168.x tymczasowo, na czas konfiguracji APka Edytowane 7 Grudnia 2011 przez MariuszDW Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 7 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2011 Zmieniłem jak zalecałeś. Konfiguracja automatyczna w nboxie nie wykrywa internetu. Co wpisać w konfiguracji ręcznej. Do uzupełnienia są następujące pozycje Adres IP Maska podsieci Brama sieciowa DNS1 DNS2 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszDW Opublikowano 7 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2011 Jeśli ręcznie to IP bym podawał z zakresu 192.168.1.x Maska 255.255.255.0 brama (gateway) i DNS - IP routera (192.168.1.1) Ale na kompie, jak poustawiałeś, to pojawił się internet? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 7 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2011 (edytowane) Czy z komputera podłączonego do AP możesz pingnąć 192.168.1.1 ? Czy z komputera podłączonego do Routera potrafisz pingnąć 192.168.1.254 ? Komputer podłączony podłączony do AP potrafi uzyskać IP automatycznie? Może problemem jest za wąski zakres ip na routerze (100-103), i router nie potrafi już automatycznie przypisać ip nboxowi? Pokaż może jeszcze Wireless Security z AP. Edytowane 7 Grudnia 2011 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 8 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2011 W ustawieniach LAN APka nie uzupełniłeś Default Gateway. Tutaj ma być podane IP routera, czyli 192.168.1.1. Wszystko :banana: Dobrze, że można jeszcze na Was liczyć. Podziękował. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...