Skocz do zawartości
Kaeres

Tp-Link WR340G+WA500+nbox

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Router Tp-Link WR340G jest podłączony do komputera stacjonarnego i na razie obsługuje jedynie wifi (laptop z kartą wifi, komórki z wifi).

Chcę podłączyć nboxa bez plątaniny kabli więc zakupiłem access pointa WA500 z Tp-Link i podłączyłem go do nboxa kabelkiem.

Jak teraz to ustawić aby działał net w nboxie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest specyficzny przypadek łączenia dwóch dekoderów do multiroomu.

Tak połączyć to nie trzeba w ogóle nic ustawiać. Dobre urządzenia same się odnajdują i urządzenia będą się widziały.

Problem następuje jakby nagle chciały wykorzystywać z neta który śmiga w pomieszczeniu po wifi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak wychodzi.

Szczerze, to nie miałem nigdy doczynienia z Access Pointem i nie wiem jak on jest ustawiony fabrycznie po wyjęciu z pudełka. Ale właśnie tak robiłem z routerem, gdy ustawiałem go w ten tryb (kabelkiem). Jak już widać, że działa to podpina się do niego co się chce.

Mam podobną sytuację, tylko inny sprzęt: WR1043ND jako bramka i Asus WL-500GP (na DD-WRT) jako AP-client. Asus właśnie pobiera bezprzewodowo net i dostarcza kabelkiem do dekodera.

Tylko w ustawieniach LAN wpisałbym na sztywno jakieś IP, bo potem będzie trzeba szukać, jakie sobie pobrał z routera. Normalnie nie przeszkadza, ale ułatwia sprawę, jak się potem chce wejść na stronę kongfiuguracyjną.

Edytowane przez MariuszDW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po podaniu szyfrowania nie może się nawet teraz połączyć z adresem AP (192.xxx... )

Rozumiem, że miałem ustawić takie samo szyfrowanie i hasło jakie jest w ustawieniach routera ?

Może ktoś podać podstawowe ustawienia jakie powinien mieć AP i router aby się widziały ?

IP ma byś Statistic czy Dynamic DHCP ?

Czy ma być faktycznie włączone szyfrowanie ?

Czy zwykłe ustawienie client wystarczy ?

Czy trzeba jeszcze jakieś tricki wykonywać w AP czy w Routerze ?

Edytowane przez Kaeres

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak. Potrzebne mu to, żeby się podłączyć do routera.

A w ustawieniach LAN podałeś stałe IP, czy DHCP? Bo jak to drugie, to może się jednak podłączył i pobrał nowe IP?

Ja bym wpisał stałe (static), w pozycji Gateway: IP routera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W AP-ku

Wireless Mode wygląda, że OK

Ustawienia Wireles Security masz ustawione "Disable Security", a ma być to samo, co na routerze: WPA2-PSK itd. I oczywiście hasło (PSK Passphrase).

W ustawieniach LAN APka nie uzupełniłeś Default Gateway. Tutaj ma być podane IP routera, czyli 192.168.1.1.

Jeszcze taka rzecz: jak wyłączysz DHCP w APku, to karta sieciowa w kompie nie będzie mogła pobrać IP. Najlepiej jej też ustawić ręcznie IP 192.168.x tymczasowo, na czas konfiguracji APka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmieniłem jak zalecałeś.

Konfiguracja automatyczna w nboxie nie wykrywa internetu.

Co wpisać w konfiguracji ręcznej.

Do uzupełnienia są następujące pozycje

Adres IP

Maska podsieci

Brama sieciowa

DNS1

DNS2

?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy z komputera podłączonego do AP możesz pingnąć 192.168.1.1 ?

Czy z komputera podłączonego do Routera potrafisz pingnąć 192.168.1.254 ?

Komputer podłączony podłączony do AP potrafi uzyskać IP automatycznie?

Może problemem jest za wąski zakres ip na routerze (100-103), i router nie potrafi już automatycznie przypisać ip nboxowi?

Pokaż może jeszcze Wireless Security z AP.

Edytowane przez Klaus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi