Skocz do zawartości
Krydor

Pomoc w dobraniu podzespołów

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chciałbym złożyć budżetowego kompa. Mam do przeznaczenia 500zl. System operacyjny to windows xp, monitor 22 cale 1680x1050. Komp ma spełniać głównie 3 cele bezproblemowa gra w Left 4 Dead 2, Need for Speed Hot Pursuit i Fallout New Vegas, ewentualnie jakies nowsze tytuly rowniez na niskich detalach. Niekoniecznie najwyższe detale i rozdzielczosc. Ważne żeby nie klatkowało.

Procesor mam Phenom II 550 C3 AM3, mam rowniez dysk z tym ze ATA, obudowe. Potrzebuje dokupic plyte glowna, grafike, zasilacz. Z ramem nie ma problemu dokupie 2gb goodram za 39zl. Najwiekszy problem mam z grafika i plyta glowna i zasilaczem. Plyta glowna musi byc pod AM3 najlepiej z funkcja odblokawania rdzenii. Na moim Phenomie mozna odblokowac 3 rdzen. Sadze ze tej kwocie ktora dysponuje trzeba szukac czegos taniego, w gre wchodza oczywiscie same uzywki. Za nowki nie zmieszcze sie w budzecie. Grafike mam gigabyta 7600gs, ale nie sadze abym na niej pogral w wyzej wymienione gry. Najwiekszy problem jest z zasilaczem. Chciabym jak najtanszy, tylko wlasnie pytanie czy taki fortron 400w uciagnie Phenoma x3 3.1mhz i jakas grafike pokroju 4850 badz lepsza. Dlatego prosze o rady glownie jaka grafika z jaka plyta glowna i zasilaczem ktory to uciagnie. Co do OC to procesora raczej nie bedzie, tylko odblokowanie 3 rdzenia a co do grafiki moze jakies lekkie na ile pozwala standardowe chlodzenie, lecz OC grafy nie jest koniecznoscia.

Jesli chodzi o grafe to moja propozycja to #HIT# POTĘŻNA SAPPHIRE RADEON HD4870 512DDR5 2xDVI (1979360132) - Aukcje internetowe Allegro Co o tym sadzicie?

Edit jednak z ta chyba nie wyrobie sie w budzecie i musze polowac na aukcjach na jakies 4850.

Edytowane przez Krydor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na twoim miejscu polowałbym na Radeona 5750~300zł z pewnością będzie o niebo cichszy i mniej prądożerny od 4870,w dodatku ten co podałeś to referencyjna konstrukcja która posiada beznadziejne chłodzenie.

Zasilacz Modecom MC350w sprawdzi się tu doskonale,oczywiście w przypadku opcji z 5750 Zasilacz ModeCom MC-350 ATX 350W (1976188230) - Aukcje internetowe Allegro myślę że licytacja nie przekroczy 50zł

Płyta główna wystarczy taka,opcja UCC jest ASROCK N68C-S UCC AM2+/AM3 (1988334916) - Aukcje internetowe Allegro do 100zł da radę wylicytować.

Co do ramu to proponuje ci kupić 2x2gb 1333mhz z racji ,iż jest tani jak barszcz w tym momencie.

Powodzenia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5750 w ogole nie ma na allegro, nawet widze ze z nowkami sa problemy. Directx 11 nie potrzebuje bo i tak mam xp, a jak patrzylem w testach wiele lepszy od 4850 nie jest.

Mam pytanie do HT. Na swoim Ascrocku mam FSB 2600 MHz (5.2 GT/s ), ta plyta to FSB 1000 MHz (2.0 GT/s). Ma to jakis istotny wplyw na wydajnosc procesora badz calej platformy?

Kolejna kwestia, niby pisze UCC ale czytalem ze jesli chodzi o mostek poludniowy potrzeba 720D, 750a, 780a.Ten Ascrock ma nforce630a.

Edytowane przez Krydor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi