Skocz do zawartości
Muminek

EPOX 8RDA3+ VCORE PROBLEM !!!!!!

Rekomendowane odpowiedzi

dzwiek wynika chyba wlasnie z bardzo wysokiej temperatury jaka panuje na plycie w tej czesci, plyta sie zaczyna rozgrzewac, miedz sie rozszerza, natomiast sama plyta nie i to moze byc problem, gdyz sie okaze ze przegrzejemy plyte nastapi fizyczne jej uszkodzenie i z gwarancji [gluteus maximus]... Proponuje zalozyc radiatoy na MOSFETY -npewno nie zaszkodzi, tak robi SOLTEK i MSI....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzwiek wynika chyba wlasnie z bardzo wysokiej temperatury jaka panuje na plycie w tej czesci, plyta sie zaczyna rozgrzewac, miedz sie rozszerza, natomiast sama plyta nie i to moze byc problem, gdyz sie okaze ze przegrzejemy plyte nastapi fizyczne jej uszkodzenie i z gwarancji <font color="#FF0000">[ciach!]</font>... Proponuje zalozyc radiatoy na MOSFETY -npewno nie zaszkodzi, tak robi SOLTEK i MSI....

od kiedy Soltek zaklada radiatory na mofset'ach...gdzies Ty wyczytal takie rewelacje :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzwiek wynika chyba wlasnie z bardzo wysokiej temperatury jaka panuje na plycie w tej czesci, plyta sie zaczyna rozgrzewac, miedz sie rozszerza, natomiast sama plyta nie i to moze byc problem, gdyz sie okaze ze przegrzejemy plyte nastapi fizyczne jej uszkodzenie i z gwarancji <font color="#FF0000">[ciach!]</font>... Proponuje zalozyc radiatoy na MOSFETY -npewno nie zaszkodzi, tak robi SOLTEK i MSI....

od kiedy Soltek zaklada radiatory na mofset'ach...gdzies Ty wyczytal takie rewelacje :?:

pozuczone od _Vip_ z wątku: http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=377...der=asc&start=0

http://www.1000lecie.pl/~vip/rad.jpg

:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pozuczone od _Vip_ z wątku: http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=377...der=asc&start=0

http://www.1000lecie.pl/~vip/rad.jpg

:D

no to fajnie,ale ja te radiatorki sam robilem :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zabawiłem sie troche z moim Epoxem i problem Vcore to napewno wina MOSFET a bardziej temperatury !! grzeją sie tak *#$%!% :evil:

że można sobie coś upiec ... radiatory prawie nic nie dają bez wentylatora nad nimi... EPOX dał [gluteus maximus].

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm. No wlasnie mam dylemat czy zakładac te radiatorki czy nie... Bo jak bede sprzedawac to lepiej zeby MOBO była jak nowa :P

kup sobie dwustronna tasme termoprzewodzaca,radiatorki beda sie ladnie trzymac,a jak bedzie trzeba to mozna latwo wszystko usunac.Ja tak mam i jest cacy.(fotki wyzej)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh. Taka zwykła tasma dwustronna ? Przewodzi w ogóle to ciepło ? hehe :P A może izoluje :P

nie,nie zwykla :lol: dwustronna tasma TERMOPRZEWODZACA.Ktos na forum taka sprzedawal swojego czasu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

abit bedzie w piatek, bedzie testowany na sprzęcie u kumpla

NIESTETY zestaw "profanacja" :) :

A 1700+ (jiuhb 0323 dlt3c batch 150)

SK6 + delta

256MB 333 (jakiś szit)

zasilka 350W IMPET (Codegowany szit)

EPOXa przerabiam, u kolesi z servisu GSM :D :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No więc mamy piątek :) GDZIE TESTY :> ????

będą bedą... jeszcze nie mam ale dzisiaj dostanę...

procesor spoko działa na 2300 Mhz więc luz...

wieczorek pifka i testujemy ABITA... ja wczoraj testowałem dzwięk na EPoxie i przy oglądaniu DVD w 5.1 to straszny syf :evil: dla 2 głośników OK.

wyniki wieczorem albo w sobote rano, to zależy :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no siema... abit robi swoje, tak jak przypuszczałem proc leci na 2300 mhz przy napięciu 1.6V ale za pierwszym razem działał na 1,5V !!! poprostu prze<span style="color:red;">[ciach!]</span>e... mosfety chłodne :!: dalej nie kręciłem bo tylko AC + CODESHIT 350W i napięcia spadały :(

ramy poleciały na 166 na 2.6 V...

reasumujac.... problem napieć przez MOsfet na abicie nie istnieje !

narazie 2300 (11,5 x 200) asych 166 DDR

PŁYTA godna polecenia, sam mam dylematy :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no siema... abit robi swoje, tak jak przypuszczałem proc leci na 2300 mhz przy napięciu 1.6V ale za pierwszym razem działał na 1,5V !!! poprostu prze<span style="color:red;">[ciach!]</span>e... mosfety chłodne  dalej nie kręciłem bo tylko AC + CODESHIT 350W i napięcia spadały  

ramy poleciały na 166 na 2.6 V...

Zaczynam dochodzic do tego ze ja mam chyba jakas wyjatkowa plyte 8O

owszem w abicie sa chlodne mosfety ale na tym epoxie co mam takze sa 8O i w obu plytach z linii 12V ciagniete jest napiecie wiec to nie problem 5V/12V 8O

W abcice od pewnego momentu mosfety zaczynaja byc nieprzyjemnie cieple ale to juz przy wyzszych napieciach/taktowaniach

PŁYTA godna polecenia, sam mam dylematy

Z mojego punktu widzenia to epox jest lepszy, ma mocniejsze zasilanie niz abit jednakze abit ma niezaprzeczalne zalety takie jak to ze chodzilo mi 235mhz fsb z pudelka i ma SS ktore rozgniata rozwiazanie epoxa na cmedia jak robala

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ostatnie wypusty DRV5 mialy radiator na tranzystorach

to pewnie jakas nieudana seria plyt z zepsutym zasilaniem - wprowadzili pobor pradu z linii 12v i cos skopali

potrwierdza sie tylko stara prawda zeby nie kupowac plyt z pierwszych wypustow

np. ww Soltek ,na poczatku totalna klapa ,a pod koniec produkcji juz calkiem przyzwoita plyta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miałem ten sam proble - rozwiązało go dopiero zmienienie zasilacza na mocniejszy :D chieftec zszedł na psy! po podniesieniu napięcia do 1.775V miałem na +12V - +12.78V a na +5 - +5.9V kosmos - a przy dłuższej pracy włączało się zabezpieczenie antyrzeciążeniowe - 3 minuta czekania aż ostygnie grr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi się coś takiego działo na 8rda+, vcore 1,8 i cykanie kolo proca i padaka. Ale gdy odsunąłem głośniki i pompkę od WC od kompa to szło stabilnie!!! Jakieś wyładowania musiały byc :lol: ale i tak mobo w naprawie bo jak dałem vcore 1,4 to zmarła :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi się coś takiego działo na 8rda+, vcore 1,8 i cykanie kolo proca i padaka. Ale gdy odsunąłem głośniki i pompkę od WC od kompa to szło stabilnie!!! Jakieś wyładowania musiały byc :lol: ale i tak mobo w naprawie bo jak dałem vcore 1,4 to zmarła :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...