Skocz do zawartości
dbq

Zestawik na dzisiejsze gierki (+future)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Obnoszę się z zamiarem zainwestowania w nowe podzespoły w okresie lutego po miejmy nadzieję fajnych obniżkach cenowych. Będę miał prawdopodobnie do zagospodarowania widełki między 2500 a 3000 PLN. Komp będzie służył oczywiście praktycznie tylko do gier, raczej nie robie nic więcej na kompie poza czerpaniem przyjemności z gierek i śmigania po necie (ale do tego wystarczy już telefon komórkowy).

Obecnie: IDC e2160 1,80@3,42 ghz + Scythe Mugen | MSI P35 Neo-2 FR | 2x2GB GEIL 800mhz 5-5-5-15 | Zotac GF8800GT AMP! | Barracuda 250gb 7200rpm + 1TB WD Zewnętrznie | Corsair 450W | Nagrywarka DVD LG | buda Sharkoon Rebel 9 eco + 3 fany AC |

Podejrzewam, że z tego wszystkiego moge zostawić sobie HDD, nagrywarkę i budę z wentylacją.

W pierwszej części tego tematu chciałbym prosić Was o wycenę reszty podzespołów na sprzedaż.

W drugiej natomiast przedstawię swoją konfigurację do oceny i do poprawki ewentualnej oczywiście ;)

Tak więc.. (ceny z esc.pl - najwygodniej - co nie znaczy, że tam byłoby kupowane cokolwiek)

Opcja na AMD:

AMD Phenom II X4 965 Black Edit /3.4GHz, 125W, BOX, AM3/ - 520zł + obecne chłodzenie, czyli Scythe Mugen, czy coś innego? (alternatywnie AMD Phenom II X6 1090T /3.2GHz, 125W, BOX, AM3/ - 749zł i tu poproszę dodatkowo o opinie TAK, NIE, DLACZEGO?)

Asus Sabertooth 990FX /AMD 990FX, AM3+/ - 649zł

Corsair 8GB (2x4GB) 1600MHz CL9 Vengeance blue - 199zł

Kingston SSDNow V100 64GB (145/250 MB/s) - 379zł

Gigabyte GeForce GTX 550 Ti OC 1GB DDR5 /192bit/ 2xDVI/HDMI - 510zł (dlaczego warto dołożyć praktycznie 2 razy tyle pieniędzy do 560Ti? - jeśli warto.)

Seasonic M12II-520 520W 80 Plus Bronze - 369zł (alternatywnie ten sam zasilacz 600W - 399zł

Opcja na Intela:

Intel Core i5-2500K /3.3GHz, 6MB, LGA 1155, BOX/ - 899zł (innego rozsądnego procka obecnie Intel nie posiada, a ten i tak jest strasznie drogi w stosunku do AMD.. również + mój mugen lub coś innego??)

Jaka do tego płyta główna? Jakoś nie jestem przekonany do tego Asrocka w przygotowanych zestawach.

Reszta raczej bez zmian w stosunku do zestawu z AMD, prawda?

######################

Oczywiście mam zamiar przeprowadzic lekkie OC, czytałem że ten i5 na stockowym chłodzeniu może spokojnie chodzić na 4ghz (odchodzi w tym momencie "prywatne" chłodzenie)? Jak kręcą się te procki od AMD? Można również w zestawieniu pomijać ten SSD, chciałbym go mieć ze względu na szybkość (niekoniecznie ten, przykładowy w sumie dałem), ale to nie jest jakaś konieczność, jesli pieniądze z niego można przeznaczyc na coś dużo bardziej przydatnego w moim zestawie. I słówko odnośnie grafiki - jestem wiernym użytkownikiem GF, także nie wiem czy jest opcja, żeby ktoś przemowił do mnie Radeonem jako argument, ale próbowac oczywiście można! Po to chcę podyskutować i popytać, po to jest tu cała zebrana Wasza wiedza :)

Licze, że rozwinie sie tu lekka dyskusja i jakoś dobrniemy do ideału za te pieniądze, po kalkulacji sprzedaży starych podzespołów itd :)

pozdrawiam!

Edytowane przez dbq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W pierwszej części tego tematu chciałbym prosić Was o wycenę reszty podzespołów na sprzedaż.

~ Procesor 50zł,Płyta 150zł,Ram 150zł,Karta 170zł,Zasilacz 100zł.

Co do platformy,Intel wygrywa bezapelacyjnie,jest droższy ale odpowiednio szybszy i pobiera dużo mniej energii,nie ma najmniejszego sensu pakować się w AMD.

Co do grafiki to teraz nie ma co się rozwodzić,trzeba poczekać to premiery nowych Radeonów i wtedy można ocenić co warto kupić,SLI/Crossfire sobie odpuść...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

~ Procesor 50zł,Płyta 150zł,Ram 150zł,Karta 170zł,Zasilacz 100zł.

Co do platformy,Intel wygrywa bezapelacyjnie,jest droższy ale odpowiednio szybszy i pobiera dużo mniej energii,nie ma najmniejszego sensu pakować się w AMD.

Co do grafiki to teraz nie ma co się rozwodzić,trzeba poczekać to premiery nowych Radeonów i wtedy można ocenić co warto kupić,SLI/Crossfire sobie odpuść...

opcja pod AMD odpada w takim razie, nie ma sensu chyba sie w to pchać..

to natomiast mnie zaciekawilo :o

Intel i5-2500K / 16GB / Asus P8P67 PRO B3 / USB3 (2035275179) - Aukcje internetowe Allegro

czy to nie okazja? nie powinien taki zestaw kosztowac ok. 1850zl??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zestaw prezentuje się zacnie jak za tą cenę żeby nie powiedzieć świetnie,rzeczywiście patrząc osobno na ceny zestaw powinien wyjść zdecydowanie drożej,głównie ze względu na płytę,sprzedawca jak widać pewny,powinieneś się poważnie zastanowić nad zakupem.

Porównywalny zestaw normalnie wyniósł by cię:

ASRock P67 PERFORMANCE466zł

+

Core i5 2500k 889zł

+

2x Corsair 2x4GB, 1600MHz DDR3 364zł

Razem: 1719zł

hmm :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli ktos potrzebuje, prosze bardzo.. podam adres mój i wyśle mi dobrą flaszkę ;) ja teraz i tak nie mam pieniazkow niestety..

dopiero za miesiac, teraz robie juz powazne przymiarki.. i taka wisienka na torcie mi sie pojawila przed oczami, az szkoda no ale coz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...