Skocz do zawartości
tailwind

Odpowietrzanie ukladu i nierowny przeplyw

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam problem z moim dopiero co złożonym zestawem. Jest to mój pierwszy raz i proszę o wskazówki. Nie za bardzo wiem jak mam odpowietrzyć układ, dlaczego? Bo w rezerwuarze robi się istne tornado dzięki któremu płyn wygląda jak woda gazowana i nie da rady otworzyć reza bo płyn by się z niego wylał (a raczej wystrzelił). A po drugie płyn nie przepływa cały czas tak samo (widać to na samym końcu filmiku), choć udało mi się to naprawić umieszczając reza ponad całym zestawem. Wszystko można zobaczyć tu:

A to moja konfiguracja:

1. 12V Laing DDC-1T Pro (10w)

2. EK-DDC X-TOP Rev.2 Acetal

3. Magicool Plexi 150 Reservoir

4. EK Water Blocks EK-Supreme HF - Acetal+EN Nickel

5. Węże Tygon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy wyłaczonej pompce dolej płynu do reza (co najmniej do połowy), bo masz go za mało i przez to wszystko na okrągło się zapowietrza.

Odpalasz pompkę, czekasz trochę, otwierasz reza i ruszasz wszystkim tak, żeby odpowietrzyć do końca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już dolałem, z tego co poszperałem w necie miałem źle podłączony rez (płyn był wciągany z dołu a nie z tej wystającej rurki).

Pozostały mi już tylko mikroskopijne pęcherzyki powietrza w rurkach. Czy ich tez powinienem się pozbyć?

Edytowane przez tailwind

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałeś po prostu za mało płynu w rezie.

Te drobiny widoczne w wężach same znikną,daj układowi dłużej popracować pod obciążeniem.

Konfig ciekawy,przydały by się fotki :D

BTW zostaw zaledwie kilka mm od lustra płynu do korka.

Przy rezie zapełnionym w 95% nawet przy szybkim przepływie cieczy

nie występują problemy z pęcherzykami powietrza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi