Yeti 666 Opublikowano 13 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2003 No więc przez zime miałem GPU na 200 teraz przez te upały musiałem zjechać na 180 czy ktoś może wymianiał standardowy cooler Winfasta na Jamicona Video Gold ORB ? Czy jest sens ? Czy może lepsze efekty da przerobienie Coolera z procka ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 13 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2003 lepiej uzyj jakiegos coolrka od athlona Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 14 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2003 Zobacz w >Galerii GFX< i w FAQ --- Szlifowanie GPU ---. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yeti 666 Opublikowano 14 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2003 Spoko coolerem mam 58 na 50 mn wysoki też na 50 do tego śmigło dziury wywiercone tylko jeszcze wyszlifować i będzie git a co do polerowania GPU to chyba odpuszcze sobie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
john_doe Opublikowano 14 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2003 mechl!n--> nie obraz sie ale to sie wydaje zbyt drastyczne i hardcorowe dla przecietnego smiertelnika.. zawalu bym dostal :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 mechl!n--> nie obraz sie ale to sie wydaje zbyt drastyczne i hardcorowe dla przecietnego smiertelnika.. zawalu bym dostal :D A ja to niby co? Też przeciętny śmiertelnik :D :D :D Spoko, spoko... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
john_doe Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 mechl!n --> to juz predzej wyszlifowalbym blok/radiator dopasujac go do krzywizn gpu :lol: a tak bardziej powaznie to wszystkie gpu sa krzywe, i wymagaja szligowania ? Troche trudno by bylo taka starta karte oddawac na dwarancje :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 Jasne że nie ma potrzeby szlifowania. Poprawia to jednak o/c karty. Jeżeli więc komuś zależy na każdym MHz to powinien spróbować. Po takim zabiegu gwarancja ofkoz przepada :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
john_doe Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 mechl!n---> hm..wiesz moze jak jest srednia temp niekreconej grafiki jak w podpisie? zastanawiam sie nad wc a patrzac na temp ludzi ktorzy maja wc na gpu widac ze czesto jest cieplejsze niz temp procka... moze nie oplaca sie chlodzic woda gpu gdyz poza podgrzaniem calego ukladu wc nie osiagne zbyt wiele ? tj w wypadku wydajnosci tej karty istotne jest taktowanie pamieci 4 ns hynix ktore i tak wymiekaja bez v-moda przy 615 . A moze wc na pamieci :lol: ? co jak co ale ciebi eni emozna okreslic mianem przecietnego usera pc ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wawelski Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 Po takim zabiegu gwarancja ofkoz przepada :( A widać szlifowanie po przyklejeniu oryginalnego radiatora?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
john_doe Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 Po takim zabiegu gwarancja ofkoz przepada :( A widać szlifowanie po przyklejeniu oryginalnego radiatora?? nie sadzisz chyba ze jak oddasz karte do serwisu to nikt nie looknie na gpu sukajac sladow spalenia/modyfikacji ? :) raczej niestety zajrza pod wiatrak, szczegolnie jesli to bedzie jakas bardziej wartosciowa karta.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wawelski Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 A jakie metody ma serwis na zerwanie radiatora?? Wystarczy dobry klej i w razie czego będzie na nich - chip zejdzie razem z luminatem ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 mechl!n---> hm..wiesz moze jak jest srednia temp niekreconej grafiki jak w podpisie? zastanawiam sie nad wc a patrzac na temp ludzi ktorzy maja wc na gpu widac ze czesto jest cieplejsze niz temp procka... moze nie oplaca sie chlodzic woda gpu gdyz poza podgrzaniem calego ukladu wc nie osiagne zbyt wiele ? tj w wypadku wydajnosci tej karty istotne jest taktowanie pamieci 4 ns hynix ktore i tak wymiekaja bez v-moda przy 615 . A moze wc na pamieci :lol: ? co jak co ale ciebi eni emozna okreslic mianem przecietnego usera pc ;) Coś mi się o oczy obiło, że średnia temp GPU to około 40 st C- ale nic nie dam sobie za to uciąć :D . Jeżeli wzdrygasz się przed szlifowaniem GPU to zapodaj chociaż wiatrak 80x80 na górę karty- żeby wiał na drugą stronę GPU- zwłaszcza w takie upały jak ostatnio spód grzeje się strasznie. Pozwolę się nie zgodzić z Twoją tezą o istotnym znaczeniu pamięci dla wydajności karty. Kręciłem już 3 GF4Ti4200- w każdym przypadku kręcenie GPU dało znacznier większy przyrost punktów w 3DMM niż kręcenie MEM. Gdzieś miałem spisane wyniki, ale nie mogę znaleźć... Chodziło mniej/więcej o coś takiego: DPU + 10MHz= +100 pkt MEM + 10MHz= +30 pkt Jakoś tak to było. Miałem wodne na GPU- sprawowało się spoko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 A jakie metody ma serwis na zerwanie radiatora?? Wystarczy dobry klej i w razie czego będzie na nich - chip zejdzie razem z luminatem ;)Hehehe 8) Chyba w takim przypadku od razu by Ci powiedzieli, ze cos jest nie tak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mongothealien Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 dość długo szukałem rozwiązania problemu chłodzenia mojego gf3ti i dziś mi się udało ! kolo chłodził tym athlonka więć myślę, że na grafę styknie :wink: wygląda to mniej więcej tak: http://img.allegro.pl/photos/400x300/13/1394/139458/13945817 pozostaje mi jedynie dopasowanie jakiejś zapinki, lub total hard core = thermopox 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 A co w srodku? Zapytaj Witcha po robili z popixem (sorry jak myle nicka) bloki na gpu i nb. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spentany Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 A co w srodku? Zapytaj Witcha po robili z popixem (sorry jak myle nicka) bloki na gpu i nb....a w środku 11 kanałów 5.2 mm blok oczywiscie lutowany :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
john_doe Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 ...Pozwolę się nie zgodzić z Twoją tezą o istotnym znaczeniu pamięci dla wydajności karty. Kręciłem już 3 GF4Ti4200- w każdym przypadku kręcenie GPU dało znacznier większy przyrost punktów w 3DMM niż kręcenie MEM. Gdzieś miałem spisane wyniki, ale nie mogę znaleźć... Chodziło mniej/więcej o coś takiego: DPU + 10MHz= +100 pkt MEM + 10MHz= +30 pkt Jakoś tak to było. Miałem wodne na GPU- sprawowało się spoko. hm... MIALES wodne? pocieklo ? strasznie to zabrzmialo .... co do ,jak to ladnie ujales, mojej tezy to moze pozostalosc po oc gf2mx400 ultra gdzie krecenie gpu nie dawalo nawet polowy wzrostu jak krecenie pamiatek. Wydaje mi sie ze w gf4 ti 4200 jest podobnie ale jeszce posprawdzam... i jakby co to wrzuce wyniki :) Chociaz to czysto teoertyczna dyskusja bo jak juz ktos cisnie pamiatki to i gpu kreci :D Jesli zaloze bloczek na gpu to czy dalej bedzie potzrebne chlodzenie 2 strony gpu? A co do szlifowania... eh szalenstwo :D podziwiam wiare wwlasne umiejetnosci, szczescie i zasobny portfel :). Na tym forum chyba wiecej osob ma fc niz szlifowane gpu :).... ciekawe czy do chipsetow tez sie ktos juz zabieral ? swojego czasu pamietam szlifowanie celeronow na lustro ale wydawalo sie to bezpieczniejsze (tj nie bylo takich roznic do zniwelowania) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek_p Opublikowano 16 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2003 A jakie metody ma serwis na zerwanie radiatora?? Wystarczy dobry klej i w razie czego będzie na nich - chip zejdzie razem z luminatem ;)Hehehe 8) Chyba w takim przypadku od razu by Ci powiedzieli, ze cos jest nie tak. Nie sądzę że zaglądają po coller z grafiki, wystarczy dać białą pastę tak jak w oryginale i założyć oryginalny radiator. A jeżeli już przyjmą i nie będzie odpowiedniego wpisu że karta była przerabiana to mogą naskakać, oddałeś kartę w dniu xx.xx.xx i nie wiesz co się dalej z nią działo. Pozdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yeti 666 Opublikowano 16 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2003 No niestety się mylisz sprzedawca w sklepie nie jest specjalisą od sprzętu komputerowego a ekspertyzy dokonuje nie sklep lecz hurtowniki lubi inny przedstawiciel danej firmy na polske. I na taką ekspertyze sklep ma 14 dni. Po tych 14 dniach sklep musi cię jeynie poninformować czy dany towar został przyjęty na reklamacje czy nie (jeśli nie towar musi zostać zwrócony tobie) na tomiast w nowej ustawie (01,01,2003) nie ma mowy o terminie w jakim masz otrzymać sprawny sprzęt. Reasumując jeśli będziesz miał PH (5,5) to pomimo uznania reklamacji możesz sprzętu na oczy nie zobaczyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...