Skocz do zawartości
Yeti 666

Chłodzenie grafiki

Rekomendowane odpowiedzi

mechl!n---> hm..wiesz moze jak jest srednia temp niekreconej grafiki jak w podpisie? zastanawiam sie nad wc a patrzac na temp ludzi ktorzy maja wc na gpu widac ze czesto jest cieplejsze niz temp procka... moze nie oplaca sie chlodzic woda gpu gdyz poza podgrzaniem calego ukladu wc nie osiagne zbyt wiele ? tj w wypadku wydajnosci tej karty istotne jest taktowanie pamieci 4 ns hynix ktore i tak wymiekaja bez v-moda przy 615 . A moze wc na pamieci :lol: ?

co jak co ale ciebi eni emozna okreslic mianem przecietnego usera pc ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po takim zabiegu gwarancja ofkoz przepada  :(

A widać szlifowanie po przyklejeniu oryginalnego radiatora??

nie sadzisz chyba ze jak oddasz karte do serwisu to nikt nie looknie na gpu sukajac sladow spalenia/modyfikacji ? :)

raczej niestety zajrza pod wiatrak, szczegolnie jesli to bedzie jakas bardziej wartosciowa karta....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mechl!n---> hm..wiesz moze jak jest srednia temp niekreconej grafiki jak w podpisie? zastanawiam sie nad wc a patrzac na temp ludzi ktorzy maja wc na gpu widac ze czesto jest cieplejsze niz temp procka... moze nie oplaca sie chlodzic woda gpu gdyz poza podgrzaniem calego  ukladu  wc nie osiagne zbyt wiele ? tj w wypadku wydajnosci tej karty istotne jest taktowanie pamieci 4 ns hynix ktore i tak wymiekaja bez v-moda przy 615 . A moze wc na  pamieci :lol: ?

co jak co ale ciebi eni emozna okreslic mianem przecietnego usera pc ;)

Coś mi się o oczy obiło, że średnia temp GPU to około 40 st C- ale nic nie dam sobie za to uciąć :D .

Jeżeli wzdrygasz się przed szlifowaniem GPU to zapodaj chociaż wiatrak 80x80 na górę karty- żeby wiał na drugą stronę GPU- zwłaszcza w takie upały jak ostatnio spód grzeje się strasznie.

Pozwolę się nie zgodzić z Twoją tezą o istotnym znaczeniu pamięci dla wydajności karty.

Kręciłem już 3 GF4Ti4200- w każdym przypadku kręcenie GPU dało znacznier większy przyrost punktów w 3DMM niż kręcenie MEM. Gdzieś miałem spisane wyniki, ale nie mogę znaleźć... Chodziło mniej/więcej o coś takiego:

DPU + 10MHz= +100 pkt

MEM + 10MHz= +30 pkt

Jakoś tak to było.

Miałem wodne na GPU- sprawowało się spoko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dość długo szukałem rozwiązania problemu chłodzenia mojego gf3ti i dziś mi się udało !

kolo chłodził tym athlonka więć myślę, że na grafę styknie :wink:

wygląda to mniej więcej tak:

http://img.allegro.pl/photos/400x300/13/1394/139458/13945817

pozostaje mi jedynie dopasowanie jakiejś zapinki, lub total hard core = thermopox 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Pozwolę się nie zgodzić z Twoją tezą o istotnym znaczeniu pamięci dla wydajności karty.

Kręciłem już 3 GF4Ti4200- w każdym przypadku kręcenie GPU dało znacznier większy przyrost punktów w 3DMM niż kręcenie MEM. Gdzieś miałem spisane wyniki, ale nie mogę znaleźć... Chodziło mniej/więcej o coś takiego:

DPU + 10MHz= +100 pkt

MEM + 10MHz= +30 pkt

Jakoś tak to było.

Miałem wodne na GPU- sprawowało się spoko.

hm... MIALES wodne? pocieklo ? strasznie to zabrzmialo ....

co do ,jak to ladnie ujales, mojej tezy to moze pozostalosc po oc gf2mx400 ultra gdzie krecenie gpu nie dawalo nawet polowy wzrostu jak krecenie pamiatek. Wydaje mi sie ze w gf4 ti 4200 jest podobnie ale jeszce posprawdzam... i jakby co to wrzuce wyniki :) Chociaz to czysto teoertyczna dyskusja bo jak juz ktos cisnie pamiatki to i gpu kreci :D

Jesli zaloze bloczek na gpu to czy dalej bedzie potzrebne chlodzenie 2 strony gpu?

A co do szlifowania... eh szalenstwo :D podziwiam wiare wwlasne umiejetnosci, szczescie i zasobny portfel :). Na tym forum chyba wiecej osob ma fc niz szlifowane gpu :).... ciekawe czy do chipsetow tez sie ktos juz zabieral ? swojego czasu pamietam szlifowanie celeronow na lustro ale wydawalo sie to bezpieczniejsze (tj nie bylo takich roznic do zniwelowania)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jakie metody ma serwis na zerwanie radiatora?? Wystarczy dobry klej i w razie czego będzie na nich - chip zejdzie razem z luminatem ;)

Hehehe 8)

Chyba w takim przypadku od razu by Ci powiedzieli, ze cos jest nie tak.

Nie sądzę że zaglądają po coller z grafiki, wystarczy dać białą pastę tak jak w oryginale i założyć oryginalny radiator. A jeżeli już przyjmą i nie będzie odpowiedniego wpisu że karta była przerabiana to mogą naskakać, oddałeś kartę w dniu xx.xx.xx i nie wiesz co się dalej z nią działo.

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety się mylisz sprzedawca w sklepie nie jest specjalisą od sprzętu komputerowego a ekspertyzy dokonuje nie sklep lecz hurtowniki lubi inny przedstawiciel danej firmy na polske. I na taką ekspertyze sklep ma 14 dni. Po tych 14 dniach sklep musi cię jeynie poninformować czy dany towar został przyjęty na reklamacje czy nie (jeśli nie towar musi zostać zwrócony tobie) na tomiast w nowej ustawie (01,01,2003) nie ma mowy o terminie w jakim masz otrzymać sprawny sprzęt. Reasumując jeśli będziesz miał PH (5,5) to pomimo uznania reklamacji możesz sprzętu na oczy nie zobaczyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi