Skocz do zawartości
GGnoRE

Modernizacja komputera (procesor+grafika)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Sprawa jest następująca. Doszedłem do wniosku, że komp, którego jestem użytkownikiem jest lekko słaby. To co w nim teraz się znajduje to:

Athlon 64 3800+ (2.51) 1 rdzeń

Radeon HD 4850

3 GB RAM DDR 3

Płyta główna DFI INFINITY NF ULTRA II-M2

Chieftec 400 W

Da się na nim grać w SC II, da się na nim też pograć w inne gry np: Lineage 2. Ale chciałbym coś w nim zmienić tak aby umilić sobie życie ;-). Kolega zwrócił mi uwagę, że ten zestaw jest w ogóle bez sensu bo taki procesor do takiej grafy w ogóle nie wykorzystuje potencjału grafiki.. wypadłem z obiegu jakiś czas temu stąd moje pytanie:

Czy opłaca się włożyć do tego kompa:

Wymiana proca na AMD Athlon™ 64 X2 Dual-Core 6000+

za 250 pln

http://allegro.pl/unikat-f3-winsdor-2mb-cache-6000-nowe-2mb-...

wybrałem taki który pobiera najmniej mocy (89W) ze względu na mój zasilacz

I wymiana numer dwa mojego 4850 chciałbym wymienić na 4870 za około 300 pln

http://www.karen.pl/product/67598/Sprzet_komputerowy/Podzesp...

W sumie wymiana 2 podzespołów w cenie około 550 pln.

Nie chciałbym wymieniać zasilacza, na forach poczytałem, że powinno to dać radę na taki konfig. No ale pewności nie ma :(

Opłaca się w ogóle inwestować w takiego kompa 550 pln mając na uwadze, że cena może wzrosnąć o 150 pln bo być może zasilacz nie wydoli?

Proszę o pomoc, z góry dziękuję i pozdrawiam serdecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kup i3 2100, Mobo na H61, 4GB DDR3.

Jak sprzedasz mobo, cpu i ram to zmieścisz się w 550zł. Zmieniać HD4850 na HD4870 nie warto. Zasilacz powinien dać radę. Podaj jego dokładny model. Podaj też rozdzielczość w jakiej grasz, jakie tytuły Cię interesują,

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wow dzięki temu pytaniu dowiedziałem się, że mam zasilacz 450 W :o

Otwarłem obudowę i pisze na zasilaczu: Chieftec GPS-450AA-101 A

To może nawet lepszą grafę uciągnie niż 4870?

Interesuje mnie Battlefield 3, Starcraft II, Lineage II, przyszłościowo Diablo III.

Rozdzielczość to: 1680 na 1050

Oczywiście pograłbym też w inne współczesne gry o których na razie nie mam pojęcia ze względu na swojego kompa :)

550 pln to tylko propozycja, mogę rozszerzyć trochę budżet do powiedzmy 1k pln

Edytowane przez GGnoRE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tą kartą będziesz musiał ciąć detale, rozdzielczość pewnie w najnowszych tytułach, HD4870 tego nie poprawi zauważalnie.

Tu autor twierdzi, że na HD5770 gra w BF3 bez problemu, pewnie to kwestia oczekiwań. HD5770 jest tylko oczko lepsza od HD4850.

Zasilacz da np z HD6850 + i3 2100.

Athlona x2 6000 nie warto kupować. Bierz to co proponowałem wyżej. Zostań na razie z HD4850.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam prośbę, czy mógłbyś mi podać jaką płytę warto było by kupić, która spełni oczekiwania. (Marka/Model?)

Może zaoferuje jakieś możliwości oc dodatkowo?

Tak samo w stosunku do HD6850 (Marka/Model?) który będzie pracował w zestawie z i3 2100.

Byłbym wdzięczny ;-)

Edytowane przez GGnoRE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i3 2100 jest procesorem niepodkręcalnym. Podkręcać da się i5 z literką k (np i5 2500k), i5 bez k tylko o 400-500MHz. Podkręcanie tych cpu wymaga mobo na chipsecie p67 (najtańsza sensowna to ASRock p67 pro3, cena ok 380zł) oraz Z68.

Tu i tu przewijała się dyskusja o tanich płytach na h61.

HD6850, ciekawa propozycja to http://techplanet.pl/produkty/karty-graficzne/gigabyte-ati-radeon-hd6850-1gb-ddr5256bit-dvihdmidp-pci-express-veroc,15270.html dobre chłodzenie, 3 lata gwarancji, z reguły dość atrakcyjna cena.

Edytowane przez Klaus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi