ms2br Opublikowano 9 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2012 Spoglądając na test chłodzenia Arctic Cooling Accelero S1 (rev. 2) postanowiłem na próbę zamontować je na na moim Asus'ie EN9600GSO TOP. Ponieważ producent chłodzenia w przypadku tej karty zaleca bezpośredni nawiew na radiator, test pracy pasywnej przeprowadziłem wyłącznie w spoczynku. Na standardowym chłodzeniu karta w trybie idle osiągała temperatury rzędu 51 st. Celsjusza. Ku mojemu zdziwieniu po zamontowaniu wspomnianego chłodzenia temp. wzrosła aż do niemalże 80 stopni... W linkowanym teście użyta została karta 8800 GT (wynik to 49 st. pasywnie). Czy różnice w tych kartach są na tyle duże, że temperatura mogła wzrosnąć aż tak bardzo? Dodam że do pamięci karty zostały doklejone taśmą termo-przewodzącą małe radiatory z zestawu, a do połączenia głównego radiatora z rdzeniem użyłem pasty Zalman ZM-STG2. Dodatkowo z radiatora zdjąłem ozdobne plastiki, co raczej w tym przypadku jest nieistotne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 9 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2012 Jak wygląda cyrkulacja powietrza w obudowie? Jeśli jest ok, to źle zamontowałeś Accelero. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ms2br Opublikowano 9 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2012 Jak wygląda cyrkulacja powietrza w obudowie? Jeśli jest ok, to źle zamontowałeś Accelero. Obudowa to Antec 300, w tej chwili bez żadnego wentylatora. Udało mi się znaleźć kupione wcześniej AC Twin Turbo dedykowane do tego chłodzenia. Po ich podpięciu temperatury drastycznie spadły - około 45 st. w spoczynku i 65 st. w stresie (vs. 51 i 91 st. na referencie). Jestem mocno zdziwiony jak mocno spadła temperatura. Chyba nie bez powodu producent przy tej karcie wymaga nawiewu na radiator. :P Staram się wyciszyć PC maksymalnie i z dwojga złego wolę już chyba te wiatraczki wprost na GPU niż dodatkowe wentyle w obudowie. Dojdzie jeszcze tylko wiatrak 140mm na wierzch obudowy wyciągający powietrze z rozgrzanej Ninjy i czy to będzie wystarczyło to się przekonam. Nigdy nie miałem problemu z zamontowaniem chłodzenia, ale nie twierdzę, że jestem nieomylny. Czy takie wyniki z nawiewem nadal mogą potwierdzać złe przymocowanie radiatora? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
COOLINGpl Opublikowano 10 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2012 Przecież w obudowie muszą pracować co najmniej dwa wentylatory (przód i tył) bo inaczej będzie się wszystko "gotować". Naprawdę lepiej zamontować jakieś ciche wentylatory bo one tylko pomogą a "śmigiełek" pracujących @ 500 RPM (np. Scythe Slip Stream 500) raczej nie usłyszysz ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 10 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2012 (edytowane) W pełni się zgadzam z przedmówcą. Dołożenie w wyżej opisany sposób dwóch wentylatorów pozwoli obniżyć obroty AC Twin Turbo do minimum i obniży temperaturę wszystkich podzespołów. Robiłem dzisiaj przetasowanie wentylatorów u siebie. W zasilaczu wylądował wentylator @450obr/min, na cpu Enermax T.B. Silence UCTB12 @900obr/min (wcześniej był z tyłu obudowy jako wyciągający), z tyłu chwilowo brak wyciągającego. Wyciąga tylko 120mm w zasilaczu, zasilacz u góry. Co się okazało? mimo tego, że na cpu wentylator ma dwa razy szybsze obroty niż poprzednio, temp. na cpu wzrosła o 5st. C, wskazywana jako "Płyta główna" wzrosła o 10st. C. Mowa o temp. w idle, stresu nawet nie sprawdzam, dopóki nie zamontuję wyciągu z tyłu. Edytowane 16 Stycznia 2012 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...