Skocz do zawartości
auberginesamurai

Zestaw za max 750zl.

Rekomendowane odpowiedzi

Chcialbym sobie w najblizszym czasie zlozyc komputer jakos w granicach 500-750zl.

Musi udzwignac AutoCADA, Photoshopa, Filmy HD, jakies srednio wymagajace gry, 20+ kart w przegladarce itp.

Na obudowe+zasilacz licze 100-150zl. (Pewnie 400W, co?)

Pamiec 4gb.

Jakas grafike do 150-200zl. (Jaka? Myslalem o Radeon HD 5570.)

Dysk - myslalem o 250-320gb, wiec w 150zl powinienem sie zmiescic.

Czy uda mi sie znalezc jakas sensowna plyte glowna i procesor do 200-250zl? Tutaj troche nie mam pojecia, co wybrac? Core 2 Duo np. e6300? A plyta to juz w ogole... zero pomyslu.

Szczerze przyznam sie bez bicia, ze bylby to pierwszy komputer ktory mialbym sam skladac, wiec sie za bardzo nie znam.

Oczywiscie wszystko moze jak najbardziej byc na uzywanych podzespolach :P

Pomozecie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciężko Ci się będzie pracowało w AutoCADzie z komputerem za 750zł. ;)

-Procek Athlon X2

-grafika nVidii, żeby miała technologię CUDA.

-4GB ram trochę mało jak na te programy, ale da radę.

-Dysk bez wniku

-Płyta główna, cokolwiek pod tego Athlona, np. Gigabyte.

- Zasilacz z obudową za 150zł nie jest możliwy, a przynajmniej nie warto brać czegoś takiego.

Szacuję , że musisz zwiększyć budżet do około 1000 - 1100 jeśli zarabiasz na powyższych programach. :)

P.S. Z drugiej strony, człowiekowi zawsze mało, ja mam Intela i7 @ 4GHz, 8GB ram, GeForce'a 470GTX a i tak w powyższych programach chciałoby się "lepiej". ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zajrzyj tu komp za 500-700 zl - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne

Myślę, że powinieneś szukać całego komputera na allegro, zawsze to wychodzi taniej niż składanka.

Ewentualnie odpuścić gry i brać mobo na h61 + celerona G530. Zaletą tego ostatniego rozwiązania są pamięci ddr3, za ok 150zł masz 2x4GB. Za te trzy elementy wydasz ok 500zł, do tego fortron, delta z allegro, to samo z obudową i dyskiem.

Edytowane przez Klaus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co mogą włożyć do takiego komputera?

Obudowy markowych komputerów w większości są tak zaprojektowane, że nie wsadzisz tam płyty głównej atx. Tak więc odpada opcja, że wsadzili ci tam jakiś tani syf. I to w zasadzie tyle, bo na niczym innym cię nie oszukają. Łatwo jest sprawdzić jaki procek ile ramu i jaki dysk.

Ponadto komputery markowe robione są z myślą o bardzo długiej bezawaryjnej eksploatacji.

http://allegro.pl/dell-755-core2-duo-e4500-2-gb-full-hd-rw-xp-i2050992702.html to plus dodatkowe 2GB ramu i można pracować.

Edytowane przez Sens

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi