Skocz do zawartości
Gość kross

Odświżenie grafiki z 8800GT na .... ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, w chiwli obecnej posiadam:

E7200 @ 3.51Ghz

Gigabyte GA-P31-DS3L

Asusa 8800GT 512 mb

Be Quite 430W

I zastanawiam się na kupnem nowej grafiki.

Do wyboru są GTX460/GTX260/Hd4870. Może coś z radeonów HD5xxx lub nawet 6xxxx.

Która karta będzie najbardziej wydajna do tego zestawu ?

Edytowane przez kross

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko u mnie jest nastepujący problem, ponieważ moje mobo najwyższej jakości nie jest, a żeby podkręcać procka, muszę zwiększać szynę PCI. Aktualnie chodzi na 110 Mhz, więc uznawane jest to za dość niebezpieczne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do wymiany, może niedługo, udało by się coś zmienic. No ale najbardziej interesowała by mnie podstawka 1156, i możliwośc OC , tych procesorów. Nowe intele 2 generacji , nadające się do OC to koszt 900 zł za proca i 400 za płyte. I jak standardowe pytanie , czy zasilacz pociągną ,by taki układ ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powinien. Bez problemu.

Jak masz w planie wymiane platformy to celuj w i2500k a wtedy na dziś nie bierz niczego słabszego niż 6850/6870, a najlepiej to szukac używke 6950.

Edytowane przez Gregu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Core i3 pierwszej generacji kupuje się po te żeby kręcić,wtedy spokojnie dogania droższego i3 2100/Phenoma II 955 więc nie powiedziałbym że różnica między E7200@3.5 a i3 540@4.2ghz jest symboliczna.

i3 540 za 250zł i płytka na h55 za 150zł da idealny stosunek ceny do wydajności.

Edytowane przez Adrian_Culés

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko że na chipsecie h55 nie pokręci. Chce dać za to nie 400zł a jak rozumiem 800 (i5 2500k = 900 - 100zł za 4GB ramu).

Zgadza się, że i3 5x0 ma dobre OC, potrzebuje jednak płyty na chipie "P" do oc.

Edit: @down, fakt.

Edytowane przez Klaus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tylko ,że dobre płtyki kosztują ponad 300 zł. Moim zdaniem będzie ogromna różnica, między moim E7200 a i3.

Tam płytą nie trzeba się znacząco przejmować , bo pozwolą na wyciągnięcie 4.0. (Nie to co mój staroć).

Jest test na pclabie, łytka za 350 zł + i3-540, wykręcili 4,7 ;D Cóż , zasilacz na pewno będzie się pocił. Stara podstawka , jest dla entuzjastów OC, których nie stać na nową i5 ;)

PS: Co do wydajności, wczoraj będą u kumpla , (posiada on laptopa lenowo y560). Jednak w betchmarku zauważyłem ,że ma oo średnio 25 fpsów, przy czym u nie wyrabia 40 fps. Przerzucając się na bf-a 3, u mnie ledwo zipie na max rozdzielczości i wszystko ustawione na minimum, za to u mnie twardo idzie na wysokich ;)

Edytowane przez kross

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi