Skocz do zawartości
Quake96

HP Compaq nc6120 - Problem z baterią

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam bardzo pilny problem (siedzę w kafejce więc mam mało czasu.)

Otóż mam laptopa HP Compaq nc6120. Domyślnie był w nim Windows XP Home Edition, jednak system padł i zainstalowałem XP Professional.

Mój problem polega na tym, że po uruchomieniu laptopa, w windowsie wyskakuje błąd, że nie można zainstalować sterownika baterii i coś o kontakcie z obsługą techniczną. Na necie nie mogę znaleźć sterownika baterii stąd prośba do was... Co z tym zrobić?

Bateria jest oryginalna, lecz trzyma około 40-50minut.

PS: Obecnie po odłączeniu zasilania, laptop działa na baterii, lecz system wskazuje, że laptop jest zasilany prądem przemiennym AC.

Proszę was o pilną pomoc ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nikt nie wie co to może być??

Dodam jeszcze pare ważnych szczegółów.

1. W windowsie obecnie przy starcie wyskakuje 3 razy komunikat o braku sterownika baterii. Gdy wchodzę w menedżer urządzeń i |"Baterie"| to na liście pojawiają się 3x "Nieznane urządzenie".

2. Laptop sam w sobie chyba reaguje na baterię, bo gdy odłącze zasilacz, to ekran się lekko przyciemnia, co oznacza, że sam laptop przechodzi w tryb baterii.

3. Bateria jest normalnie wykrywana w BIOSie. Więc to chyba wina Windowsa.

PS: Wcześniej tak jak mówiłem, zainstalowany był oryginalny Windows XP Home Edition SP2 (Pod spodem mam nawet naklejkę z org. keyem), a obecnie zainstalowałem Windows XP Professional SP3. Niebawem, może uda mi się załatwić płytkę z XP Home, to sprawdzę czy na nim wszystko zadziała. Płytki nie mam, bo kupiłem laptopa już z zainstalowanym systemem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi