Skocz do zawartości
mark_d

Jaka obudowe do ok 1200zl?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam od dłuższego czasu nosze się z zamiarem kupienia porządnej i przestronnej obudowy która starczy mi na lata, a do której zmieszczą się wszystkie moje obecnie posiadane "graty" (9 x HDD, 1 x SSD, 2 x DVD) plus te z niedalekiej przyszłości (Radeon 7970 lub GeForce 680?) a wszystko to przy okazji chciał bym chłodzić woda ;) Przeczytałem i obejrzałem już sporo opinii, testów i zdjęć rożnych obudów które mogły by mnie interesować ale zawsze było jakieś ale.

Większość tych testów przeprowadzana jest na max 2 dyskach, napędzie DVD oraz przeważnie z 1-2 grafikach oraz chłodzeniu powietrznym i o ile zapewniają sporo miejsca na dyski nawet do 11 i dobry przewiew z racji wielu miejsc na pojedyncze wentylatory to przy zastosowaniu chłodzenia wodnego wiec i konieczności ulokowaniu sporych rozmiarów chłodnicy (360x60 lub nieco większej plus grubość wentylatorów przedmuciach!ących ja) koszyki na dyski są przeważnie wymontowywane :(

Obecnie mój komp wygląda tak i nie ma mowy o zadnym porządku w tej malej obudowie

post-191322-0-95271500-1328029380_thumb.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fractal Design Define XL Titanium USB 3.0

Cooling.pl : Fractal Design Define XL Titanium USB 3.0 [FCD0044] - 639.00PLN

Aż 10 specjalnych tacek na dyski twarde 3,5", wyposażonych w gumowe podkładki pochłaniające drgania (10 zatok na dyski twarde 3,5"; kompatybilne także z SSD 2,5")

To moja buda:

http://www.fotoload.pl/123aa28/363e9d2abaf204eb7ba3385c7014b8b714508.jpg

Edytowane przez Lysyn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta obudowa Cubitek'a mi się nie podoba, Lian Li A71 jest super zwłaszcza mocowanie dysków tylko jak tam zamontować chłodnicę bez przeróbek? jej przystosowanie do chłodzenia woda ogranicza się w/g opisu do otworów by wyprowadzić rurki a ja bym chciał mieć wszystko w jednej "skrzynce" no i brak USB3, Lian Li A77 można by dać chłodnicę na przód ale wtedy bankowo klatki na dyski będą przeszkadzać czyli to o czym już wspominałem w pierwszym poście, CM Cosmos podobnie nie ma miejsca na chłodnicę bo max co ma to 2x120 najlepiej wypada Elysium choć do pełni szczęścia brakuje montażu dysków jak w Lian Li A71.

Ktoś ma jeszcze jakieś propozycje, uwagi sugestie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój A70 przy pomocy śrubokręta zamienia się w kupkę części także o to się nie martw ;) Zasilacz może być jeden, na górze lub na dole bądź dwa na raz co wymaga wymontowania tego koszyka na trzy dyski. Przenosząc zasilacz na górę możesz tam też wstawić chłodnicę na całą długość obudowy nad nim. Wtedy montujesz koszyk na dole i masz łącznie bodajże 10 zatok 3.5". Plusem Lian Li jest to, że możesz dokupić włącznik, USB na front, górny panel z miejscem na wentyle, boczny z oknem albo właśnie koszyki na dyski. Ogólnie można kupić sporo części, a że to aluminium to i dość łatwo można obudowę przerabiać. Jest też np taki model

Elysium to bardzo dobra obudowa i bez okna kosztuje około 770 zł dzięki czemu mógłbyś sobie kupić jeszcze oddzielną skrzynkę z takiego aluminium z hot swapem dla najczęściej przenoszonych HDD. Bo chyba stąd chęć posiadania obróconych zatok tak? W sumie Xigmatek i inne to takie kloce, że i tak można swobodnie wyciągać dyski.

Aerocool :lol2: NZXT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można powiedzieć ze juz prawie zdecydowałem sie na Lian Li A71F, ale ta obudowa od A70F czy A77F wymiarami niczym sie nie rożni tzn. różni sie głębokością, ale w/g zdjęć wywnioskować można ze wymiary obudowy są takie same, a te dodatkowe 25mm to przód z drzwiami, co by potwierdzał np. panel boczny z oknem o symbolu W-75BT który jest taki sam do w/w modeli obudów, oczywiście kolejne różnice w tych obudowach to rozmieszczenie środka gdzie bardziej pasuje mi to występujące w A71F i A70F za to z dodatków na stronie producenta widzę fajny top na 3 wentylatory o symbolu "T-LF37B-2" ale czy ktoś z Was orientuje sie czy da sie ten top bez problemów zamontować w A71F, bo przyciski i wyjście portów I/O wygląda na usytuowane w tym samym miejscu, a opis sugeruje kompatybilność tylko z A77F – dziwne, może to z powodu tego innego rozmieszczenia srodka?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Googlalem googlalem i wygooglalem sobie sam odpowiedź wiec wybaczcie post pod postem ;)

Do A71F pasuje góra od obudowy A7110 który ma symbol T-71103 (potwierdzenie tego TU i TU) z tego, co widzę to dostępność tego na świecie jest teraz śladowa, a jak juz jest to w USA gdzie nie cena TOP'u wynosząca 29,95$ jest odstraszająca, co cena przesyłki min 60$

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ano niestety nie jest łatwo o części, ale są takie sklepy jak cooling, yooki czy angela, które zwykle są w stanie coś załatwić. Samo Yooki miało w ofercie naprawdę dużo paneli do LL, ale po zmianie strony na nową jeszcze nic nie dodali, kto wie jak będzie. Swoją drogą 3.5" dyski nie są szczególnie problematyczne i można by kupić jakieś gotowe koszyki z innych bud, albo samemu coś zmajstrować by np. montować je na panelu bocznym jak w PC-90B. Proponowane Define XL odrzuciłeś od razu? Na dobrą sprawę to ciężko o obudowę w której można szaleć z LC i jednocześnie zachować zatoki na dyski w takiej liczbie jakiej wymagasz. Spójrz jeszcze na Enermaxa i Corsaira. Zawsze można pójść w stronę XSPC, ale tu potrzeba sporego portfela xD

Ps. Dodam tylko, że swoją A70 w drodze licytacji nabyłem za 250 zł i miej świadomość, że nie często się trafiają bigtowery LL na sprzedaż, ale drogie wtedy nie są (zwłaszcza A70 i 71, bo to niejako wiekowe budy), więc kupno takiej za około 1k szczególnie ekonomiczne nie jest choć nie powiem, że nie wiadomo za co się płaci (ale i tu na stronie i w reckach porównaj wyposażenie różnych modeli).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość marantz5003

Fractal Design Define XL Titanium USB 3.0

Cooling.pl : Fractal Design Define XL Titanium USB 3.0 [FCD0044] - 639.00PLN

Wentylatory fimry fractal desing terkoczą wszystkie!! nie tylko mi innym użytkownikom tego forum również pozbyłem się ich a szkoda bo ładnie wyglądały w mojej budzie..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi