Skocz do zawartości
Pablosen

Szybkość pamięci DDR

Rekomendowane odpowiedzi

wcpuid nie pokazuje czestotliwosci pracu ddr poniewaz nie wie jakie one sa czy wlasnie na 133 =266 czy na innym fsb ..bylo by w tym zbyt wiele bledow tego juz na zwyklyc sdrach nie ma zawsze pokazuje to tak jak z taktowaniem ramu na k. grafiki jeden program pokarze 200 a drugi 400 bo ddr

A powiedz to jeszcze raz. :D Dla sdrów pokazuje, a dla ddrów nie? Przecież lechoo ma DDR, mylę się?

Dlaczego wybór między pokazywaniem efektywnej częstotliwości i "gołej" szyny ;) ma być tak skomplikowany, że program przestaje pokazywać cokolwiek?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba tobie coś czacha nie wyrabia. koleś nie chce podkręcać procka to żeby pamięci szły na 333 to trzeba je puścić asynchronicznie no chyba że dla ciebie 133/166 to synchro.

jak jesteś taki "mądry i edukowany" to sam coś doradź kolesiowi a nie tylko się czepiasz. twój post wniósł wiele informacji do tematu, po prostu wszystko stało się jasne i czytelne.

jak niby pablosen ma jeszcze podnieść wydajność pamięci jeśli nie można podciągnąć timingów ? zostaje tylko zwiększenie częstotliwości. ale majdan wie lepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AMD rulezz ech nawet nie wiesz o czym piszesz ...

Kompletnie sie nie znasz a sie wypowiadzasz !U niego pamięci już działają asynchronicznie , troche wyżej masz screna , wyraznie na nim pisze

Frequency 166,7MHz a że to działa w trybie DDR to 2x166,7=333,4MHz i to jest efektywne taktowanie pamięci oczywiście już asynchroniczne.I co ty chcesz jeszcze asynchronicznie puszczać?

ps.Majdan zawsze wie najlepiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wcpuid nie pokazuje czestotliwosci pracu ddr poniewaz nie wie jakie one sa czy wlasnie na 133 =266 czy na innym fsb ..bylo by w tym zbyt wiele bledow tego juz na zwyklyc sdrach nie ma zawsze pokazuje to tak jak z taktowaniem ramu na k. grafiki jeden program pokarze 200 a drugi 400 bo ddr

A powiedz to jeszcze raz. :D Dla sdrów pokazuje, a dla ddrów nie? Przecież lechoo ma DDR, mylę się?

Dlaczego wybór między pokazywaniem efektywnej częstotliwości i "gołej" szyny ;) ma być tak skomplikowany, że program przestaje pokazywać cokolwiek?

na to wyglada ze nie moga tego zrobic czemu nie wiem ... wiem ze dla platformy intela pokazuje i dla sdrow tez a dla ddr na paltformir AMD nie i ja tego programu nie pisalem ale porostu ta opcja jest nieaktywna i juz kaktowanie masz proste do policzenia chyba mnozyc X2 kazdy potrfi ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na to wyglada ze nie moga tego zrobic czemu nie wiem ... wiem ze dla platformy intela pokazuje i dla sdrow tez a dla ddr na paltformir AMD nie i ja tego programu nie pisalem ale porostu ta opcja jest nieaktywna i juz kaktowanie masz  proste do policzenia chyba mnozyc X2 kazdy potrfi ?

To jest konkretniejsza wiadomość -- przy Intelu pokazuje, a przy AMD nie. Jest ktoś z Athlonem/Duronem, kto ma częstotliwość pamięci w WCPUID? (Tylko potwierdzam... ;)). A jakiś pomysł, dlaczego np. w informacjach 3DMarka też tego nie ma?

I jeszcze taki drobiazg co do tego "prostego do policzenia". Jak mam FSB 133, to pamięci są pokazywane zgodnie z ustawieniami (266 albo 333). Natomiast przy FSB 166, niezależnie od ustawień pamięci, mam ciągle 333. Za to opóźnienie (CAS Latency) przeskakuje mi wtedy samo między 2 i 2.5.

lukasrz: już trzy osoby (łącznie ze mną) powiedziały, że tak mają.

RAZOR, ja oczywiście o tej Aidzie pamiętam, tylko że tutaj najwyraźniej są stałe ustawienia, a nie aktualne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...