Skocz do zawartości
Prussario

System crash podczas przeglądania internetu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Na wstępie zaznaczę, że nie znalazłem pomocy pod tym linkiem Bluescreen'y, Zwisy, Resety, Itp. - Rozwiązania - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne , stąd nowy temat.

Mam następujący problem, który już od dłuższego czasu nie daje mi spokoju i obawiam się, czy nie jest to wina uszkodzenia któregoś z podzespołów. Do rzeczy:

Kilka miesięcy temu zaczęły się pojawiać dziwne problemy podczas przeglądania internetu (Firefox – wiele różnych wersji). Otóż podczas przewijania stron, nagle cały ekran monitora robił się fioletowy lub biały lub czarny. Cały komputer zawieszał się i jedynym wyjściem był hard reset. Czasami, zamiast jednolitej barwy na ekranie, wyskakiwały nagle kolorowe piksele i cały system oczywiście również się zawieszał. Działo się tak zazwyczaj, gdy przewijałem stronę lub np. oglądałem jakieś zdjęcia , klikając przycisk „Dalej” aby obejrzeć kolejne zdjęcie. Pikseloza również mnie dopadała, gdy po przełączeniu systemu w stan czuwania, próbowałem go wybudzić.

Kolejnym symptomem było to, że podczas uruchamiania różnego rodzaju gier, najczęściej podczas cut-scene bądź innego video odtwarzanego w grze w trakcie ładowania się kolejnej planszy, nagle przez ułamek sekundy pojawia się lekki błysk, po czym cała gra oraz system zawiesza się – ponownie tylko hard reset pomaga. Jedynym wyjątkiem był Assassins Creed Revelations…

I teraz ciekawa sprawa: zmiana przeglądarki na Operę nic nie pomaga natomiast przy użyciu IE 9 system nie zawiesił się ani razu, wszystko działa sprawnie…nic nie rozumiem. Po zainstalowaniu starszych sterowników (szczególy poniżej) – Opera 11 rónież działa stabilnie.

Dotychczasowo podjęte działania:

1) Przeinstalowanie sterowników (po wyczyszczeniu najpierw Driver Cleanerm): zarówno najnowsze jak i kilka starszych wersji nic nie pomogło. Teraz używam tych ciut starych, aby przynajmniej w starsze gry grać. Żadne nowsze strey/gry nie chcą współpracować.

2) Wielokrotny skan wszelakimi antywirami – nic nie wykryto

3) Przeinstalowanie całego systemu (kilka razy) – zero efektów

4) Wyciągnięcie i ponowne dociśnięcie GPU oraz RAMu – zero zmian.

5) Pusciłem kilka programów diagnostycznych na RAM oraz GPU – żadnych błędów na RAM (Mem Test), bez artefaktów, pikseli, nietypowych temperatur na GPU.

Proszę o porady/sugestie. Ani nie uśmiecha mi się używanie IE9 ani brak możliwości grania w którekolwiek z nowszych gier.

MB:Asus P5E

CPU:Intel Core 2 Duo E8400

GPU: Asus Matrix GTX285 @ 280.26-desktop Win7-64 bit

RAM: OCZ Reaper HPC DDR2 2 x 2GB

Z góry dzięki!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Firefoxa może okiełznać wyłączenie akceleracji sprzętowej (Narzędzia > Opcje > Zaawansowane > Ogólne > Korzystaj z akceleracji sprzętowej...)

Pozostałe problemy? Obstawiam ram. Miewałem podobne problemy, Memtesty itp ok. Problem zniknął po wymianie ramu. Spróbuj uruchomić gry na jednej kości ram, następnie na drugiej.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Klaus- odpowiadam używając FF10 więc miałeś absolutną rację z wyłączeniem akceleracji. Wielkie dzięki! Czasem całkiem oczywiste (choć nie aż tak bardzo) rozwiązania nie tak łatwo przychodzą do głowy. Cóż za ulga...nareszcie!

Pomieszałem trochę z kośćmi RAMu i faktycznie coś się pozmieniało. Na tylko pierwszej kości bez zmian natomiast na tylko drugiej - NeedForSpeed The Run poszedł w końcu bez problemu, jednak Battlefield 3 już nie tak fajnie - po dość obiecującym początku,kiedy już zdawało się, że gar będzie śmigać, znowu w trakcie wczytywania kolejnej planszy - zwiecha i aż kwiczy o hard reset. Wrzuciłem w drugi socket - bez różnicy. Czy jest możliwe że obydwie kości są w pewnym stopniu uszkodzone i póki nie ma dużego obciążenia nie dają znać, że coś je boli?

@zzizzy - słuszna uwaga...Chieftec GPS-650AB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CPU w biosie ustawione nastepujaco: mnożnik 7,5, FSB 450@333MHz

RAM (odczyt z Everestu): DDR2 - 1066 (533Mhz), napięcie 2.1 V, taktowanie: 5-5-5-15, tRC 26T, CR 2T, tWR 6T.

GPU jest kontrolowane przez iTrackera 2 (nie kręce bo nie było jak dotąd potrzeby...no może czasem w sporadycznych przypadkach :)

Takie ustawienia CPU i RAM mam już od kilku lat i nie było nigdy z tym problemu - w sumie jedyne stabilne. Ani nie lubi za bardzo mnożnika na 8.0 ani pamięci nie chcą się kręcić szybciej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

faktycznie, cpu-z wskazuje 450, czyli poszło na 900MHz. BF3 uciągnął przez ok.40 min i znowu zwiecha...sam juz nie wiem,spróbuje pożyczyć gdzie jakieś inne ramy jutro i podmienie na godzinke to zobacze jak w stresie pójdzie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niestety nie udało mi się (na razie) odpalić na innym RAMie...spróbowałem za to def 9x333 i niestety nadal to samo...w sumie to juz sam nie wiem czy ta pierwsza kość, którą usunąłem, jest winna skoro na tylko drugiej nadal ten sam błąd - tylko i wyłącznie podczas wczytywania kolejnej planszy (stage loading) wysypuje sie.

Czekam na inny RAM, aby dokonać ostatecznej próby i dam znać jak wypadła

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi