kamilziomek21 Opublikowano 4 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2012 Cześć. Kupuję komputer , ale nie wiem , czy te podzespoły będą ze sobą dobrze współpracowały. Jestem dość zielony w kompatybilności wtyczek , np . PCI-e ( czy coś takiego ) . Chcę kupić ten zestaw, ale nie wiem czy będzie ze sobą śmigać . Jeśli nie, to prosiłbym o alternatywy dla danego podzespołu . Tutaj zestaw : Procesor: Intel Core i5-2400 /3.1GHz, 6MB, LGA 1155, BOX/ /albo/ Intel Core i5-2500K /3.3GHz, 6MB, LGA 1155, BOX/ ( jeśli to , to wtedy HD6850 ) Płyta główna: Asus P8H67-V Rev.3.0 /intel H67/ Pamięć RAM: GoodRam 4GB (2x2GB) 1333MHz CL9 Dysk twardy: Seagate 1 TB 7200rpm 32MB cache SATAII Barracuda 7200.12 Karta graficzna: Gigabyte Radeon HD6870 OC 1024MB DDR5 /256bit/ DVI/HDMI /albo/ Gigabyte Radeon HD6850 OC 1024MB DDR5 /256bit/ 2xDVI/HDMI/DP ( jeśli to , to wtedy i5-2500k ) Obudowa: SilentiumPC Brutus 430 Pure Black USB 3.0 (bez zasilacza) Zasilacz: OCZ StealthXStream2 600W Monitor: Samsung S22A100NS (16:9, FullHD, 5ms, LED, 21,5") Z góry dzięki za odpowiedzi Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 4 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2012 Prawie wszystko gra. Zmień koniecznie monitor, bo ten ma tylko D-Sub czyli sygnał analogowy, sensu to ja w tym nie widzę. HDMI też nie oczekuję, ale już znacznie lepiej brać Benq G2222HDL. Zasilacz wystarczyłbym i 400W także jeśli powiesz w jakim sklepie kupujesz to coś się znajdzie dobrego i pewnie tańszego. W kwestii procesora, widząc Twój poziom zainteresowania tymi zagadnieniami, proponuję jednak 2400 (2500K i tak na tej płycie nie podkręcisz, a płacisz właśnie za to by móc kręcić) i lepszą grafikę. Czy koniecznie Gigabyte? Zależy jak stoi cenowo on i konkurencja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilziomek21 Opublikowano 4 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2012 A więc tak : Gigabyte z tego powodu , że ma dobre , autorskie chłodzenie ; w benchmarkach wypada bdb , w teście 5 radeonów 6850 ( od różnych producentów ) utrzymywał się na 2 - 3 miejscu , to przez to , że wyższa karta miała marne 15 mhz więcej na zegarze . 6870 , tam nie muszę się rozpisywać , cudo ( jak dla mnie ) . 3 ogromne wiatraczki , super wydajność w grach i multimediach . Cenowo stoi bardzo dobrze , różnica pomiędzy innymi producentami to +/- 40 złotych . @up Dlaczego uważasz , że ten monitor jest zły ? Mi nie zależy na HDMI , wejściach różnego typu , tylko żeby było dobrze widać . Rodzaj matrycy , dla mnie to dużej różnicy nie robi . Zależy mi też na tym , żeby monitor był dostępny w sklepie esc.pl i kosztował nie więcej niż 500 złotych . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 4 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2012 Będą śmigały. Sprzęt z pewnością nie jest dobrany optymalnie. Masz jakieś pytania? Zapoznaj się, MINI REGULAMIN DZIAŁU - PROSZĘ KONIECZNIE PRZECZYTAĆ ! - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne dostosuj temat, ucywilizuj tytuł tematu, można będzie podjąć dyskusję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 4 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2012 (edytowane) Osobiście esc odradzam, ale jak wolisz. Kupując w morele.net złożyliby wszystko w całość i wysłali za darmo (oczywiście za części płacisz xD). Na tym akurat powinno Ci zależeć. Kupujesz nowy komputer, a więc zainwestuj w cyfrowy sygnał, a nie stary analogowy na którym będziesz miał mniejszą ostrość i intensywność barw (nie zawsze, ale subiektywnie na 3 ekranach widoczne gołym okiem i to bez włączania dobrego filmu czy gry). Ponadto z własnych doświadczeń dodam, że obecnie to znacznie mniej problematyczne, często miewałem różne cyrki z kable na analogu czy podłączaniem drugiego ekranu itp. Jak już wspomniałem polecam opcję 2400 + 6870, ale możesz brać też 2500K pod warunkiem, że zmienisz płytę na P67 i masz w planie OC + zmiana grafiki. W przeciwnym razie 2500 z 6850 wypadnie znacznie słabiej od pierwszej konfiguracji. Co do Windforce z trzema wentylami to opinie są podzielone. Nie rzadko wypada dobrze, ale często szybko terkocze tak jak i Asus, a i głośność niska nie jest, bo to w końcu trzy wentyle. Trzeba sprawdzać recenzje, bo Windforce x3 na 6950 to zupełnie inne zachowanie od tego na 6970 i jeszcze inne od 6870... @edit Jak widać nawet na jednym i tym samym GPU montują rożne warianty. Spójrz lepiej na kod, bo znając syf w sklepach (w kontekście specyfikacji i zdjęć) możesz się zdziwić po odpakowaniu przesyłki :P Gigabyte A, jeszcze jedno - żaden z tych 4 nie ma wyjścia D-Sub ;) Także to totalna głupota kupować nowoczesną kartę i monitor z wiekowym standardem i jeszcze dokupywać lub szukać przejściówki by to połączyć, a wszystko po to by mieć gorszy obraz. Edytowane 4 Lutego 2012 przez Prolog Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilziomek21 Opublikowano 4 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2012 No a ten monitor ? Benq G2225HD Nawet tańszy w esc.pl o 40 złotych , a chyba posiada DVI Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 4 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2012 Czemu akurat esc.pl? A nie lepiej zainwestować w podświetlenie LED? I jeszcze uwaga co do pamięci - lepiej brać 4GB, a nie 2x2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilziomek21 Opublikowano 4 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2012 (edytowane) Są dobre opinie o tym sklepie, ceny są też dobre . Poza tym ma też miły wygląd strony :-) . A co do monitora : zaproponuj jakiś , zależało by mi na tym, aby był na esc.pl . @edit I dlaczego 2x2 jest słabsze niż 4gb ? Edytowane 4 Lutego 2012 przez kamilziomek21 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 4 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2012 Nasz portal przez dłuższy czas współpracował z esc.pl Czemu z tego zrezygnowano? Właśnie przez opinie, ceny i ofertę. Proponuję zapoznać się z tematem o nierzetelnych itd Skoro nic więcej Cię nie trzyma to czemu nie dokonać zakupu w sklepie polecanym i jeszcze na tym zyskać (pomijam, że i ceny zwykle niższe)? Dwie kości utrudniają modernizacje, trudniej je sprzedać i zwiększają prawdopodobieństwo wystąpienia problemu. W skrócie większe prawdopodobieństwo, że padną, a nawet jak popsuje się jedna to odesłać musisz obie, bo to zestaw. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 4 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2012 Podaj budżet na całość to złoży się coś lepszego, większość podzespołów jest do zmiany. Masz w planach podkręcanie sprzętu? Tak jak mówi Prolog, esc.pl nie jest sklepem o nieposzlakowanej opinii, ceny też nie są szczególnie niskie. W morele.net praktycznie każda część jest kilka - kilkanaście zł tańsza, a więc na całym zestawie przepłacasz jakieś kilkadziesiąt zł. W morele.net masz dodatkowo złożenie komputera i wysyłkę kurierem za darmo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...