Skocz do zawartości
kamilziomek21

Czy wszystkie podzespoły będą ze sobą działały ( nowy komputer typu mid-end )

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Kupuję komputer , ale nie wiem , czy te podzespoły będą ze sobą dobrze współpracowały. Jestem dość zielony w kompatybilności wtyczek , np . PCI-e ( czy coś takiego ) . Chcę kupić ten zestaw, ale nie wiem czy będzie ze sobą śmigać . Jeśli nie, to prosiłbym o alternatywy dla danego podzespołu . Tutaj zestaw :

Procesor:

Intel Core i5-2400 /3.1GHz, 6MB, LGA 1155, BOX/

/albo/

Intel Core i5-2500K /3.3GHz, 6MB, LGA 1155, BOX/ ( jeśli to , to wtedy HD6850 )

Płyta główna:

Asus P8H67-V Rev.3.0 /intel H67/

Pamięć RAM:

GoodRam 4GB (2x2GB) 1333MHz CL9

Dysk twardy:

Seagate 1 TB 7200rpm 32MB cache SATAII Barracuda 7200.12

Karta graficzna:

Gigabyte Radeon HD6870 OC 1024MB DDR5 /256bit/ DVI/HDMI

/albo/

Gigabyte Radeon HD6850 OC 1024MB DDR5 /256bit/ 2xDVI/HDMI/DP ( jeśli to , to wtedy i5-2500k )

Obudowa:

SilentiumPC Brutus 430 Pure Black USB 3.0 (bez zasilacza)

Zasilacz:

OCZ StealthXStream2 600W

Monitor:

Samsung S22A100NS (16:9, FullHD, 5ms, LED, 21,5")

Z góry dzięki za odpowiedzi

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawie wszystko gra. Zmień koniecznie monitor, bo ten ma tylko D-Sub czyli sygnał analogowy, sensu to ja w tym nie widzę. HDMI też nie oczekuję, ale już znacznie lepiej brać Benq G2222HDL. Zasilacz wystarczyłbym i 400W także jeśli powiesz w jakim sklepie kupujesz to coś się znajdzie dobrego i pewnie tańszego. W kwestii procesora, widząc Twój poziom zainteresowania tymi zagadnieniami, proponuję jednak 2400 (2500K i tak na tej płycie nie podkręcisz, a płacisz właśnie za to by móc kręcić) i lepszą grafikę. Czy koniecznie Gigabyte? Zależy jak stoi cenowo on i konkurencja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A więc tak : Gigabyte z tego powodu , że ma dobre , autorskie chłodzenie ; w benchmarkach wypada bdb , w teście 5 radeonów 6850 ( od różnych producentów ) utrzymywał się na 2 - 3 miejscu , to przez to , że wyższa karta miała marne 15 mhz więcej na zegarze . 6870 , tam nie muszę się rozpisywać , cudo ( jak dla mnie ) . 3 ogromne wiatraczki , super wydajność w grach i multimediach . Cenowo stoi bardzo dobrze , różnica pomiędzy innymi producentami to +/- 40 złotych .

@up

Dlaczego uważasz , że ten monitor jest zły ? Mi nie zależy na HDMI , wejściach różnego typu , tylko żeby było dobrze widać . Rodzaj matrycy , dla mnie to dużej różnicy nie robi . Zależy mi też na tym , żeby monitor był dostępny w sklepie esc.pl i kosztował nie więcej niż 500 złotych .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będą śmigały.

Sprzęt z pewnością nie jest dobrany optymalnie.

Masz jakieś pytania?

Zapoznaj się, MINI REGULAMIN DZIAŁU - PROSZĘ KONIECZNIE PRZECZYTAĆ ! - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne dostosuj temat, ucywilizuj tytuł tematu, można będzie podjąć dyskusję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiście esc odradzam, ale jak wolisz. Kupując w morele.net złożyliby wszystko w całość i wysłali za darmo (oczywiście za części płacisz xD).

Na tym akurat powinno Ci zależeć. Kupujesz nowy komputer, a więc zainwestuj w cyfrowy sygnał, a nie stary analogowy na którym będziesz miał mniejszą ostrość i intensywność barw (nie zawsze, ale subiektywnie na 3 ekranach widoczne gołym okiem i to bez włączania dobrego filmu czy gry). Ponadto z własnych doświadczeń dodam, że obecnie to znacznie mniej problematyczne, często miewałem różne cyrki z kable na analogu czy podłączaniem drugiego ekranu itp.

Jak już wspomniałem polecam opcję 2400 + 6870, ale możesz brać też 2500K pod warunkiem, że zmienisz płytę na P67 i masz w planie OC + zmiana grafiki. W przeciwnym razie 2500 z 6850 wypadnie znacznie słabiej od pierwszej konfiguracji.

Co do Windforce z trzema wentylami to opinie są podzielone. Nie rzadko wypada dobrze, ale często szybko terkocze tak jak i Asus, a i głośność niska nie jest, bo to w końcu trzy wentyle. Trzeba sprawdzać recenzje, bo Windforce x3 na 6950 to zupełnie inne zachowanie od tego na 6970 i jeszcze inne od 6870...

@edit

Jak widać nawet na jednym i tym samym GPU montują rożne warianty. Spójrz lepiej na kod, bo znając syf w sklepach (w kontekście specyfikacji i zdjęć) możesz się zdziwić po odpakowaniu przesyłki :P Gigabyte

A, jeszcze jedno - żaden z tych 4 nie ma wyjścia D-Sub ;) Także to totalna głupota kupować nowoczesną kartę i monitor z wiekowym standardem i jeszcze dokupywać lub szukać przejściówki by to połączyć, a wszystko po to by mieć gorszy obraz.

Edytowane przez Prolog

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Są dobre opinie o tym sklepie, ceny są też dobre . Poza tym ma też miły wygląd strony :-) . A co do monitora : zaproponuj jakiś , zależało by mi na tym, aby był na esc.pl .

@edit

I dlaczego 2x2 jest słabsze niż 4gb ?

Edytowane przez kamilziomek21

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nasz portal przez dłuższy czas współpracował z esc.pl Czemu z tego zrezygnowano? Właśnie przez opinie, ceny i ofertę. Proponuję zapoznać się z tematem o nierzetelnych itd Skoro nic więcej Cię nie trzyma to czemu nie dokonać zakupu w sklepie polecanym i jeszcze na tym zyskać (pomijam, że i ceny zwykle niższe)?

Dwie kości utrudniają modernizacje, trudniej je sprzedać i zwiększają prawdopodobieństwo wystąpienia problemu. W skrócie większe prawdopodobieństwo, że padną, a nawet jak popsuje się jedna to odesłać musisz obie, bo to zestaw.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podaj budżet na całość to złoży się coś lepszego, większość podzespołów jest do zmiany. Masz w planach podkręcanie sprzętu? Tak jak mówi Prolog, esc.pl nie jest sklepem o nieposzlakowanej opinii, ceny też nie są szczególnie niskie. W morele.net praktycznie każda część jest kilka - kilkanaście zł tańsza, a więc na całym zestawie przepłacasz jakieś kilkadziesiąt zł. W morele.net masz dodatkowo złożenie komputera i wysyłkę kurierem za darmo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi