Skocz do zawartości
Gość glasser

GA-MA770-UD3 - słaba wydajność systemu dyskowego

Rekomendowane odpowiedzi

Mobo: Gigabyte GA-MA770-UD3 rev 2.1 (AMD770 + SB710)

System: Windows 7 x64

najnowsze sterowniki ze strony AMD

Problem jest w tym, że coś jest nie tak z "wielozadaniowością" systemu dyskowego. Wystarczy kopiować plik z dysku na dysk i system ma duże problemy z uruchomieniem jakiejś aplikacji, np. przeglądarki. Sytuacja jest dziwna, bo testy odczytu z dysków są bez zarzutu, dyski jak i taśmy sprawne.

Wg mnie to tak nie powinno być, miałem już kilka płyt głównych, ale żadna nie miała takich problemów. Co prawda na innej nie miałem Win7, tylko XP.

Gdzieś słyszałem, że mostki z serii 700 mają jakąś wadę i występują właśnie takie problemy, prawda to? Można coś z tym zrobić?

Edytowane przez glasser

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez przesady, aż SB7xx nie ma aż tak marnej wydajności SATA. Jesteś na 100% pewien, że w tle nie działa coś, co zamula (w rodzaju antywirusa itp.)?

Poza tym wróć do Windowsowych sterowników, jeśli instalowałeś te od AMD i zobacz, czy coś się zmieni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W systemie nie ma żadnego zamulacza, dla pewności instalowałem system kilka razy i za każdym razem było to samo.

Jeszcze jest ważna kwestia (chyba), system działa lepiej na Native IDE niż AHCI, a wg mnie powinien działać lepiej na tym drugim.

Sprawa by się wyjaśniła po instalacji XP, ale nie a bardzo mi się chce z tym bawić...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zainstalowałem 7 na nowo, ale teraz jest jeszcze gorzej. Jak jeden dysk jest zajęty odczytem/zapisem, to drugi jest blokowany... Ręce mi już opadają i nie wiem co z tym robić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź czy dyski masz ustawione w tryb AHCI czy IDE ? jeśli masz AHCI to przestaw na IDE myślę że tu może być problem.

AHCI może powodować takie problemy ponieważ kolejkuje dane, czyli stara się czekac aż jedna operacja się zakończy i przechodzi do następnej (takie uproszczenie ). Jeśli każesz mu wykonać powiedzmy 3 operację, to w czas ich wykonania przy AHCI jest szybszy, ponieważ operacje są wykonywane po kolei. Ale jak każesz mu wykonać operację podczas kopiowania to będzie starał się najpierw ukończyć kopiowanie a potem przejdzie do drugiej operacji (np uruchomienie programu) . IDE natomiast od razu spowolni kopiowanie, i będzie wykonywał 2 (lub więcej ) operacji jednocześnie.

Czyli jeśli coś kopiujesz i każesz mu uruchomić program IDE rozdzieli obciążenie po 50%, a AHCI w stosunku 90%do10% (tak na oko ) wiec to by wszystko tłumaczyło.

Na innych płytach może miałeś IDE, a na nowej AHCI i stad masz takie odczucie :) też tak miałem po przestawieniu sie ;)

Edytowane przez pci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi