turzol Opublikowano 20 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2002 Wczoraj zakupiłem w 4max-ie Volcano 7+ i Arctic Silver III. Posmarowałem procka pastą (b.mała ilość tak aby po założeniu pasta rozeszła się po rdzeniu) założyłem cooler, odpalam system a tu istny SZOK :!: :!: Temp proca zaraz po załadowaniu (proc bez o/c) wynosiła 52C, pomyslałem że to nic....ale zapuściłem CPU Stability Test i temp wzrosła to 67C, przy coolerze na max obrotów. Nawet nie chce myśleć co by było gdybym go podkręcił....lub ustawił na LOW W związku z tym mam pyt. czy założyłem coś nie tak? Ile nałożyć pasty Arctic Silver (mniej więcej podajcie jaka to powinna byc ilość) Czy jest to w ogóle mozliwe żeby procak na takim coolerze aż tak się grzał :?: Na starym jakimś Jamiconie miałem temp load 38C a full 52 Proszę o pomoc... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 20 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2002 Albo źle przylega radiator albo nawaiłeś tyle pasty że lepiej nie mówic. Pasty dajesz małą kropelkę,to jest tyle że jak założych coolera a potem zdejmiesz całe jądro procka jest odciśniętę i niewiele więcej. A temp powinna wynosić góra jakieś 48 stopni może nawet mniej. ewentualnie możliwe że wiatrak masz w tym vulcano %@$, znaczy zepsuty.Ale to raczej radiator lub pasta bo już na starcie masz upały1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turzol Opublikowano 20 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2002 A ta kropelka ma być mniej więcej wielkości główki zapałki? Ah jeszcze jedno: czy można zerwać te gumowe podstawki na procu aby radiator lepiej przylegał do rdzenia? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Loader Opublikowano 20 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2002 Prawdopodobnie za mało nałożyłeś pasty na rdzeń. Ja też wczoraj zainstalowałem Volcano 7+ i użyłem pasty THERMOPOX 75 AGS. Na poprzednim coolerze temp. proca sięgała a nawet przekraczała u mnie 70 C przy intensywnym używaniu kompa przy wysokiej temperaturze w pomieszczeniu i założonej obudowie. Po założeniu Volcano temp. proca znacznie spadła (45-49C) przy ustawieniu high na regulatarze obrotów i do ok. 55C przy ustawieniu mid i intensywnym używaniu kompa. Jak spadnie temp. zewnętrzna (np w zimie) to ustawię na low. Pasty trzeba założyć tyle aby pokryła równomiernie cienką warstewką cały rdzeń procesora i nie rozłaziła sie poza rdzeń. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Loader Opublikowano 20 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2002 Prawdopodobnie za mało nałożyłeś pasty na rdzeń. Ja też wczoraj zainstalowałem Volcano 7+ i użyłem pasty THERMOPOX 75 AGS na rdzeń Athlona XP 2000+. Na poprzednim coolerze temp. proca sięgała a nawet przekraczała u mnie 70 C przy intensywnym używaniu kompa przy wysokiej temperaturze w pomieszczeniu i założonej obudowie. Po założeniu Volcano temp. proca znacznie spadła (44-48C) przy ustawieniu high na regulatarze obrotów (dużo hałasu :( i do ok. 55C przy ustawieniu mid i intensywnym używaniu kompa. Jak spadnie temp. zewnętrzna (np w zimie) to ustawię na low. Pasty trzeba założyć tyle aby pokryła równomiernie cienką warstewką cały rdzeń procesora i nie rozłaziła sie poza rdzeń. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Holman Opublikowano 20 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2002 pasty naklada sie minimalna ilosc tak zeby pokryla cale jadro proca, a zadnym wypadku nie zrywaj tych gumek, one stabilizuja cooler w poziomie, jesli sa to znaczy ze sa potrzebne z konstrukcyjbego pktu widzenia, a w ogole uwazam ze kupowanie vol 7+ to porazka, jakis koles swego czsu pisal ze mial titana a potem vol 7+(tez w ksztalcie piramidki z wentylem 80, nie pamieytam symbolu) i mial tylko jeden stopien roznicy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 20 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2002 A ta kropelka ma być mniej więcej wielkości główki zapałki? Ah jeszcze jedno: czy można zerwać te gumowe podstawki na procu aby radiator lepiej przylegał do rdzenia? Ale musisz ja rozsmarowac. Mozna to zrobic zakladajac cooler i obkrecajac go pare razy (ale nie wokol wlasnej osi :) ) Jednak najlepszym sposobem to naniesc paste i rozetrzec ja np. zyletka aby pokryla caly rdzen bardzo cienka warstwa i wtedy dopiero zalozyc cooler. A tych gumek nie zryawj bo wtedy to juz na 100% ukruszysz rdzen. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Holman Opublikowano 20 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2002 i jescze jedno, uzywaj arctic silvera a nie jakichs gniotowatych termopoxow, a paste rozsmarowuje sie wlasnie np zyletka a nie kreci radiatorem na procu hihihi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuri Opublikowano 20 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2002 A tych gumek nie zryawj bo wtedy to juz na 100% ukruszysz rdzen. to tak z własnych doświadczeń :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 20 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2002 Jezeli juz bedziesz sciagac cooler, to moze zapodaj sobie CSa ? Bedziesz spokojny ze Ci sie nie ukruszy. Oczywiscie paste , to tak jak Kaeres i Holman pisal, tylko AS, w dodatku III (lepiej sie rozsmarowuje niz AS II) Holman Wlasnie dobrze jest troszeczku "pokrecic" radiatorem, pasta wtedy lepiej sie rozprowadzi po nim i wypelni mikroszczelinki. Oczywiscie, tak minimalnie w jedne i druga strona, nie dociskajac, tylko pod wlasnym ciezarem radia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuri Opublikowano 20 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2002 mało pasty(taką cieniutką warstwę) nałożyć radiator lekko docisnąć i pokręcić. ja tak robie za każdym razem i mam jakąś pastę AK z dodatkiem srebra. w ten sposób mam w te upały przy max obciążeniu 43 stopnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Holman Opublikowano 20 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2002 Jezeli juz bedziesz sciagac cooler, to moze zapodaj sobie CSa ? Bedziesz spokojny ze Ci sie nie ukruszy. Oczywiscie paste , to tak jak Kaeres i Holman pisal, tylko AS, w dodatku III (lepiej sie rozsmarowuje niz AS II) Holman Wlasnie dobrze jest troszeczku "pokrecic" radiatorem, pasta wtedy lepiej sie rozprowadzi po nim i wypelni mikroszczelinki. Oczywiscie, tak minimalnie w jedne i druga strona, nie dociskajac, tylko pod wlasnym ciezarem radia. krecenie radiatorem = spoko sam tak robie :), tylko ze rzeczywiscie barzdo delikatnie, jajo zrobilem z KRECENIA :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erio Opublikowano 20 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2002 pasty naklada sie minimalna ilosc tak zeby pokryla cale jadro proca, a zadnym wypadku nie zrywaj tych gumek, one stabilizuja cooler w poziomie, jesli sa to znaczy ze sa potrzebne z konstrukcyjbego pktu widzenia, a w ogole uwazam ze kupowanie vol 7+ to porazka, jakis koles swego czsu pisal ze mial titana a potem vol 7+(tez w ksztalcie piramidki z wentylem 80, nie pamieytam symbolu) i mial tylko jeden stopien roznicy Titan TTC-D5TB(1) (modele (2),(3),(4/TC) też) wielu grupowiczów to ma i sobie chwalą koszt ok 30 zl [praktycznie wszedzie w polsce dostepny] (wersja (4/TC) 49 zl tylko w MINTcie w wawie z tego co wiem ... aha i ja mam 1 szt. nowke do opchniecia ... czemu sprzedaje powiem na GG) Wydajnosc porownywalna z Volcano 7+, cena ... nieporównywalna :) PS. Gumek bron boze nie zrywaj ... pasty (nie zgadzam sie ze tylko arctic silver 3) kazdej ... ze srebrem, siliconowa, ta dodawana z titanem jest spox ... wszystko jedno ktora ... (siliconowa licz +2 do 3 stopnie w góre) ok. 2 mm kwadratowe rozprowadz palcem po rdzeniu lub jak ci sie chce zletka :)... docisnij radiator ... rusz nim w lewo i prawo ok 3 minimetry ... przyłóż radiator rownomiernie zapnij z jednej potem z drugiej strony i załączaj sprzeta ... temp tuz po wejsciu do biosa powinna oscylowac w granicach 30 stopni No jak wg. tego opisu bedziesz to robil to juz tylko zacisk jest wadliwy jak bedziesz mial za wysoka temp. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turzol Opublikowano 20 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2002 Oki zrobie tak jak radzicie. Ale mimo wszystko jeżeli temp. prca bez o/c bedzie ok 50 stopni czy to bedzie ok jeżeli na starym nawet nie przekraczała 50........ Poza tym nie mam żadnych dodatkowych wentyli w obudowie, a zasilaczjest wywalony za obudowę. P.S Widziałem wczoraj fajne coolery na HDD (temp na LCD) w 4Max-ie, ale gościu nie miał jeszcze cen. Nazywały się HArdcano czy jakoś tak. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Holman Opublikowano 20 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2002 a te hardcano to juz totalne wywalanie kasy, kup wentyl 80, wsadz pod dysk i bedziesz mial lepiej chlodzone, a termometr lepiej miec oddzielny a nie wbudowany w kieszen, i wszystko za 1/3 ceny cudownego hardacano z malutkim wentylkiem 5 cfm (hahahahhha) za 150 zeta Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalwas Opublikowano 20 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2002 kupowanie vol 7+ to porazka' date=' jakis koles swego czsu pisal ze mial titana a potem vol 7+(tez w ksztalcie piramidki z wentylem 80, nie pamieytam symbolu) i mial tylko jeden stopien roznicy[/quote'] Zły montaż coolera ot co. CS sie wita. Wydajnosc porownywalna z Volcano 7+, cena ... nieporównywalna :) Jasne a świstak siedzi i zawija w sreberka.;) Facet Volcano to najwydajnieszy cooler na polskim rynku. Przegania SK6+Y.S.Tech Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Holman Opublikowano 20 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2002 kupowanie vol 7+ to porazka' date=' jakis koles swego czsu pisal ze mial titana a potem vol 7+(tez w ksztalcie piramidki z wentylem 80, nie pamieytam symbolu) i mial tylko jeden stopien roznicy[/quote'] Zły montaż coolera ot co. CS sie wita. Wydajnosc porownywalna z Volcano 7+, cena ... nieporównywalna :) Jasne a świstak siedzi i zawija w sreberka.;) Facet Volcano to najwydajnieszy cooler na polskim rynku. Przegania SK6+Y.S.Tech co z tej wydajnosci skoro na high wyje jak suszarka, przy oc i tak wc lepsze jest, mysle ze vol 7+ jest zbyt drogi i tyle, a nie osczedzam na sprzecie raczej... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
UfoK Opublikowano 20 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2002 Kup sobie CopperShima ja tak dzisiaj zrobiłem i zamiast 49C mam 39C. Po prostu rewelacja, a wydałem 4.50gr. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hotkey Opublikowano 20 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2002 Turzol. Mam ten sam procek (durnia 800). Ja mam najwięcej 53 C. Tylko, że ja nie mam pasty termoprzewodzącej, a mój cooler jest do Celeronów lub AMD K6 III. Ach i na pewno nie jest on miedziany. Więc coś jest nie tak. Nawet bardzo nie tak. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalwas Opublikowano 20 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2002 Wydajnosc porownywalna z Volcano 7+, cena ... nieporównywalna :) Jasne a świstak siedzi i zawija w sreberka.;) Facet Volcano to najwydajnieszy cooler na polskim rynku. Przegania SK6+Y.S.Tech co z tej wydajnosci skoro na high wyje jak suszarka, przy oc i tak wc lepsze jest, mysle ze vol 7+ jest zbyt drogi i tyleJak sie boisz WC to kupujesz Volcano 7+, a że wyje to cóź albo wydajność i hałas albo cisza i wysoka temp. oczywiście to dla tych co boją sie WC albo jest dla nich za drogie i mają dwie lewe ręce. ....mysle ze vol 7+ jest zbyt drogi i tyle.... ...a nie osczedzam na sprzecie raczej... .... brak mi słów. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erio Opublikowano 20 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2002 Wydajnosc porownywalna z Volcano 7+, cena ... nieporównywalna :) Jasne a świstak siedzi i zawija w sreberka.;) Facet Volcano to najwydajnieszy cooler na polskim rynku. Przegania SK6+Y.S.Tech co z tej wydajnosci skoro na high wyje jak suszarka, przy oc i tak wc lepsze jest, mysle ze vol 7+ jest zbyt drogi i tyleJak sie boisz WC to kupujesz Volcano 7+, a że wyje to cóź albo wydajność i hałas albo cisza i wysoka temp. oczywiście to dla tych co boją sie WC albo jest dla nich za drogie i mają dwie lewe ręce. ....mysle ze vol 7+ jest zbyt drogi i tyle.... ...a nie osczedzam na sprzecie raczej... .... brak mi słów. Napisałem POROWNYWALNA ... nie napisałem za taka sama lub lepsza ... porownywalna ... przy tym samym poziomie dB chlodza identycznie wydajnie ... a co to potencjału i wydajnosci na max rpm ... nie wytrzymałbym z Coolerem 7000rpm wiecej niz godzina ... a co do WC ... to poprostu chce miec wydajniejszy komp nie dokladajac kasy, a proca jak chce 2 Ghz to kupno np 1.6A Ghz + AC, taniej wyjdzie niz WC, pelt, czas, i tanszy proc bardziej dzieki WC zakrecony ... takie jest moje zdanie ... jestem typem overclockera ktory ulepsza to co ma .HOWG PS. Co nie znaczy ze nie szanuje wlascicieli WC itd. Mam kompa w zadowalajacym mnie stopniu podkreconego i jak chce jest bezgłosny jak wasze WC. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Holman Opublikowano 21 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2002 co z tej wydajnosci skoro na high wyje jak suszarka, przy oc i tak wc lepsze jest, mysle ze vol 7+ jest zbyt drogi i tyle Jak sie boisz WC to kupujesz Volcano 7+, a że wyje to cóź albo wydajność i hałas albo cisza i wysoka temp. oczywiście to dla tych co boją sie WC albo jest dla nich za drogie i mają dwie lewe ręce. ....mysle ze vol 7+ jest zbyt drogi i tyle.... ...a nie osczedzam na sprzecie raczej... .... brak mi słów. co to w ogole jest za text w stylu 'brak mi slow"?, chyba nie zrozumiales..., jak mowie ze nie osczedzam tzn ze wole np poczekac i kupic np ge4 ti a nie rzucac sie na ge 4 mx, to nie znaczy ze mam ful kasy i kupuje co sie da, a wracajac do vol 7+ to za jego cene mozna sobie kupic cichszy i prawie tak samo wydajny cooler + np. 2 wentyle do obudowy co pozwoli w calosci obnizyc temp w budzie, w takiej sytuacji uzyskanie tych 2 stopni mniej uzywajac vol 7+ mija sie z celem... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Holman Opublikowano 21 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2002 i chcialem jeszcze zaznaczyc ze rozmawiamy o vol 7+ a nie vol 7, vol 7 jest w swojej klasie cenowej sensowny, poza tym ma normalniejszy wentyl czyli 80, ja i tak nigdy nie zrozumiem ludzi ktorzy maja wyjca na procu zamiast zrobic sobie rozsadna cyrkulacje powietrza w budzie... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erio Opublikowano 21 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2002 i chcialem jeszcze zaznaczyc ze rozmawiamy o vol 7+ a nie vol 7, vol 7 jest w swojej klasie cenowej sensowny, poza tym ma normalniejszy wentyl czyli 80, ja i tak nigdy nie zrozumiem ludzi ktorzy maja wyjca na procu zamiast zrobic sobie rozsadna cyrkulacje powietrza w budzie... Amen Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuri Opublikowano 21 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2002 i chcialem jeszcze zaznaczyc ze rozmawiamy o vol 7+ a nie vol 7, vol 7 jest w swojej klasie cenowej sensowny, poza tym ma normalniejszy wentyl czyli 80, ja i tak nigdy nie zrozumiem ludzi ktorzy maja wyjca na procu zamiast zrobic sobie rozsadna cyrkulacje powietrza w budzie... Amen też się zgadzam. to więcej daję niż najlepszy cooler. chyba że najlepszy z dobrą cyrkulacją :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turzol Opublikowano 22 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2002 Więc nie wiem jak to powiedzieć, ale SORKI za zamieszanie wokół mojego posta, który niekorzystnie wpłynął na opinie o Volcano 7+. Więc przyznaję się do błedu :ŹLE ZAŁOŻYŁEM BYDLAKA :oops: Po prostu klips mocujący był na odwrót założony i nie dociskał do proca.... W każdym razie teraz myśle że ten cooler jest REWELKA :!: :!: Na Duronie 800@1000 (niestety kręcony tylko mnożnikiem 10x100) temp: load 32C full obciążony 44C I to wszystko w trybie LOW!!!!!!!! Na HIGH jeszcze nie testowałem ale puszczałem i łeb urywa ... Jeszcze raz sorki za moją nieuwagę Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...