bocieque Opublikowano 14 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2012 Witam. Dzisiaj dokupiłem kość 4GB RAM 1333MHz firmy GoodRAM. Po włożeniu windows nie był w stanie się wgrać, gdyż wyskakiwał niebieski ekran z zrzucaniem pamięci podręcznej i PC się resetował. Wszystko to na ustawieniach OC, na których zwykle pracowałem. W konfigu RAM pod BIOSEM nigdy nic nie zmieniałem, wszystko szło na auto. Jedynie mnożnik częstotliwości oczywiście na 5.33x. Pamięci 2x2GB GoodRAM 1333MHz CL9 pracowały na 1300MHz CL7. Następnie zmniejszyłem oc cpu o 100 MHz, pamięci pracują na 1245MHz. Win się wgrał, ale nie jest stabilny i co jakiś czas walił błędami. Obecnie jadę na default bez oc i jest ok, choć mocno nie testowałem z braku czasu. Chciałbym jednak pociągnąć cpu choć na te 3.6GHz. W biosie w opcjach pamięci mam: auto: CAS latency 8T RAS to CAS 8T Minimum RAS active time 20T TwTr Command delay 4T Write recovery time 8T Precharge time 4T Row cycle time 27T Próbowałem te wartości dać na domyślne dla kości jakie są przy prędkości 1333MHz czyli: CAS latency 9T RAS to CAS 9T Minimum RAS active time 24T TwTr Command delay 5T Write recovery time 10T Precharge time 5T Row cycle time 33T Jednak bios się nie załączał, musiałem go resetować. W czym może być problem? Kości się ze sobą nie dogadują? czy konfiguracja 2x2GB + 4GB jest niedobra? Może to wina zasilacza, który już nie daje rady po włożeniu kolejnej kości? Ile taka pobiera, 10W? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 14 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2012 (edytowane) Command rate 2T Pognieść napięcie w granicach rozsądku. Podać pełną konfigurację sprzętową. Edytowane 14 Lutego 2012 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bocieque Opublikowano 14 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2012 konfig: Gigabyte MA770T-UD3 Amd Athlon II x4 640 3GHz (wcześniej jechałem na 3.66) 2x2GB DDR3 GoodRAM 1333MHz CL9 + dokupione właśnie 1x4GB DDR3 GoodRAM 1333MHz CL9 AMD Radeon 6850 1 GB Fortron 400W 60APN Napięcie RAM ile mogę zwiększyć rozsądnie z 1.5 domyślnego? Z command rate 2T próbowałem. Jednak jakakolwiek zmiana, albo przełączenie tylko z auto na manual w opcjach RAM, nic więcej i już BIOS się nie wczyta :/. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 14 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2012 Zmniejsz dzielnik pamięci na próbę. Napięcie pamięci Daj 1,6 - 1,65V Wyższego napięcia może wymagać też cpu, to w cpu siedzi kontroler pamięci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bocieque Opublikowano 14 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2012 Napięcie procka mam podniesione. Dzielnik mam dać jeszcze na 4x? Bo mam 5.33x, a domyślnie jest 6.66x Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 14 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2012 Sprawdź każdą kostkę z osobna + rząglerka slotami :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bocieque Opublikowano 14 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2012 (edytowane) Ok, po daniu napięcia na 1.64V windows się uruchomił i teraz z niego piszę. Magistrala jest na 239, cpu 3.58GHz, pamięci 1274MHz. Wg. cpuz: CL 8 tRCD 7 tRP 7 tRAS 20 tRC 27 CR 1T To wszystko ustawione na auto w BIOS. Jak pisałem zmiana na manual kończy się zwisem przy wgrywaniu BIOSu. Po zwiększeniu magistrali o 1 na 240, aby mieć cpu 3.60 sterownik catalyst wywalił błąd. To się zawsze działo wcześniej i po jakimś czasie zawsze był niebieski ekran i zrzucanie pamięci. Teraz błąd catalyst nie wyskoczył i 3.58GHz mnie satysfakcjonuje. Nie muszę mieć 3.66 jak wcześniej. Oby tylko komp na takim ustawieniu był całkowicie stabilny. Jutro na chłodno, może już nie wystartować. Zauważyłem, że jak jest nierozgrzany jest mniej stabilny. Mam nadzieję, że zasilacz da radę przy max obciążeniu, gpu też mam podkręcone mocno i napięcie podniesione. Narazie dzieki ;) edit: przed pójściem spać załączyłem OCCT. Po 8 minutach wyskoczyło "error detected on core #0" hmm... Edytowane 14 Lutego 2012 przez bocieque Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 15 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2012 (edytowane) Jak podkręcić procesor - Poradnik | PurePC.pl Zwróć uwagę na Bardzo ważnym elementem jest opcja TRFC, którą znajdziemy w zakładce ustawień pamięci RAM. Ustawienie wartości 160ns/300ns pozwala na uzyskanie lepszego OC w przypadku podkręcania szyną HTT.Zapoznaj się z całością (oczywiście za wyjątkiem innych platform). Musisz zmusić komp do pracy na ustawieniach manualnych pamięci. Bez oc procesora, przy pamięciach na manual też nie startuje? Ustaw może HTT na 200MHz, mnożnik pamięci i i NB jak przy oc, pamięci z palca na luźnych timingach i dopiero potem HTT w górę. Jakie masz chłodzenie i temperatury, jakie napięcia cpu, NB? Warto zmierzyć też napięcia wychodzące z zasilacza. APN to nie jest jakiś super zasilacz. Edytowane 15 Lutego 2012 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bocieque Opublikowano 15 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2012 (edytowane) Tempy są ok, cpu w occt nie ma więcej niz 49 stopni. Mam otwartą budę cały czas. Chłodzenie coolermaster TX3. Dałem wszystko na standard, htt 200, pamięci 1333MHz, nb 2000 itd. Napięcia również standardowe. Wszedłem w ustawienia pamięci, zmieniłem tylko z auto na manual nic więcej. Było ustawione tak jak na SPD pokazywało: CAS latency 9T RAS to CAS 9T Minimum RAS active time 24T TwTr Command delay 5T Write recovery time 10T Precharge time 5T Row cycle time 33T command rate 2T Bios wystartował, ale pokazał tylko 4GB RAM, i zwiecha przy wgrywaniu windowsa. Zmieniłem uganged na ganged i tak jak wczoraj, zwis na samym biosie. Są jeszcze dwie opcje, bank i channel interleave czy jakoś tak. Oba są na enabled. Może ta nowa kość jest uwalona. Choć na auto testowałem occt 30 minut i nic. W weekend sprawdzę memtestem. edit: póściłem go teraz na 3.55GHz htt 237. W pamięciach nic nie ruszałem, tylko napięcia. Leci na standardowych timingach (auto) i 1580MHz. Po 8 minutach occt error detected on core #2. Przy testowaniu occt, coś świerszczy w pobliżu pamięci. Kiedyś tego nie było. Edytowane 15 Lutego 2012 przez bocieque Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...