Skocz do zawartości
Lord_Nikkon

Fanswap dla Keian KT-F600-12A

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!

Posiadam wentylator Keian BullMax KT-F600-12A o specyfikacji poniżej ( Strona Keiana ) :

Moc znamionowa 600W

Moc maksymalna 650W

Rozmiar wentylatora 120mm

Wymiary

długość 150 mm x wys86 mm x szerokość 140 mm

Problem polega na tym, że mam dość mocno prądożerne komponęty zamontowane w obudowie jak sławny/niesławny Nvidia GTX480 i I5 650. Do tego też kilka dysków twardych itd. Kiedy uruchamiam aplikację która zaczyna naprawdę korzystać z GTX480 prędkość wentylatora w zasilaczu powoli lecz nieubłaganie zaczyna rosnąć (domyślam się że za owy powolny wzrost obrotów odpowiada czujnik temp a nie czujnik obciążenia). Na domiar złego wentylator jaki się znajduje do najcichszych nie należy - przy obciążeniu rzędu 500-600W jest w stanie wygenerować hałas na poziomie 32dB (przy około 1800obr/s), a to chyba jest już swoisty rekord.

Dołączona grafika

W związku z tym zastanawiałem się nad zamianą wentylatora który jest obecnie w owym zasilaczu na szeroko chwalony produkt Noctua NF-P12 PWM lub NF-S12B FLX

, który akurat widzę w rozsądnej cenie. Kartę graficzną już wyciszyłem i teraz zasilacz mnie denerwuje.

Oto pytania:

1. Czy przepływ powietrza będzie wystaczający do schłodzenia takiego zasilacza (a raczej schłodznia elementów które będą pracować pod odciążeniem ok500W)?

2. Czy jeżeli podłacze nowy wentylator pod złacze w zasilaczu, zostanie zachowana owa płynna regulacja obrotów dokonywana przez zasilacz? Pytam się to to dlatego gdyż z tego co czytałem w sieci jeśli Noctua dostanie za małe napięcie (które uruchmiłoby inny wentylator)po prostu się nie załączy a perspektywa spalenia zasilacza mnie raczej nie cieszy.

3. Możliwe że osoby bardziej obeznane z tematem mogą mi doradzić lepszy/cichszy wentylator, który poradzi sobie z takim zasilaczem.

Będę bardzo wdzięczny za pomoc i doradztwo.

Pozdrawiam

Edytowane przez Lord_Nikkon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Otwierałeś zasilacz? Często wentylatory w zasilaczu są przylutowane do płytki, i nie da się ich zwyczajnie odłączyć i wymienić przy pomocy wtyczki.

Przy fan swapie ja bym proponował podłączyć ten nowy wentylator poza zasilaczem, przez jakiś regulator, ustawić sobie go na poziom który cię satysfakcjonuje i tego nie ruszać. Nie powinno być problemów, ta regulacja termistorem która jest standardowo w zasilaczach, zazwyczaj jest obliczona grubo na zapas (gdyby ktoś mieszkał w ciepłym klimacie, kiepsko lub wcale nie wentylowana obudowa itp. producent musi się zabezpieczyć przeciw ekstremalnym warunkom na jakie może być wystawiony zasilacz).

Często jest tak, że ktoś wymieni wentylator, podłączy go w zasilaczu, ale problem wchodzenia na wysokie obroty nie ustąpi. Będzie ciszej w przypadku lepszego wentylatora, ale mogłoby być idealnie gdyby go podłączyć i kontrolować z zewnątrz.

Edytowane przez aerial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli zasadniczo najlepiej by było jakbym podłaczył wentylator pod złacze na płycie, przez regulator napięcia (np Zalman fanmate2)? Najchętniej bym jednak wykorzystał bym złacze w zasilaczu, żeby zachować swego rodzaju elegancję. Muszę się jednak zgodzić że w Twoich słowach jest też wiele racji.

Teoretycznie mieszkam w klimacie pdobnym do tego jaki jest w Polsce, ale wydaje mi się że dobrze by było zachować jakąś rezerwę wydajności wetylatora. Tak właśnie patrzę na wykres pracy mojego standardowego wentylatora w zasilaczu i dochodzę do wniosku, że nawet jeśli podłacze Noctua i ustawię na maksymalne obroty to i tak będzie cichszy niż standardowy na maksymalnych. Pytanie jednak pozostaje - który wybrać i czy wystaczy przepływ powietrza jaki oferuje któryś z tych Noctu'ów? Standardowy wentylator w maksymalnym obciążeniu kręci się 1850obr/min i generuje zabójcze 32dB a Noctua NF-P12 kręci się maksymalnie 1300obr/min i generuje ok 19dB, a przy użyciu adaptera LN 1100obr/min i ok 16dB - różnica diametralna. Pytanie czy starczy wydajności.

Co do podłaczenia to nawet jeśli wentylator jest przylutowany (nie otwierałem bo wpierw chce zebrać informacje czy w ogóle się da to zrobić w sposób bezpieczny dla zasilacza) to mogę przyciąć przewody od starego wetylatora i dorobić gniazdo do wtyczki 3-pinowej (mam takie na stanie) do której wepnę Noctua. Wg moich przybliżonych obliczeń moc całego zestawu to około 529Watów a obciążenie linii 12V to około 452W. Jest to trochę obciążające środowisko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli masz obawy co do chłodzenia, to podłącz pod zasilacz, i tak będzie ciszej niż teraz.

Co do samego wentylatora, nie wiem czy noctua jest najlepszym wyborem, poczytaj testy wentylatorów, są lepsze opcje cena/jakość/cisza.

Jakie Obecnie Wentylatory 120mm Sa Najlepsze? - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne - strona 66

najlepiej kierować się testami, a nie danymi producenta odnośnie głośności

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znam owe firmy całkiem nieźle ale mieszkam po drugiej stronie świata (japonii) i niestety z moich szeroko zakrojonych poszukiwań wiem, że Noctua jest jedyną firmą (no może poza Scythe) która do czegokolwiek się nadaje. Właśnie dlatego napisałem o nich. Do tego przeczytałem pare testów na IN4 o Noctua i prezentują się całkiem ciekawie. Jednak wracając do pytania z początku postu - czy np Noctua NF-P12 PWM wystarczy do schłodzenia zasilacza (nominalna prędkość 1300obr/min i przepływie na poziomie 92m3/h)? Najchętniej podłaczyłbym owy wentylator pod zasilacza ale to się wyjdzie w praniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem tak, nawet ustawiony na stałe na minimalne obroty. Jeżeli będzie się mógł rozkręcać w miarę obciążenia to spokojnie.

Btw skoro Japonia, to samo źródło wentylatorów scythe gentle typhoon :) jedne z najlepszych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem tak, nawet ustawiony na stałe na minimalne obroty. Jeżeli będzie się mógł rozkręcać w miarę obciążenia to spokojnie.

Btw skoro Japonia, to samo źródło wentylatorów scythe gentle typhoon :) jedne z najlepszych.

Właśnie je oglądałem i wg mnie sa porównywalne do noctua pod kątem głośności. Tylko nie wiem czy lepszy będzie D1225C12B2AP-12 (800 rpm), D1225C12B3AP-13 (1,150 rpm)czy też D1225C12B4AP-14 (1,450 rpm)

teoretycznie owy najszybszy jest zbliżony (pod kątem prędkości) do mojego obecnego. Pytanie czy wystarczy przepływu powietrza?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi